Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 3 / Poze + Video

Cu siguranță, data de 19 august 2013 va rămâne în amintirea celor prezenți anul acesta la Rototom Sunsplash drept una dintre cele mai reușite zile de festival. Concertul Israel Vibration, care a închis ziua a treia, a reprezentat cireașa de pe tort, dar au mai existat și alte momente memorabile despre care vă invităm să citiți cu pasiune mai jos.

Main Stage

Deși aproape toată lumea se întreba de ce Dub Incorporation vor cânta așa devreme, mă voi încumeta să ofer o explicație logică. Se întâmplă acest lucru întocmai, pentru că această trupă minunată venită din Saint Etienne, Franța are un show electrizant, iar singurul moment în care publicul prezent la acest festival este mai fresh îl putem înregistra la debutul serii. Nu pot să-mi imaginez cum zeci de mii de oameni ar fi capabili să sară la unison pe Jump Up la ora două dimineața, după ce au abuzat din plin de planta lui Jah.

dub incorporation jump up rototom 2013 zona reggae

Așadar, Dub Inc au deschis seara în mare stil. A fost pentru a treia oară când i-am putut urmări live pe aceștia, după show-urile prestate în București și Vama Veche, și i-am ascultat din nou cu aceeași plăcere. Nu m-aș supăra să am parte de un concert Dub Incorporation în fiecare zi. Vă jur cu mâna pe inimă că nu m-aș sătura niciodată să-i ascult pe Bouchkour şi Komlan, acompaniați de ceilalți magnifici.

Dub Incorporation au predat încă o dată o lecție despre cum să comunici cu publicul. Ne-au bucurat cu piese precum Tout Ce Qu’ils Veulent, Monnaie, Dos A Dos, Murderer, Bang Bang, Get Mad sau Rudeboy. Nu au fost uitate nici Paradise și Better Run, două track-uri pe care le vom regăsi pe viitorul album Dub Incorporation, care va fi lansat pe 14 octombrie 2013.

După cum ne-au obișnuit, francezii din Saint Etienne au încheiat show-ul obligându-ne să sărim împreună cu ei, timp de vreo șapte minute pe Jump Up. Deja seara debuta magic, iar noi am răspuns pozitiv acestei energii debordante plecate de pe scenă și am cântat în cor fiecare vers al pieselor semnate de Dub Incorporation. Încă mi se face pielea de găină când îmi amintesc cum a fost la acest concert și abia aștept să-i revăd cât de curând pe băieți.

Mai jos, urmărim o selecție de cincisprezece minute din acest concert, plus cum s-a văzut de pe scenă Jump Up.

Dub Incorporation @ Rototom Sunsplash 2013

Dub Incorporation @ Rototom Sunsplash 2013 – Jump Up

——————-

Pe scenă a urmat mai apoi favoritul gazdelor, Fermin Muguruza, însoțit de către cei de la Kontrakanxa. Acest proiect a avut valențe rock, rap, reggae, punk, ska, dub, hardcore, drum and bass, hip hop și soul, iar eu l-am cam ratat din păcate 🙂 Pentru a mă revanșa, am plăcerea să vi-l prezint pe Fermin interpretând live piesa Sarri Sarri.

Fermin Muguruza @ Rototom Sunsplash 2013 – Sarri Sarri 

——————-

Main Stage / Gyptian ft. Royal Roots BandSpre bucuria doamnelor, următorul individ care a suit pe scenă a purtat un costum roz și s-a numit Gyptian. Acesta nu a venit însă singur, ci a fost însoțit de către Royal Roots Band din Olanda. Show-ul artistului, care l-a înlocuit în ultimul moment în line-up pe Konshens, a fost construit din două bucăți, Gyptian alternând momentele antrenante de dancehall cu cântecele de dragoste.

Piese precum Hold You, One More Time sau My Number One, ultima reprezentând un cover după Gregory Isaacs, au răsunat în boxe. Întreg concertul a ținut aproximativ patruzecișicinci de minute, iar jamaicanul m-a mai uimit cu stilul său original de pull up sub formă de strănut, ceea ce s-a dovedit a reprezenta o marcă înregistrată Gyptian. Finalul show-ului a fost puțin cam sec: pentru că am putut auzi doar un Bye, Love You All și omul roz s-a făcut nevăzut.

Gyptian @ Rototom Sunsplash 2013 – Hold You

———————–

Main Stage / Israel VibrationsAu urmat la rând legendarii Israel Vibration, veniți însoțiți de către Roots Radics, iar ce a urmat avea să fie unul dintre cele mai bune concerte văzute de mine vreodată. Pur și simplu, muzica născută de către instrumentele celor de la Roots Radics suna divin și totodată pur.. a reggae pur. În plus, Lascelle “Wiss” Bulgin și Cecil “Skeleton” Spence au fost la înălțime și ne-au inserat dragoste în suflete. Peste patruzeci de ani de carieră rulau în fața noastră, iar dinspre scenă plecau către public valuri uriașe de good vibe.

Lascelle “Wiss” Bulgin și Cecil “Skeleton” Spence au interpretat timp de o oră, pe rând, fiecare câte două piese, dintre ele noi amintindu-ne de Get Up And Go, Feelin’ Irie, Ball Of Fire, Vultures, Cool And CalmGreedy Dog, Pay The Piper sau de Back Staba. Deși cei doi artiști au fost loviți încă de mici de virusul poliomielitic, aceștia nu s-au sfiit să danseze cu patos pe câteva track-uri.

Show-ul Israel Vibration la Rototom 2013 a fost extraordinar și sunt convins că toți cei prezenți acolo și-l vor aminti multă vreme de astăzi înainte. A fost momentul în care am realizat poate pentru prima dată ce înseamnă cu adevărat să te simți irie. Încă îmi răsună undeva în timpan versurile:

licky licky lover lover susu susu
them a back staba
licky licky lover lover susu susu
them a back staba

Întregul concert îl puteți urmări mai sus (clipul de deasupra textului).

——————-

Showcase Club

După ora două, la Showcase Club și-a făcut apariția tânărul Exco Levi însoțit de către aceiași Dubby Conquerors din Elveția, cei care avuseseră grijă și de Kabaka Pyramid cu o zi înainte. Exco Levi este un alt reprezentant al mișcării Reggae Revival, iar concertul său a fost așteptat cu destul interes de către cei prezenți.

Storms Of Life, piesa produsă de către cei de la Silly Walks Discotheque a încheiat cu stil spectacolul său. De asemenea, mai dorim să trecem în revistă și interpretarea unor track-uri precum More Than A Star, Life In The Factory, Reality Check sau de o versiune proprie pentru Reggae Music Again a lui Busy Signal.

Exco Levi @ Rototom Sunsplash 2013 – Storms Of Life

După Exco Levi, pe scenă și-au făcut apariția cei care au câștigat concursul Best Band of the World 2011 și numiți Dubtonic Kru. Aceștia au fost acompaniați și de către Kool Johnny Kool, alături de care trupa are două colaborări și pe ultimul album numit Evolution. O mostră din măiestria acestei trupe este dată de piesa Overcome, a cărei interpretare live vă invităm să o urmăriți mai jos.

Cei de la Dubtonic Kru au dovedit că sunt deja o trupă mare și vă sugerăm să-i urmăriți pe aceștia în continuare pentru că sunt capabili de lucruri mărețe.

Dubtonic Kru & Kool Johnny Kool @ Rototom Sunsplash 2013 – Overcome

Înaintea acestor două nume, undeva seara devreme au mai cântat și Roe Delgado, Baboon Roots Band și Julio Maloa.

Roe Delgado, Baboon Roots Band & Julio Maloa @ Rototom Sunsplash 2013

—————

Dub Station

Pe lângă omniprezenții de la Blackboard Jungle, scena dub s-a mai putut bucura pe 19 august și de show-ul susținut de către Thunda Clap, un selecta spaniol din Bilbao, alături de guralivul Solo Banton.

Ne-am putut bucura așadar de flow-ul britanic al acestuia, dar și de bucăți bune de freestyle. Mi-a plăcut mai ales cel interpretat pe Heartless Riddim, creația celor de la Heavy Roots.

Thunda Clap & Solo Banton @ Rototom Sunsplash 2013

Dar asta nu a fost tot! Nebunia s-a declanșat abia după ora trei, când la pupitru ne-am întâlnit cu Aba Shanti I din Marea Britanie. Iată-l aici pe Aba Shanti inna dubplate style dând play piesei Victory, ce aparține de Dubkasm. Enjoy!

Aba Shanti I @ Rototom Sunsplash 2013

——————–

Dancehall

La dancehall lucrurile au stat serios în seara de luni a festivalului și spun acest lucru pentru că am avut parte de un international clash. Ricky Trooper din Jamaica l-a înfruntat în muzică pe Tony Matterhorn, tot din Jamaica, într-un show prezentat de către Rory Stone Love. Iată mai jos câteva imagini de la acest clash.

Ricky Trooper vs Tony Matterhorn @ Rototom Sunsplash 2013

——————

Ska Club

La Ska Club ne-am putut delecta cu muzică venită de pe continentul asiatic. Pe lângă Fnesta Selectah (Mighty Vibz Sound)  din Spania, aici i-am mai putut vedea pe Dr Yes din Indonesia și pe mai mulți membrii ai crew-ului Japan Ska Matsouri: Skaff-Links, DJ Naoki Ienaga și DJ Txaco. Pe ultimul îl și putem urmări la treabă.

DJ Txaco @ Rototom Sunsplash 2013 

Cu siguranță în zilele următoare ne vom delecta și cu recenzia celorlalte cinci zile de festival, plus recenzia destinată celorlalte zone ale Rototom-ului. Până atunci puteți citi mai jos, în cazul în care ați ratat, descrierea primelor două zile:

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 2 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 1 / Poze + Video

Poze Rototom Sunsplash 2013

sursa foto: photo.rototom.com

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

—————————————————————————————————————–

ENGLISH VERSION:

As sure as eggs is eggs, the date of 19th August 2013 will be remind by everyone who was present this year at Rototom Sunsplash as one of the best day of the festival. The Israel Vibration concert, which closed the third day, was the main, but there were also, other memorable performances, which we invite you to read below.

Main Stage

Even if everybody was asking themselves why is Dub Incorporation singing that early, I will give you a logical explanation. This thing happened because this amazing band, coming from Saint Etienne, France, has an explosive show, and the only moment in which the present public could interact with such a show, was the beginning of the night. I can’t imagine how thousands of people would have been capable to jump together on Jump Up at 2 am, after they have already abused a lot of the Jah plant.

dub incorporation jump up rototom 2013 zona reggae

Therefore, Dub Incorporation opened the night gloriously. It was for the third time I could watch them live, after the shows in Bucharest and Vama Veche, and I listened to them with the same pleasure. I wouldn’t mind to have a Dub Incorporation concert daily. Cross my heart that I would never get rid of listening to Bouchkour and Komlan, accompanied by the other amazing musicians.

Dub Incorporation gave us once again a lesson about communicating with the public. We enjoyed songs like Tout Ce Qu’ils VeulentMonnaieDos A DosMurdererBang BangGet Mad or Rudeboy. Haven’t been forgotten Paradise and Better Run, two tracks we can find on their new album, which will be released on 14 October 2013.

As usual, the French from Saint Etienne closed the show making us to jump together with them during the 7 minutes of the Jump Up song. The night has already begun magically, and we replayed positively to this energy that was coming from the stage and we sang all the lyrics signed by Dub Incorporation.

We can follow below a selection of 15 minutes from this concert plus the view from the stage of Jump Up.

Dub Incorporation @ Rototom Sunsplash 2013

Dub Incorporation @ Rototom Sunsplash 2013 – Jump Up

——————-

After Dub Incorporation, on the stage came to perform the host’s favorite, Fermin Muguruza, accompanied by Kontrakanxa. The project had rock, rap, reggae, punk, ska, dub, hardcore, drum and bass, hip-hop and soul influences. Unfortunately, I missed them so to make up for it, I have the pleasure to present you Fermin performing live the song Sarri Sarri.

Fermin Muguruza @ Rototom Sunsplash 2013 – Sarri Sarri 

——————-

Main Stage / Gyptian ft. Royal Roots BandFor the ladies’ enjoyment, the next person on the stage wore a pink suit and presented himself as Gyptian. But he didn’t came alone, he came accompanied by Royal Roots Band from Netherlands. The artist’s show, who replaced Konshens in the last moment on the line-up, was build from two parts, Gyptian alternated the explosive dancehall songs with love songs.

Songs like Hold YouOne More Time or My Number One, the last reprezanting a cover after Gregory Isaacs, have been heard through the speakers. The whole concert lasted around 45 minutes and the Jamaican amazed me with his original pull up style under sneeze form, which came like a Gyptian trademark. The final of the show was a little dry: we could only hear a Bye, Love You All and the pink man disappeared.

Gyptian @ Rototom Sunsplash 2013

———————–

Main Stage / Israel VibrationsThen, it was time for the legends Israel Vibration to come up on stage, accompanied by Roots Radics and what followed was one of the best concerts I’ve ever seen. The sounds from the instruments of Roots Radics sounded divine and like pure reggae. Plus, Lascelle “Wiss” Bulgin and Cecil “Skeleton” Spence brought love in our hearts. Over 40 years of career ruled in front of us and waves of good vibes were coming from the stage to the public.

Lascelle “Wiss” Bulgin and Cecil “Skeleton” Spence performed for one hour, each of them 2 songs per time, from which we remind about of Get Up And GoFeelin’ IrieBall Of FireVulturesCool And CalmGreedy DogPay The Piper or about Back Staba. Even if the two artists have been touched by the poliovirus since they were young, they were still able to dance with all their energy on a few songs.

The Israel Vibration show at Rototom 2013 was extraordinary and I’m sure that all the people present there will remember it. It was the moment when I realized for the first time how it truly means to feel irie. I can still hear the lyrics in my ear:

licky licky lover lover susu susu
them a back staba
licky licky lover lover susu susu
them a back staba

You can follow 15 minutes of the amazing show above the text.

——————-

Showcase Club

After 2 am, at the Showcase Club came on stage the young Exco Levi accompanied by the same Dubby Conquerors from Switzerland, the ones who took care of Kabaka Pyramid the day before. Exco Levi is another representative of the Reggae Revival movement and his concert has been expected with a lot of interest of the ones present there.

Storms Of Life, the song produced by the ones from Silly Walks Discotheque closed in style his show. In addition, we want to mention the interpretation of some tracks like More Than A StarLife In The FactoryReality Check or a personal version for Reggae Music Again of Busy Signal.

Exco Levi @ Rototom Sunsplash 2013 – Storms Of Life

After Exco Levi, on the stage showed up the ones who won the Best Band Of The World 2011 contest, Dubtonic Kru. Kool Johnny Kool has accompanied them and along with the band, he has two collaborations on their last album named Evolution. A piece of the band mastery is given by the song Overcome, of which the live interpretation we invite you to follow below.

The ones from Dubtonic Kru proved that they are already a big band and we suggest you to follow them because they are capable of big things.

Dubtonic Kru & Kool Johnny Kool @ Rototom Sunsplash 2013 – Overcome

Before these two names, somewhere earlier that night sang on the stage Roe Delgado, Baboon Roots Band and Julio Maloa.

Roe Delgado, Baboon Roots Band & Julio Maloa @ Rototom Sunsplash 2013

—————

Dub Station

Beside the omnipresent from Blackboard Jungle, the Dub Station could enjoy on 19 august of the Thunda Clap show, a Spanish selecta from Bilbao, along with Solo ‘big mouth’ Banton.

We enjoyed his Britannic flow, but also good parts of freestyle. I liked the most the one performed on Heartless Riddim, the creation of Heavy Roots.

Thunda Clap & Solo Banton @ Rototom Sunsplash 2013

However, this wasn’t all! The madness started after 3am when at the desk we met Aba Shanti I from Great Britain. Here we have Aba Shanti inna dubplate style hitting play to Victory, which belong to Dubkasm. Enjoy!

Aba Shanti I @ Rototom Sunsplash 2013

——————–

Dancehall

At dancehall the things got serious on Monday night and I’m saying this because we had an international clash. Ricky Trooper from Jamaica faced Tony Matterhorn, also from Jamaica in a show presented by Rory Stone Love. Here we have a few pictures from this clash.

Ricky Trooper vs Tony Matterhorn @ Rototom Sunsplash 2013

Ska Club

At the Ska Club we could enjoy music from the Asian continent. Beside Fnesta Selectah (Mighty Vibz Sound) from Spain, here we saw Dr Yes from Indonesia and a few members of  the Japan Ska Matsouri crew: Skaff-Links, DJ Naoki Ienga and DJ Taxaco. We can follow the last one at work.

DJ Txaco @ Rototom Sunsplash 2013 

In the next days, you will enjoy the reviews of the other five days of the festival, plus the review designed for the other zones of Rototom . Until then, you can read below, in case you missed them, the reviews for the first two days.

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 2 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 1 / Photos + Videos

Photos Rototom Sunsplash 2013

photo source: photo.rototom.com

Follow us for more reggae news!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *