Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 2 / Poze + Video

Cea de-a doua zi a festivalului Rototom Sunsplash 2013 poate fi numită drept ziua Reggae Revival, întrucât pe două scene ale acestui eveniment au urcat artiști precum Protoje, Kabaka Pyramid sau Iba Mahr, artiști ce fac parte din mișcarea respectivă.

Facem acum o paranteză și explicăm pe scurt faptul că Reggae Revival reprezintă un proiect roots reggae la care au aderat artiști tineri precum Jah9, Chronixx sau Raging Fyah, pe lângă cei trei numiți mai sus, ce-și propune să readucă în boxele ascultătorilor acel sound și acel mesaj conscious caracteristic acestui gen muzical. Protoje spune că Reggae Revival se bucură în momentul de față de o atenție sporită din partea fanilor de pretutindeni. De asemenea, el pune accentul pe faptul că oricine este dornic poate face parte din această mișcare.

La conferința de presă premergătoare concertului, tot Protoje a criticat promoterii care se feresc să aducă în concert artiști tineri, subliniind faptul că din cauza acestei mentalități este posibil ca respectivii să nu mai aibă niciun nume mare pe scena reggae peste zece ani. Artistul dorește să-și arate aprecierea astfel față de Rototom Sunsplash, un festival care nu a neglijat niciodată tinerele talente.

Main Stage

Main Stage / La Pandilla voladoraSeara a debutat pe Scena Principală a Rototom-ului cu un moment mai mult latino decât reggae.

La Pandilla Voladora, un nou proiect spaniol format din Jairo (Muchachito Bombo Infierno, chitară și voce), Albert Pla (chitară și voce), El Lichis (vocal – The Cabra Mecánica, bass și voce), Tomasito (voce și chitară flamenco) și El Canijo de Jerez (membru – Los Delinqüentes, chitară spaniolă și voce), a luat cu asalt inimile iubitorilor acestui gen muzical (imagini mai jos).

După cum veți observa, cei suiți pe scenă purtau măști de tip haiducesc.

La Pandilla Voladora @ Rototom Sunsplash 2013

————

Începând cu ora 22.30, la Main Stage, am avut parte de un show grandios semnat de către Protoje & The Indiggnation, cu un an întârziere aș spune, pentru că și în 2012 acest artist a fost în line-up, dar concertul său a picat în ultimul moment.

Main Stage / Protoje & IndiggnationCe a urmat avea să fie unul dintre cele mai inovative, creative și calitative concerte pe care am avut șansa să le urmăresc în 2013, și cred eu că am văzut destule până în prezent. Protoje & The Indiggnation se află pe scenă pentru a ne cânta din suflet, oferindu-ne pasaje de conscious reggae, combinate cu rock și dub.

I’m just making music from my heart
Not music for the charts, no
No, I won’t get caught up in all of the things dem woulda start
To stray I from I path 

Zice Protoje, continuând apoi:

Mommy, if I never win a Grammy don’t you ever cry for me
No billboard up in the sky for me
If I never get to put a plaque on Don’s wall
I’ll appreciate the fact that even one sold

Protoje dansează mult și antrenează în acest sens și publicul, iar mișcările sale ne fac să ne întrebăm dacă acesta posedă șira spinării, la propriu. Uneori pare că ar fi o marionetă condusă de un păpușar invizibil. Protoje poartă o vestă și pantaloni în stil militar de culoare kaki și ochelari de soare. Pe cap se odihnește o căciulă maro, iar mai târziu în locul acesteia își face apariția și nelipsita lui cușmă roș-galben-verde de care parcă este nedespărțit.

Din boxe au răsunat piese precum Who Dem A Program, Rasta Love, Our Time, Hail Ras Tafari, This Is Not A Marijuana Song sau Music From My Heart. Alături de Protoje a urcat pe scenă la un moment dat și bunul său prieten, Kabaka Pyramid. alături de care a interpretat track-ul Warrior. Show-ul jamaicanului s-a terminat în mare stil, Protoje cântându-ne Kingston Be Wise, probabil piesa sa de suflet în momentul de față.

M-a impresionat foarte mult trupa, The Indiggnation, și de asemenea acord notă maximă și celor două tipe de la backing vocals, care au completat perfect show-ul. Nu pot să închei descrierea acestui concert de o oră jumătate, unul dintre cele mai lungi de anul acesta de la Rototom, fără a evidenția faptul că Protoje a adus pe scenă tribut mai multor artiști legendari, cântându-ne pasaje ale unor piese celebre precum Champion (Buju Banton), Get Up Stand Up (Bob Marley) sau I Love King Selassie (Michael Rose).

Mai sus, putem viziona întregul concert marca Protoje & The Indiggnation.

—————–

Mian Stage / U RoyLa Main Stage show-ul a continuat cu legendarul U-Roy, care pe 21 septembrie va împlini venerabila vârstă de șaptezecișiunu de ani. Noi îi urăm la mulți ani de pe acum celui care este considerat tăticul stilului deejay, cel care a precedat hip-hopul american.

U-Roy ne aduce în suflete, cu ajutorul pieselor pe care le interpretează, mesajul lui Jah sau mesaje de dragoste. La un moment dat, acesta ne cântă alături de backing vocalistă o piesă de pe un viitor album. Alte cântece pe care mi le amintesc din acea seară sunt OK Fred (cover după John Holt), Just Another Girl și bineînțeles Soul Rebel (cover după Bob Marley & The Wailers). Nu au fost uitate nici piese de pe ultimul său LP, Pray Fi Di People.

Doresc a mai menționa că în ciuda vârstei, U-Roy a reușit cu succes să întrețină atmosfera, oferind publicului cu ajutorul toastingului un ritm antrenant de dans (mai jos dovada).

U-Roy @ Rototom Sunsplash 2013 – Soul Rebel

——————-

Showcase Club

kabaka pyramid rototom sunsplash zona reggaeDacă în cea de-a doua zi a Rototom-ului la Showcase Club au urcat pe scenă nume precum Kilimanjahro din Madrid, Chantelle Ernandez din Jamaica sau Reggaeland Sound din Barcelona, clar cei mai așteptați artiși aici au fost Kabaka Pyramid și Iba Mahr, conform multora, doi oameni care meritau Main Stage-ul încă din 2013.

Kabaka Pyramid a impresionat nu numai prin ținuta sa interesantă și originală, preponderent de culoare roșie, ci și prin show-ul prestat. Acesta ne-a cântat piese precum Feel Di Vibes, No Capitalist, Liberal Opposer, War, Crime & Violence, înregistrată pe Melodical Fyah Riddim sau Rebel Music / Free From Chains și a fost acompaniat pe scenă de către elvețienii de la Dubby Conquerors.

Se vede faptul că jamaicanul a îmbrățișat în tinerețe cultura hip-hop pentru că stă foarte bine la capitolul flow. De asemenea, l-am putea numi pe Kabaka Pyramid drept un mic Capleton, pentru că de multe ori agită publicul, care, apropo, a umplut până la refuz locul destinat Showcase Club, strigând din toată inima: MORE FYAH!!

Kabaka Pyramid @ Rototom Sunsplash 2013 – Rebel Music / Free From Chains

Iba Mahr preia apoi controlul microfonului și deși fusese anunțat că va presta tot alături de Dubby Conquerors, își face apariția la Showcase Club cu Dubtonic Kru, ca backing band. Iba Mahr interpretează piese precum Born Free sau Sound A Alarm, dar și un cover după Chase The Devil, a lui Max Romeo.

Iba Mahr @ Rototom Sunsplash 2013 – Sound A Alarm 

———————-

Dub Station

Dub Station / Blackboard JungleSeara de 18 august i-a surprins pe spaniolii de la Raggattack dând drumul la bass, însoțiți fiind de americanul Ranking Joe.

Au urmat mai apoi la butoane cei de la Blackboard Jungle, cei care așa cum vă spuneam au și organizat sound system-ul și la această ediție a Rototom-ului, și totodată cei care aveau să și închidă seara. Și Blackboard Jungle nu au venit singuri, ci alături de Roberto Sanchez, Irie Souljah, Sr. Wilson și Benjammin’ (am dubii în privința ultimului, nu știu dacă a ajuns să ne cânte ceva sau nu), toți spanioli.

Deși nu mă așteptam, cei patru spanioli s-au ridicat la nivelul Riddim-urilor propuse de Blackboard Jungle, făcându-mă  să-mi doresc să-i urmăresc mai atent și pe aceștia, pe viitor. Întreaga seară a avut parte de o atmosferă explozivă, foarte multă lume, probabil mulți spanioli mă gândesc eu, luând cu asalt boxele de sound system.

Blackboard Jungle @ Rototom Sunsplash 2013 – Freestyle 

http://www.youtube.com/watch?v=dMUriaT5LHI

——————

Dancehall

La această scenă au rulat fin spaniolii de la Urtica Sound împreună cu Fire Warriors, dar și japonezii de la Mighty Crown. De asemenea, am întâlnit foarte multă lume și aici, începând să mă întreb dacă există vreun loc la Rototom-ul acesta unde există spațiu gol. Cât timp am putut urmări prestația artiștilor am fost purtat de val de la piese semnate de Lady Saw, la Buju Banton și de aici la Super Cat.

Mighty Crown @ Rototom Sunsplash 2013

——————-

Ska Club

Seara la Ska Club a fost găzduită de către Hilight Sound (Spania), Aka Davo (Spania), Roy Panton, Yvonne Harrison (Jamaica) însoțiți de Bandits (Spania), Torpedo 17 (Spania) și Teddy Dosdedos Garcia (Spania). Urmărim imagini de la main event-ul scenei, la care conform unor declarații au luat parte aproximativ o mie cincisute de persoane.

Roy Panton, Yvonne Harrison & Bandits @ Rototom Sunsplash 2013 

Cu siguranță în zilele următoare ne vom delecta și cu recenzia celorlalte șase zile de festival, plus recenzia destinată celorlalte zone ale Rototom-ului. Până atunci puteți citi mai jos, în cazul în care ați ratat, descrierea primei zile:

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 1 / Poze + Video

Poze Rototom Sunsplash 2013

sursa foto: photo.rototom.com

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

————————————————————————————————————————————–

ENGLISH VERSION:

The second day of the Rototom Sunsplash Festival 2013 can be called as Reggae Revival Day because artists like ProtojeKabaka Pyramid or Iba Mahr performed on the two stages of this event, and they are the main artists who are part of the specified movement.

For those who don’t know, Reggae Revival is a roots reggae project, based on young artists, like the ones named above and also Jah9Chronixx or Raging Fyah. What they want is to bring out the genre’s characteristic conscious sound and message. Protoje stated that in this moment Reggae Revival is enjoying a big attention from fans all over the world. In addition, he highlighted the fact that anyone can be part of this movement.

At the press conference before the concert, Protoje criticized the promoters who fear to bring on stage young artists, emphasizing the fact that because of this mentality it is possible that those promoters will not bring any big names on the stage in the next ten years. The artist wanted to show his appreciation for Rototom Sunsplash, a festival that never neglected young talents.

Main Stage

Main Stage / La Pandilla voladoraThe night started on the Main Stage of Rototom with a moment which was more latino than reggae.

La Pandilla Voladora, a new Spanish project formed of Jairo (Muchachito Bombo  Infierno, guitar and voice), Albert Pla (guitar and voice), El Lichis (vocal and flamenco guitar) and El Canijo de Jerez (member – Los Deliquentes, Spanish guitar and voice), stormed the hearts of lovers of this musical genre (images below).

As you can see, the artists which form La Pandilla Voladora were wearing masks, during the concert.

La Pandilla Voladora @ Rototom Sunsplash 2013

————————–

Starting with 22.30, at the Main Stage we had an amazing show signed by Protoje & The Indiggnation, which we can say, came one year later than it was expected, because in 2012, in the last moment, the artist canceled his concert at Rototom.

Main Stage / Protoje & IndiggnationWhat followed was to be one of the most innovative, creative and qualitative concerts we had the chance to follow in 2013. Protoje & The Indiggnation got on the stage to sing to us from the soul, giving us passages of conscious reggae, combined with rock and dub.

I’m just making music from my heart
Not music for the charts, no
No, I won’t get caught up in all of the things dem woulda start
To stray I from I path 

Says Protoje, then continuing:

Mommy, if I never win a Grammy don’t you ever cry for me
No billboard up in the sky for me
If I never get to put a plaque on Don’s wall
I’ll appreciate the fact that even one sold

Protoje danced a lot on the stage, being able to create a better connection with the public his moves that made us wonder if he really has a spine, literally. Sometimes he looked like marionette handled by an invisible puppeteer. He wore a vest and military pants in classic kaki color and sunglasses. He came on stage with a brown cap that was later removed to make way for his customary red-yellow-green cap.

Thru the speakers went songs like Who Dem A ProgramRasta LoveOur TimeHail Ras TafariThis Is Not A Marijuana Song or Music From My Heart. Protoje invited up on the stage his good friend Kabaka Pyramid, to perform the track Warrior. The show of the Jamaican artist ended in a big style, with Protoje singing us Kingston Be Wise, probably his favorite song until this moment.

The Indiggnation impressed us very much and also we can give a maximum grade for the two girls, who made the backing vocals that completed the show perfectly. I can’t end the review of the concert, which last one hour and thirty minutes, one of the longest concert this year at Rototom, without mentioning that Protoje brought on stage tribute to many legendary artists, singing passages from Champion (Buju Banton), Get Up Stand Up (Bob Marley) sau I Love King Selassie (Michael Rose).

Above, we can listen the song that closed the show and below a short part of the concert.

Protoje @ Rototom Sunsplash 2013

http://www.youtube.com/watch?v=5PvhiQzf6fw

—————–

Mian Stage / U RoyAt the Main Stage the show went on with the legendary U-Roy, who is celebrating the age of seventy one years old this year, on September 21. We wish happy birthday to the one who is considered the father of the deejay style.

Trough his songs, U-Roy brought in our souls the message of Jah. At one moment, he sang us a song from his new album alongside a girl from backing vocals. Other songs that I can remember from that night are. OK Fred (cover after John Holt), Just Another Girl and of course Soul Rebel (cover after Bob Marley & The Wailers) and also some tracks from his last LP, Pray Fi Di People.

I would also like to mention that despite his age, U-Roy succeeded to maintain the atmosphere, giving to the public rhythm to dance on with the help of the toasting ( the prove below).

U-Roy @ Rototom Sunsplash 2013 – Soul Rebel

——————-

Showcase Club

kabaka pyramid rototom sunsplashIn the second day of the Rototom Festival, at the Showcase Club, names like Kilimanjahro from Madrid, Chantelle Ernandez from Jamaica or Reggaeland Sound from Barcelona went up on stage. For sure the most wanted artists from here were Kabaka Pyramid and Iba Mahr, some of the people said that these two artists deserved the Main Stage for 2013.

Kabaka Pyramid impressed not only by his interesting and original outfit of which the main color was red, but also with his show. He sang songs like Feel Di VibesNo CapitalistLiberal OpposerWar, Crime & Violence, recorded on Melodical Fyah Riddim or Rebel Music / Free From Chains, and was accompanied on stage of the Swiss from Dubby Conquerors.

It’s obvious that since he was young the Jamaican embraced hip-hop culture, because he has a very good flow. Also we can name Kabaka Pyramid a little Capleton, because he was entertaining the public in such a way that the crowds occupied all the space allocated to the Showcase Club, shouting: MORE FYAH!

Kabaka Pyramid @ Rototom Sunsplash 2013 – Rebel Music / Free From Chains

After that, Iba Mahr took the control of the microphone and in spite of him being  announced to sing with the ones from Dubby Conquerors, he showed up at the Showcase Club with Dubtonic Kru as backing band. Iba Mahr sang songs like Born Free or Sound A Alarm, but also a cover after Chase The Devil of Max Romeo, too.

Iba Mahr @ Rototom Sunsplash 2013 – Sound A Alarm 

———————-

Dub Station

Dub Station / Blackboard JungleThe night of 18th August caught the Spanish from Raggattack dropping the bass accompanied of the American Ranking Joe.

The next on the stage were Blackboard Jungle, the ones who, as I was saying, organized the sound system of this Rototom edition and they also closed the night. They didin’t come alone either, they brought on stage Roberto Sanchez, Irie Souljah, Sr. Wilson and Benjammin’ (I’m having doubts for the last one; I don’t know if he reached to sing us something or not) all of them Spanish.

Even if I wasn’t expecting this, the four Spanish artists were at the Riddims level which Blackboard Jungle proposed, making me want to follow them with more attention in the future. The whole night was an explosive atmosphere, very many people storming the sound system speakers.

Blackboard Jungle @ Rototom Sunsplash 2013 – Freestyle 

http://www.youtube.com/watch?v=dMUriaT5LHI

——————

Dancehall

At this stage, performed the Spanish from Urtica Sound along with Fire Warriors, next to the Japanese from Mighty Crown. Also, we meet lots of people here too, fact that made me wonder if there was any empty space at Rototom. As much as we could follow the artists representation, we assisted on songs signed from Lady Saw, to Buju Banton and then to Super Cat.

Mighty Crown @ Rototom Sunsplash 2013

——————-

Ska Club

The night at Ska Club was hosted by Highlight Sound (Spain), Aka Davo (Spain), Roy Panton, Yvonne Harrison (Jamaica) accompanied by Bandits (Spain), Torpedo 17 (Spain) and Teddy Dosdedos Garcia (Spain). We can see images from the main event of the stage, of which, conform to some declarations, took part about one thousand five hundred people.

Roy Panton, Yvonne Harrison & Bandits @ Rototom Sunsplash 2013 

For sure in the next days, we will return with the review of the other six days of festival, plus the review for the other areas of Rototom. Until then you can read in the link below, in case you missed it, the review of the first day of Rototom Sunsplash Festival:

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 1 / Photos + Videos

Photos Rototom Sunsplash 2013

photo source: photo.rototom.com

Follow us for more reggae news!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *