Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 4 / Poze + Video

Marți, pe 20 august, Rototom Sunsplash își deschidea porțilea pentru cea de-a patra zi plină de vibe-uri roș-galben-verzi, semnalând totodată faptul că acest grandios eveniment a ajuns abia la jumătate.

Main Stage

Seara pe scena principală a fost deschisă de către electrizantul Swan Fyahbwoy, spre deliciul spaniolilor prezenți la Rototom. Acesta a mixat în cursul prestației sale pe lângă reggae, și elemente hip-hop sau latino. Îl ascultăm în continuare pe acesta interpretând piesa No Estamos Creyendo.

Main Stage / Fyahbwoy

Swan Fyahbwoy @ Rototom Sunsplash 2013 – No Estamos Creyendo

—————————

Main Stage / Iberica All StarsȘi seara a continuat tot în ritm spaniol. Iberica All Stars, adică Black Ghandi, Hermanol, Benjammin’, Roberto Sanchez, Tosko, Ander Green Valley, Irie Souljah, Sr Wilson, Kumar, Indee Styla și Khaoula au preluat frâiele microfoanelor de pe scenă și le-au cântat celor prezenți. Ce a ieșit a fost ceva gen Romanian Reggae All Stars, păstrând proporțiile.

Și tot Spania a reprezentat în continuare! Lion Site, Sargento Garcia, Supa Basse, Ras Kuko, Morodo, Ruben Lopez, Rapsusklei, Aniki, Mel Seme, Hermano Ele, Begona Bang Matu, Roe Delgado, Mandievos și Ital Erik, împreună cu cei care conduc proiectul Movimiento Contra La Intolerancia au prezentat în premieră piesa cu mesaj social: Reggae Contra La Intolerancia. Clipul acestei piese poate fi urmărit mai jos și aș zice că este de preferat să luați în seamă mesajul acestor artiști: ABRE LOS OJOS!

V.A. – Reggae Contra La Intolerancia – Video

—————————–

Main Stage / Mr. VegasDupă aceste trei momente percepute mai ales de către gazde, pe scenă am avut parte de o descătușare dancehall. Mr Vegas din Jamaica, îmbrăcat într-o bluză roșie cu Spania, a venit să ne facă să dansăm, susținut fiind în încercarea sa de către francezii de la Dub Akom.

Mr Vegas a fost introdus în scenă de către entertainer-ul DJ Starr, care a folosit tehnici preluate din Statele Unite ale Americii pentru a realiza acest lucru. Setul artistului jamaican a început în forță cu câteva piese dancehall, iar apoi a trecut la interpretarea unor track-uri mai apropiate de roots, extrase de pe Sweet Jamaica. Spre finalul spectacolului, Mr Vegas a revenit la stilul care l-a consacrat și astfel una dintre dansatoarele sale a dănțuit poziționată stând în cap și cu cracii pe sus pe Bruk It Down 🙂

Nu pot să nu remarc și faptul că Mr Vegas a adus tribut unor legende ale muzicii reggae precum Barrington Levy, despre care a și spus că este idolul său, sau precum Bob Marley, plus Chaka Demus & Pliers. Astfel, noi am putut să ascultăm pentru a nu știu câta oară la acest festival o altă interpretare a piesei Murder She Wrote. De asemenea, mi-au făcut cu ochiul cele două backing vocals ale jamaicanului, care au abordat o ținută foarte sexi, formată din colanți verzi.

Love Yourself, Long Time, Sweet Jamaica, Bruk It Down și Tek Yeh Yuself s-au numărat printre piesele interpretate de Mr Vegas. Noi putem urmări în continuare șaptesprezece minute din show-ul susținut de acesta.

Mr Vegas @ Rototom Sunsplash 2013

———————————

Main Strage / GroundationPunctul culminant al celei de-a patra zi la Rototom Sunsplash 2013 a fost reprezentat de apariția pe scenă a trupei Groundation. Astfel, după Mr Vegas și tripul său preponderent dancehall, filmul s-a schimbat complet, într-unul mistic și spiritual, aș aprecia.

Conduși fiind de către Harrison Stafford aka Professor, membrii trupei Groundation ne-au trimis datorită muzicii lor în altă galaxie. Harrison Stafford, purtând eterna kippah pe cap, s-a dovedit încă o dată a fi extrem de smerit, încă de dinaintea concertului propriu zis, când EL a fost cel care s-a suit pe scenă pentru a rezolva anumite probleme tehnice.

Something More și Payaka Way sunt doar două dintre piesele pe care mi le amintesc că ar fi fost interpretate. Sound-ul acestei trupe a fost unul de ținut minte toată viață, acompaniat de un spectaculos joc de lumini. Groundation cred că au fost singura trupă care au revenit la bis la Rototom Sunsplash 2013, după minute întregi de aplauze venite din partea publicului. Moment extrem de rar pentru Rototom, ca cineva să revină pentru bis. În general, programul este unul foarte strict, nu prea se pot face concesii.

Avem plăcerea să vă punem la dispoziție puțin mai sus, întregul concert susținut de Groundation la acest festival.

——————-

Showcase Club

Seara mare la Showcase Club pe 20 august, unde i-am putut vedea la lucru pe Naaman, Lion D, Jah Sun, Sebastian Sturm și pe Bizzarri Sound, primii trei deschizând și la Main Stage drumul celor de la Groundation.

Tânărul francez Naaman a fost primul dintre cei menționați mai sus care au urcat pe scena de la Showcase Club. Acesta, susținut pe spate de bunul său prieten Fatbabs, a îmbinat cu succes genurile hip-hop și reggae. Show-ul francezului a fost inovator, elegant și totodată energizant. Sunt ferm convins că spectacolul oferit de Naaman ar avea maxim succes chiar și în România. La un moment dat, pe scenă a urcat și Ramy Raad, bun prieten cu artistul.

Printre piesele cântate de Naaman s-au numărat Frontline, Smoke Tricks, dar și super hitul Skanking Shoes, unde cel mai handsome francez prezent la acest festival i-a îndemnat pe cei din public să-și scoată încălțările și să le agite prin aer. Zis și făcut 🙂

Peste toate însă, mi-a rămas în cap ganja-anthem-ul Ganja Gun, cover adaptat după Guerillafinga, al cărui refren sună cam așa:

I smoke up di ganja till I go blind
Smoke up di ganja all of the time

Dovada mai jos 🙂

Naaman @ Rototom Sunsplash 2013 – Ganja Gun

Mai târziu în noapte, germanul Sebastian Sturm și trupa Exile Airline, îmbrăcată toată după model austriac, au preluat controlul sufletelor noastre. Sebastian Sturm este în opinia mea un fel de Patrice, doar că mult mai reggae și mai conscious și poate cu un potențial mult mai bun al vocii sale elegante.

Acesta a realizat și câteva cover-uri după artiști celebri precum Freddie McKay, pentru I’m A Free Man (a cărei interpretare o putem urmări mai jos), precum Twinkle Brothers, pentru Since I Throw The Comb Away, precum Junior Murvin, pentru Police & Thieves, precum Clinton Fearon, pentru Life Is A Journey sau precum Dennis Brown. A cântat sigur și track-uri de pe Get Up & Get Going, Burn The Money, fiind doar una dintre acestea.

Am plecat de la acest concert cu un sentiment frumos în suflet, Sebastian Sturm fiind genul de artist care are puterea să transmită good vibe către ascultători.

Sebastian Sturm @ Rototom Sunsplash 2013 – I’m A Free Man

Tot la Shwocase, a urmat italianul Lion D care a fost susținut pe spate de către Dubtonic Kru, care-și făceau astfel apariția pe această scenă pentru a treia seara consecutivă. Îmbracat în roșu, Lion D a atras cu siguranță atenția prezențelor feminine din public, demonstrându-și și el abilitățile de Don Juan.

Stilul abordat de acesta a fost acela de a îmbina piese rub-a-dub cu dancehall și cu ragga. A interpretat mai multe piese de pe ultimul său album, Bring Back The Vibes, și la un moment dat la invitat pe scenă pe fratele său de cruce Ras Tewelde. Îl urmărim mai jos la treabă.

Lion D @ Rototom Sunsplash 2013

După Lion D, la Showcase Club a urmat descălecarea americanului Jah Sun, ce a prestat tot în aceeași notă bună și tot susținut de către Dubtonic Kru. Multe piese de pe ultimul său album, Rise As One, au răsunat în difuzoare, dar din păcate nu am descoperit filmări cu aceste momente.

—————

Dub Station

Trecem așadar la Dub Station, unde i-am putut cunoaște pe Jacin Sound, Marea Britanie și pe Adam & Ramy Raad, Coasta de Fildeș, pe ultimul privindu-l și alături de Naaman, începând cu ora unsprezece.

Jacin Sound feat Adam & Ramy Raad @ Rototom Sunsplash 2013

Boxele aproape au crăpat începând cu ora trei, când Iration Steppas, Ranking Joe și Danman au apărut la Dub Station. Mă bucur nespus de faptul că una dintre piesele care mi-au rămas până astăzi în cap, Say No To Dirty Cigarretes, a fost filmată și poate fi împărtășită cu voi. Mark Iration a fost surprinzător ca de fiecare dată, setul său fiind total diferit față de ultimele dăți, când l-am putut vedea. În program, în seara de 20 august, au mai figurat evident și cei de la Blackboard Jungle.

Dub Station / Iration Steppas

Iration Steppas feat DanMan @ Rototom Sunsplash 2013 – Say No To Dirty Cigarretes

——————–

Dancehall

La dancehall, nemții de la Silly Walks Discotheque s-au ocupat de întreținerea atmosferei. După cum veți putea observa în clipul de mai jos, aceștia au oferit în premieră publicului piesa Riot, semnată de către Sean Paul și Damian Marley, un track ce a apărut și pe internet doar cu două zile mai înainte.

De la ora patru, Rory Stone Love, Jamaica a revenit la butoane.

Silly Walks Discotheque @ Rototom Sunsplash 2013 

——————

Ska Club

Rudy King (Spania), Women In Reggae (Spania) și Akatz (Bilbao, Spania) au întreținut atmosfera în prima parte a serii. Tot aici, începând cu ora trei Earl Gateshead, Trojan Sound (Marea Britanie) împreună cu Natty Bo (Marea Britanie) au prezentat: Mcs Talent Competition. Din păcate, încă o dată, imaginile lipsesc..

Cu siguranță în zilele următoare ne vom delecta și cu recenzia celorlalte patru zile de festival, plus recenzia destinată celorlalte zone ale Rototom-ului. Până atunci puteți citi mai jos, în cazul în care ați ratat, descrierea primelor trei zile:

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 3 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 2 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 1 / Poze + Video

Poze Rototom Sunsplash 2013

sursa foto: photo.rototom.com

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

——————————————————————————————————————————————

ENGLISH VERSION:

Tuesday, on 20th August, Rototom Sunsplash was opening its gates for the fourth day full of red-yellow-green vibes, also announcing that it only had reached the middle of the event.

Main Stage

The night on the Main Stage was opened by the electric Swan Fyahbwoy, pleasing the Spanish people present at Rototom. During his performance, besides reggae, he mixed hip-hop and latino elements as well. We can listen to him singing the song No Estamos Creyendo.

Main Stage / Fyahbwoy

Swan Fyahbwoy @ Rototom Sunsplash 2013 – No Estamos Creyendo

—————————

Main Stage / Iberica All StarsThe night unfolded on a Spanish rhythm. Iberica All Stars, meaning Black GhandiHermanolBenjammin’Roberto SanchezToskoAnder Green Valley, Irie SouljahSr WilsonKumarIndee Styla and Khaula took control of the microphones and sang to the ones present. The outcome was something like Romanian Reggae All Stars, keeping the proportions.

Spain kept on representing! Lion Site, Sargento Garcia, Supa BasseRas KukoMorodoRuben LopezRapsuskleiAnikiMel SemeHermano EleBegona Bang MatuRoe DelgadoMandievos and Ital Eik, along with the one who lead the Movimiento Contra La Intolerancia project, presented for the encore a song with a powerful social message: Reggae Contra La Intolerancia. The video of this song can be found below and I must say you need take into consideration the message of the artists: ABRE LOS OJOS!

V.A. – Reggae Contra La Intolerancia – Video

—————————–

Main Stage / Mr. VegasAfter these three moments perceived mostly by the Spanish people, we had an unchained representation of dancehall on the stage. Mr Vegas, straight from Jamaica, dressed in a red jacket on which Spain was written, came to make us dance, being supported in his endeavor by the French from Dub Akom. The entertainer DJ Starr introduced Mr Vegas on the stage. The Jamaican artist set took off in force with a few dancehall songs, followed by a couple of songs closer to roots, from Sweet Jamaica. At the end of the show, Mr Vegas came back to the style that made him famous while one of his dancers twerked on Bruk It Down.

I can’t ignore the fact that Mr Vegas brought tribute to some reggae music legends like his idol Barrington Levy or like Bob Marley, plus Chaka Demus & Pliers. Thus, we could listen at this festival for several times to another interpretation of the song Murder She Wrote. In addition, we liked the two backing vocals of the Jamaican, who were dressed very sexy, wearing tight green pants.

Love YourselfLong TimeSweet JamaicaBruk It Down and Tek Yeh Yuself were a few of the songs that Mr Vegas performed. We can watch seventeen minutes of his show.

Mr Vegas @ Rototom Sunsplash 2013

———————————

Main Strage / GroundationWhen Groundation hit the stage it marked the main event of the fourth day at Rototom Sunsplash 2013. Thereby, after Mr Vegas‘s dancehall scene, the trip totally changed in a mystic and spiritual one.

Lead by Harrison Stafford aka Professor, the Groundation band members sent us in another galaxy due to their music. Harrison Stafford proved to be a very humble person, even before the show actually started, wearing his eternal kippah and by getting on the stage and fixing certain technical problems.

Something More and Payaka Way are just two of the songs I can remember to be sang. The sound of this band was one to to be remembered for a lifetime, accompanied by an amazing light show. I believe Groundation were the only ones who returned on the stage for encore at Rototom Sunsplash 2013, after minutes of applause from the public. It is a very rare moment for Rototom for someone to return for an encore. Usually, the schedule is very tight, concessions being rare.

We have the pleasure to show you above, the complete Groundation concert from this festival.

——————-

Showcase Club

Big night at Showcase Club on 20th August, where we could see NaamanLion DJah SunSebastian Sturm and Bizzarri Sound, the first three opened the show for the Groundation on the Main Stage, too.

The young French Naaman was the first of mentioned above who got on the stage of Showcase Club. Supported by his good friend Fatbabs, he mixed successful hip-hop with reggae. His show was innovative, elegant and energizing. I am sure that the show offered by Naaman would be a success in Romania, too. At one moment, Ramy Raad who is a good friend with the artist got on the stage.

On the first songs sang by Naaman, we heard FrontlineSmoke Tricks and the superhit Skanking Shoes, where the most handsome French guy present at this festival encouraged the public to take off their shoes and wave them in the air. Nuff said!

Overall, something got stuck in my mind, the ganja-anthem Ganja Gun, cover after Guerillafinga, of which chorus sounded like this:

I smoke up di ganja till I go blind
Smoke up di ganja all of the time

You can see the prove below:

Naaman @ Rototom Sunsplash 2013 – Ganja Gun

Later that night, the German Sebastian Sturm and Exile Airline band, dressed all after the Austrian model, took the control over our souls. In my opinion, Sebastian Sturm is similar to Patrice, however his sound is more reggae and more conscious and maybe with a better potential of his elegant voice.

He did a few covers after famous artists like Freddie McKay, for I’m A Free Man (of which interpretation we can follow below), like Twinkle Brothers for Since I Throw The Comb Away, like Junior Murvin for Police & Thieves, like Clinton Fearon for Life Is A Journey or like Dennis Brown.  Fi sure, He sang tracks from Get Up & Get GoingBurn The Money, being one of them.

I left this concert with a beautiful feeling in my soul, Sebastian Sturm being the kind of artist with the power to send good vibes to the audience.

Sebastian Sturm @ Rototom Sunsplash 2013 – I’m A Free Man

Also, at the Showcase Club, the Italian Lion D came next up on stage, who was support by Dubtonic Kru, who in this way was present on this stage for the third night in a row. Dressed in red, Lion D drag the attention of the feminine presence from the audience, proving his Don Juan abilities.

The style was the one mixing the rub-a-dub songs with dancehall and ragga. He sang many songs from his last album, Bring Back The Vibes, and at a moment invited on stage his so called brother, Ras Tewelde. We can follow Lion D at work bellow.

Lion D @ Rototom Sunsplash 2013

After Lion D, at Showcase Club came up next the American Jah Sun who sang in the same good note and supported also by Dubtonic Kru. Many songs from his last album Rise As One, been heard thru the speakers but unfortunately I haven’t found videos with his performance.

—————

Dub Station

Moving on to Dub Station where we could meet Jacin Sound, Great Britain and Adam & Ramy Raad, Ivory Coast, the last one we saw also alongside Naaman, starting with eleven o’clock.

The speakers almost crushed starting with three o’clock, when Iration SteppasRanking Joe and Danman showed up at Dub Station. I’m glad that one of the songs that remaind in my mind until today, Say No To Dirty Cigarretes, has a video that I can share with you guys. Mark Iration was amazing like always, his show was very different from the other times when we could see him. Blackboard Jungle were in the program on the night of 20th August too.

Dub Station / Iration Steppas

Iration Steppas feat DanMan @ Rototom Sunsplash 2013 – Say No To Dirty Cigarretes

——————–

Dancehall

At Dancehall, the Germans from Silly Walks Discotheque took care of the atmosphere. After, as you can see in the video below, they presented in premier the song Riot, signed by Sean Paul and Damian Marley, a track which appeared on the internet with only two days before.

From four o’clock, Rory Stone Love, Jamaica returned at the desk.

Silly Walks Discotheque @ Rototom Sunsplash 2013 

——————

Ska Club

Rudy King (Spain), Women In Reggae (Spain) and Akatz (Bilbao, Spain) took care of the atmosphere in the beginning of the night. In addition, starting with three o’clock Earl Gateshead, Trojan Sound (Great Britain) along with Natty Bo (Great Britain) presented Mcs Talent Competition. Unfortunately, once again, the images are missing.

In the next days, we will enjoy the reviews of the other four days of festival, plus the review for the other areas of Rototom. Until then you can read below, in case you missed them, the reviews for the first three days.

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 3 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 2 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 1 / Photos + Videos

Photos Rototom Sunsplash 2013

photo source: photo.rototom.com

Follow us for more reggae news!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *