Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 5 / Poze + Video

Miercuri, pe 21 august, m-am trezit în a cincea zi de Rototom Sunsplash înconjurat de foarte mulți vorbitori de limba italiană. Imediat, am conștientizat faptul că era ziua în care Alborosie avea să concerteze la Main Stage. Așa cum precizam anterior, se poate spune că Rototom Sunsplash este simbolic festivalul lui Pupa Albo. Macaronarul stabilit recent în Jamaica a lipsit doar o singură dată, în 2011, de pe scena acestui grandios festival, statistică valabilă dacă luăm în considerare ultimele șapte ediții. Vă invit în continuare să privim în ansamblu ce s-a întâmplat pe 21 august 2013 la Rototom.

Main Stage

the skatalites rototom sunsplash 2013 zona reggaeThe Skatalites. Da, chiar legendara trupă jamaicană The Skatalites, activă pe scena muzicală de aproape cincizeci de ani, de pe 27 iunie 1964 mai exact, a deschis seara la Rototom. Dintre membrii fondatori, doar pe Lester Sterling l-am putut regăsi în componența The Skatalites 2013, dar nici cei tineri nu au dezamăgit atunci când ținem cont de prestația muzicală. Am avut parte de o reîntoarcere în timp, chiar la fundația muzicii reggae. Acorduri de ska, rocksteady și reggae au răsunat în difuzoare.

La un moment dat, alături de The Skatalites și-a făcut apariția pe scenă, ca solistă, chiar Doreen Shaffer. Aceasta ne-a cântat piese precum Can’t You See, Sugar Sugar sau My Boy Lollipop, ultima o reinterpretare a variantei ska semnată în 1964 de Millie Small. De asemenea, am putut asculta un cover după Simmer Down, o piesă înregistrată în urma colabărării dintre The Wailers și The Skatalites în 1963, la Studio One, al lui Clement “Coxsone” Dodd. Am mai avut parte de încă un tribut pentru Bob Marley, datorat piesei Nice Time, scrisă chiar de Lee Scratch Perry.

A fost emoționant să privești cum atâta istorie a muzicii reggae rulează pe scenă. Cine știe când vom mai avea ocazia să-i putem privi pe The Skatalites live. Vă putem oferi și vouă în continuare treisprezece minute din spectacolul prestat de către acești adevărați domni ai muzicii reggae.

The Skatalites @ Rototom Sunsplash 2013

————————————

Au urmat pe scenă britanicii de la Dubheart, nimeni alții decât câștigătorii concursului Rototom Reggae Contest, pe zona europeană. Stau și mă întreb încă o dată.. cât timp va trece până când o trupă din România va fi capabilă să câștige acest concurs? .. îmi păstrez gândurile pozitive și sper că nu foarte mult 🙂

dubheart rototom sunsplash 2013 zona reggae

Dubheart reprezintă o trupă formată din șase membrii, din Marea Britanie, care îmbină în stilul ei și influențe dub. We Chant și alte piese de pe albumul lor, Mental Slavery, au răsunat peste Benicassim. După umila mea părere această trupă ar mai putea lucra puțin la prezență scenică. În rest, mi-a plăcut ce am văzut și ce am auzit.

Dubheart @ Rototom Sunsplash 2013 – Full Concert

—————————-

cecile rototom sunsplash 2013 zona reggaePe scena festivalului Rototom Sunsplash au urcat în 2013 doar două artiste. Prima dintre acestea, Cecile, a abordat o ținută sexi alb cu negru și nu a venit singură. Artista din Jamaica a fost susținută de către Soul Fire Band din Germania.

Melodioasa Cecile a avut în program mai multe piese dancehall, dar printre ele s-au putut strecura și unele mai roots, mesajul dominant fiind unul de dragoste sau unul cu tentă spicy. Având o atitudine pisicoasă în majoritatea timpului, Cecile nu s-a sfiit să certe publicul spaniol care nu știa versurile cântecelor sale. Chiar și așa, artista din Jamaica a dansat în majoritatea timpului,  încălțată fiind pe tocuri înalte.

Apropo de dans, pe parcursul piesei Hot Like We, a cărei prestație o puteți vedea mai jos, Cecile a invitat-o pe scenă pe prietena ei, Helenne, pentru o demonstrație de dancehall adevărat. Alte piese cântate de această artistă au fost: Rise Up, Gold Dust și Nah Stress Over Man.

Cecile @ Rototom Sunsplash 2013 – Hot Like We 

——————————————-

În jurul orei doisprezece și jumătate, Pupa Albo s-a întors acasă! A fost a cincea oară când l-am putut vedea live pe Alborosie, iar eu apreciez că aceasta a fost cea mai bună prestație a sa, o prestație pe care vă invităm să o urmăriți în întregime mai sus.

Italianul și-a prezentat cu stil noul său album, Sound The System, inserând astfel pe lângă hituri precum Herbalist, Camilla, No Cocaine, Rolling Like A Rock, Real Story, Waan The Herb, International Drama, Raggamuffin, Police sau bineînțeles Kingston Town și piese noi, dar la fel de valoroase ca Play Fool (Fi Catch Wise), Rock The Dancehall sau U Got To Be Mine.

alborosie rototom sunsplash 2013 zona reggae

De asemenea, în timpul show-ului, la fel ca în România la festivalul Peninsula, am avut parte de un moment solo al lui Maranto, un tânăr artist proaspăt semnat la label-ul Oufah Music. Surprizele nu s-au oprit aici, pentru că Alborosie a mai avut un invitat special, în persoana lui Terron Fabio, membru Sud Sound System.

Spectacolul oferit de Pupa Albo a fost presărat cu ruperi de ritm și i-a făcut pe toți cei prezenți să danseze până la epuizare. Alborosie dovedește pe fiecare concert că este un mare artist, pentru că niciodată nu-i uită pe membrii trupei sale, Shengen Clan, încercând să-i scoată în evidență pe fiecare într-un mod aparte, de la basist la backing vocals. Aceștia, la rândul lor, îi întorc serviciul celui mai jamaican dintre italieni și dau totul pe scenă.

Nu putem trece cu vederea, discursurile moralizatoare și educaționale pe care le-a ținut Alborosie în timpul concertului, majoritatea atingând subiecte precum legalizarea sau decriminalizarea marijuanei sau precum reîntoarcerea festivalului Rototom în Italia.

Până la anul, când suntem siguri că ne vom revedea cu Pupa Albo la acest festival, ne rămân doar imaginile de mai sus 🙂

————————————

Showcase Club

Primul artist care a deschis scena la Showcase Club este de origine africană și se numește Momar Gaye. Acesta a avut o prestație plină de good vibe, îmbrăcat în haine tradițional africane. Și Momar Gaye nu a fost singur, ci însoțit de trupa sa Zaman, un band de origine senegalezo-italiană, care l-a susținut perfect.

Din boxe au răsunat mai multe piese incluse pe ultimul album al artistului, Exodus, cum ar fi Above & Beyond sau Up Yourself. Din păcate de la acest spectacol imaginile ne lipsesc.

————-

Seara la Showcase Club a continuat cu nume mai puțin sonore, chiar și pentru cunoscători, precum Romi Anauel (Angola / Olanda) susținut de Soldiers Of Ra (Barcelona, Spania), Alerta Kamarada, o trupă cu șaptesprezece ani de carieră în spate din Columbia, sau Jero OneLove (Argentina). Îi putem urmări pentru cinci minute la treabă pe columbieni.

Alerta Kamarada @ Rototom Sunsplash 2013

——————

Dub Station

Continuăm povestea celei de-a cincea zi la Rototom Sunsplash 2013 trecând în revistă ce am putut vedea și asculta la Dub Station. Pe lângă Blackboard Jungle, la butoane și-au mai făcut apariția Jah Version din Portugalia, alături de Nish Wadada, o frumoasă și încântătoare prezență feminină din Insula Capului Verde.

Jah Version feat Nish Wadada @ Rototom Sunsplash 2013

Main-event-ul serii aici a fost reprezentat de apariția britanicilor de la Channel One. Aceștia au avut în program un set predominant roots și iată-i mai jos, ajutați fiind de un saxofonist din public propunându-ne un dubplate de la Don Fe.

Channel One @ Rototom Sunsplash 2013

—————-

Dancehall

Ca și la Showcase Club și scena dancehall a avut parte de un moment mai special, având în vedere că aici i-am putut cunoaște pe indienii de la Reggae Rajahs. Aceștia au întreținut puțin atmosfera și la Main Stage, înainte de concertul lui Alborosie. Setul indienilor a conținut majoritatea noilor hituri, cu multe piese Chronixx sau Protoje printre cele alese.

De la trei și jumătate a venit rândul nemților de la Sentinel să preia controlul butoanelor. Iată-i mai jos la treabă!

Sentinel @ Rototom Sunsplash 2013

———–

Ska Club

Dacă în general am cam neglijat scena Ska, nu putem remarca faptul că în a cincea seară de festival aici i-am putut vedea pe Lloyd Parks și We The People. De altfel, aceștia aveau să urce și pe Main Stage peste două zile. Lloyd Parks și We The People interpretează celebra piesă Mafia, cu tot cu imagini mai jos.

În aceeași seară la Ska Club i-am mai avut pe Kharlos Selectah (Spania), Family Business (Spania), Tasty Grooves (Spania) și Dr Sapatoo (Statele Unite ale Americii).

Lloyd Parks & We The People @ Rototom Sunsplash 2013 – Mafia

Cu siguranță în zilele următoare ne vom delecta și cu recenzia celorlalte trei zile de festival, plus recenzia destinată celorlalte zone ale Rototom-ului. Până atunci puteți citi mai jos, în cazul în care ați ratat, descrierea primelor patru zile:

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 4 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 3 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 2 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 1 / Poze + Video

Poze Rototom Sunsplash 2013

sursa foto: photo.rototom.com ; nomepierdoniuna.net

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

——————————————————————————————————-

ENGLISH VERSION:

Wednesday, on 21st August, I woke up in the fifth day of Rototom Sunsplash, surrounded by many Italian speakers. Immediately, I realized that this is the day Alborosie will be performing at the Main Stage. As we mentioned previously, we can symbolically say that Rototom Sunsplash is the festival of Pupa Albo. The Italian, who is established in Jamaica, missed only once the Main Stage of the Festival, in 2011, if we take in consideration the stats of the last seven editions. Furthermore, we invite you to see what happened on 21st August at Rototom.

Main Stage

the skatalites rototom sunsplash 2013 zona reggaeThe Skatalites. Yes, the legendary Jamaican band The Skatalites, active on the musical stage for almost fifty years, since 27 June 1964 more precisely, opened the night at Rototom. From the founders, we can find only Lester Sterling in The Skatalites 2013 band, but the youth don’t disappoint when it comes to performance. We have seen a throw back in time right at the reggae music foundation. We enjoyed the night on ska, rocksteady and reggae sounds.

At one point, along with The Skatalites, showed up as soloist Doreen Shaffer. She delighted us with songs like Can’t You SeeSugar Sugar or My Boy Lollipop, the last a reinterpretation of the ska version signed in 1964 by Millie Small. In addition, we could listen to a cover of Simmer Down, a song recorded after the collaboration between The Wailers and The Skatalites in 1963, at Studio One of Clement “Coxstone” Dodd. We enjoyed another tribute for Bob Marley due to the song Nice Time, wrote by Lee Scratch Perry.

It was moving to watch how much history of reggae music performed on the stage. Who knows when we will have the opportunity to see The Skatalites live again? We can offer you 13 minutes from the show of these gentlemen of reggae music.

The Skatalites @ Rototom Sunsplash 2013

————————————

Next on the Stage were the British from Dubheart, none others but the winners of the Rototom Reggae Contest, in Europe. Once again, I’m asking myself how much time will it take until a Romanian band wins this contest? I am keeping my positive vibes and I hope, that it doesn’t take long.

dubheart rototom sunsplash 2013 zona reggae

Dubheart is a band with six members from UK, which combines in its style dub influences. We Chant and other songs from their album, Mental Slavery, sounded over Benicassim. In my humble opinion, this band could work a little more on the scene presence. Overall, I liked it.

Dubheart @ Rototom Sunsplash 2013 – Full Concert

—————————-

cecile rototom sunsplash 2013 zona reggaeAt the Main Stage of Rototom Sunsplash Festival, we saw on stage only two female artists. Cecile wore a sexy outfit with black and white and she didn’t come alone. Soul Fire Band from Germany has supported the Jamaican artist on stage.

Cecile had in program many dancehall songs, but between them we heard a few roots songs too, where the main message was love sprinkled with a bit of spicy flavor. Having a bad kitty attitude, Cecile didn’t hold back from arguing with the public for not knowing the lyrics of her songs. Getting over that, the artist from Jamaica danced the entire time in spite of wearing high heels shoes.

Talking about dancing, during the song Hot Like We, performance which you can watch below, Cecile invited on stage her friend, Helenne, for a real dancehall demonstration. Other songs sang by the artist were Rise UpGold Dust and Nah Stress Over Man.

Cecile @ Rototom Sunsplash 2013 – Hot Like We 

——————————————-

Around midnight, Pupa Albo returned home! Was the 5th time when I saw Alborosie live and I appreciate this as his best performance, a show we invite you all to watch above.

The Italian presented with style his new album, Sound The System, inserting beside the hits like HerbalistCamillaNo CocaineRolling Like A RockReal StoryWaan The HerbInternational DramaRaggamuffinPolice or of course Kingston Town, new songs, but as precious as Play Fool (Fi Catch Wise)Rock The Dancehall sau U Got To Be Mine.

alborosie rototom sunsplash 2013 zona reggae

In addition, during the show, like at the Peninsula Festival, we enjoyed a solo moment of Maranto, a fresh new young artist signed at Oufah Music label. The surprises didn’t stop here because Alborosie had one more special guest, Terron Fabio, member of Sud Sound System.

The show made by Pupa Albo was sprinkled with rhythms drops and he made all the others present to dance until exhaustion. Alborosie proves in every concert that he is a big artist because he never forgets the members of his band, Shengen Clan, and he is trying to put in value each one of them in a special way beginning with the drummer and ending with the backing vocals. These return the favor to the most Jamaican of the Italians and they bring everything on the stage.

We can’t ignore the motivational and educational speeches which Alborosie had during the show, most of them touching subjects like the legalization of marijuana or the returning of Rototom Festival in Italy.

Until next year, when we’re sure we will meet again with Pupa Albo at this festival, we only have left the images above.

————————————

Showcase Club

The first artist who opened the night at Showcase Club is from Africa and his name is Momar Gaye. He had a performance full of good vibes, being dressed in African clothes. Momar Gaye wasn’t alone, he came with his band, Zaman, a band with members from Senegal and Italy, which accompanied him perfectly.

From the speakers sounded many songs included on his last album, Exodus, like Above & Beyond or Up Yourself. Unfortunately, we don’t have images of this show.

————-

The night at Showcase Club continued with names less known even for the fans, like Romi Anauel ( England/ Holland) accompanied by Soldiers Of Ra (Barcelona, Spain), Alerta Kamarada, a band with seventeen years of experience from Colombia or Jero OneLove (Argentina). We can watch the Colombians performing for five minutes.

Alerta Kamarada @ Rototom Sunsplash 2013

——————

Dub Station

We continue the story of the fifth day at Rototom Sunsplash 2013 mentioning what we saw and heard at Dub Station. Beside Blackboard Jungle, Jah Version from Portugal showed up too along with Nish Wadada, a beautiful and enchanting lady from Island Of Cape Verde.

Jah Version feat Nish Wadada @ Rototom Sunsplash 2013

The main event of the night was represented by the presence of the British from Channel One. They had in program a set dominated by roots and here they are below, helped by a saxophonist from the public proposing us a dubplate from Don Fe.

Channel One @ Rototom Sunsplash 2013

—————-

Dancehall

Like at the Showcase Club, the dancehall stage had a special moment due to the performance of the Indians from Reggae Rajahs. They maintained the atmosphere for a short time at the Main Stage as well, before the Alborosie show. The Indians set contained the majority of their new hits, with many songs Chronixx or Protoje between the chosen ones.

From 3.30 AM came the turn of the Germans from Sentinel to take the control. We can watch them performing below.

Sentinel @ Rototom Sunsplash 2013

———–

Ska Club

If overall we neglected the Ska stage, we can’t ignore the fact that in the fifth night of the festival we saw here Lloyd Parks and We The People Band. They will also go on the Main Stage after two days. Lloyd Parks and We The People Band performed the notorious song Mafia, with all the images below.

In the same night at Ska Club we could see Kharlos Selectah (Spain), Family Business (Spain), Tasty Grooves (Spain) and Dr Sapatoo (USA).

Lloyd Parks & We The People @ Rototom Sunsplash 2013 – Mafia

For sure on the next days we’ll enjoy the reviews of the other three days of festival plus the review of the other areas from Rototom. Until then you can read below the past reviews of Rototom, in case you missed them:

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 4 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 3 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 2 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 1 / Photos + Videos

Photos Rototom Sunsplash 2013

photo source: photo.rototom.com

Follow us for more reggae news!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *