Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 7 / Poze + Video

Cea de-a șaptea zi a festivalului Rototom Sunsplash 20th Love Edition a început cu o veste bună și cu una proastă. Din păcate, am aflat faptul că Anthony B, headliner-ul acelei zile, nu va mai concerta. Surpriza a constat în faptul că acesta a fost înlocuit rapid în line-up de către veteranul Horace Andy aka Sleepy Andy, un om pe care doream foarte mult să-l revăd live.

Main Stage

Horace Andy a fost de altfel și cel care a deschis spectacolul, acesta sărbătorind astfel aproximativ cincizeci de ani de activitate pe scena muzicii reggae. Îmbrăcat fiind într-o cămășuță drăguță, pictată în roșu-galben-verde, Horace Andy s-a dovedit a fi extrem de politicos, mărturisind că-i pare rău pentru faptul că Anthony B nu a mai putut concerta pe 23 august.

Horace Andy a fost susținut pe scenă de către Lloyd Parks și We The People Band. Aș aprecia că seara nici nu putea avea parte de un început mai bun, având în vedere că din difuzoare au răsunat hituri clasice precum Mr Bassie, Skylarking, Fever, Just Say Who sau Money Money aka The Root Of All Evil.

Mainstage / Horace Andy

Horace Andy a dansat necontenit și a părut de fiecare dată când a vorbit publicului un om extrem de modest. Artistul este genul de bunic pe care ți l-ai dori din suflet să-l ai. Vă invităm să ascultați puțin mai sus întregul concert susținut de această legendă a muzicii reggae.

—————————-

Main Stage / NnekaA urmat un alt moment extrem de plăcut, pentru că deși scena festivalului Rototom Sunsplash a găzduit un concert din afara ariei reggae, artista care a cântat a cucerit indubitabil inimile tuturor. Numele ei este Nneka și abia așteptam să o revăd, după ce în urmă cu puțin timp ne încântase și în România la Bestfest. În general, pe scena Rototom-ului rareori urcă nume din muzica main stream, dar la Nneka s-a putut face o excepție având în vedere că mesajul acestei artiste este unul apropiat de cel al muzicii reggae. De asemenea, sunt sigur că s-a luat în considerare și calitatea vocală a tipei din Nigeria și cea a sunetului asigurat de trupa sa.

Vrând-nevrând voi compara cele două prestații și nu pot să nu remarc faptul că show-ul Nneka din Spania a fost diferit față de cel de la București. Mă refer aici în primul rând la discursurile motivaționale susținute de artistă, semn că aceasta nu vine cu temele făcute de acasă, ci transmite oamenilor ceea ce simte pe moment. Concertul Nneka a fost primit cu aplauze mai ales de către publicul feminin de la Rototom.

Am putut (re)asculta piese precum My Home, Africans, Do You Love  Me Now, Heartbeat, Soul Is Heavy sau Focus. Întregul concert rulează mai jos în monitoare.

Nneka @ Rototom Sunsplash 2013 – Full Concert

————————-

Al treilea spectacol al celei de-a șaptea zi de Rototom Sunsplash avea să aducă în fața noastră o altă legendă a muzicii reggae, mai exact pe Leroy Sibbles. Ca și Horace Andy, și Leroy a fost susținut de către Lloyd Parks și We The People Band.

Leroy Sibbles a interpretat pe parcursul serii mai multe piese ale trupei The Heptones, un band pentru care a fost solist între anii ’60 și ’70. Cum Leroy a jucat pentru o bună perioadă de timp rolul basistului de bază al celebrului label Studio One, acesta nu s-a sfiit să preia chitara bass pe piesa Full Up și să ne încânte cu o bucată autentică.

Main Stage / Leroy Sibbles

Mai jos, putem urmări aproximativ opt minute din concertul lui Leroy Sibbles, mai exact, acele minute dedicate label-ului Studio One.

Leroy Sibbles @ Rototom Sunsplash 2013 – Studio One Tribute

—————————-

Main Stage / John HoltSeara a fost închisă în stil mare de către un alt veteran, de către John Holt, care s-a aflat pentru prima dată pe scena Rototom-ului. Aceiași Lloyd Parks și We The People Band l-au susținut și pe John Holt în încercarea sa de a ajunge la inimile noastre.

Consider că am putut asista la un moment istoric, mai ales datorită vibe-ului irie transmis de pe scenă de către artist. John Holt ne-a delectat cu piese precum Ali Baba, Fancy Make Up, Tribal War sau Stick By Me. Nu au fost uitate nici piese de pe vremea când John Holt era solistul trupei The Paragons, și mă refer aici la Wear You To The Ball, The Tide Is High sau la On The Beach. Parcă doar track-ul Strange Things a lipsit din repertoriul lui John Holt, deși era chiar vineri seara și mesajul piesei s-ar fi potrivit de minune..

Un alt moment special al acestui concert a fost reprezentat de tributul adus de John Holt, legendarului Bob Marley, John interpretând în variantă proprie piesa One Love. Aceasta a fost deschisă de un mic discurs al artistului, care a amintit celor prezenți că John Holt și Bob Marley au crescut împreună din punct de vedere muzical, iar ca o curiozitate, amândoi au înregistrat prima piesă din carieră în exact aceiași zi.

Punctul culminant al serii a fost atins în momentul în care peste tot Rototom-ul a răsunat celebrul hit Police In Helicopter. Cu siguranță, acesta a fost un moment de povestit nepoților, unul dintre cele mai frumoase ale festivalului în 2013.

John Holt @ Rototom Sunsplash 2013 – One Love (Bob Marley Tribute) 

John Holt @ Rototom Sunsplash 2013 – Police In Helicopter 

—————————-

Showcase Club

Probabil că oboseala acumulată în cele șapte zile de festival a început să-și spună cuvântul, căci da, la Rototom trebuie să te pregătești ca pentru maraton. Spun acest lucru pentru că am ratat absolut tot ce s-a întâmplat pe 23 august la Showcase Club.

Cei care au suit pe scena de la Showcase Club s-au numit Contratempo (Castellon, Spania), Elijah (Elveția) în variantă acustică, Chacha (China), Train To Roots (Italia) și Cecil Ruben (Marea Britanie).

Puteți urmări în continuare întregul show susținut de către italienii de la Train To Roots, o înregistrare care mă face să regret faptul că nu am fost prezent acolo.

Train To Roots @ Rototom Sunsplash 2013 – Full Concert

——————————–

Dub Station

La Dub Station, seara a fost deschisă de către cei de la Massilia Hi-Fi din Franța. Aceștia aveau să mai revină și mai târziu la butoane alături de omniprezenții de la Blackboard Jungle. În program s-au mai strecurat și brazilienii de la Digitaldubs, care l-au avut ca mc pe britanicul YT.

Noaptea s-a încheiat în stil englezesc cu Zion Train la cârma sound system-ului, alături de Dubdadda.

Massilia Hi Fi @ Rototom Sunsplash 2013

Digitaldubs & YT @ Rototom Sunsplash 2013

Zion Train & Dubdadda @ Rototom Sunsplash 2013

——————————-

Dancehall

Warrior Sound (Germania) și Renaissance Disco (Jamaica) au fost cele două nume care au întreținut publicul la scena dancehall. Un moment surpriză, foarte important, s-a petrecut în timpul prestației celor de la Renaissance, atunci când chiar Damian Jr Gong Marley, cel ce avea să închidă Main Stage-ul ziua următoare, și-a făcut apariția. Acesta a preluat controlul microfonului pentru câteva minute și i-a dus în extaz pe cei prezenți. Imagini, mai jos.

Dance Hall / Renaissance Disco

Warrior Sound @ Rototom Sunsplash 2013

Renaissance Disco & Damian Marley @ Rototom Sunsplash 2013

——————————–

Ska Club

La scena ska i-am avut în program pe Freedom Cry (Spania), Sally Brown Dj’s (Spania), Kinky Coo Coo’s (Barcelona), Blackup (Barcelona) și pe Soul Skaba & Miquel Injection (Valencia, Spania). Iată-i mai jos pe Kinky Coo Coo’s interpretând piesa Don’t Stay Away.

Kinky Coo Coo’s @ Rototom Sunsplash 2013 – Don’t Stay Away

—————————

Cu siguranță în zilele următoare ne vom delecta și cu recenzia ultimei zi de festival, plus recenzia destinată celorlalte zone ale Rototom-ului. Până atunci puteți citi mai jos, în cazul în care ați ratat, descrierea primelor șase zile:

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 6 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 5 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 4 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 3 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 2 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 1 / Poze + Video

Poze Rototom Sunsplash 2013

sursa foto: photo.rototom.com ; nomepierdoniuna.net

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

——————————————————————————

ENGLISH VERSION:

The seventh day of the 20th Rototom Sunsplash Love Edition began with both good and bad news. Unfortunately, we heard that Anthony B, the headliner of that day wasn’t going to perform. Surprisingly, he was quickly replaced in the line-up by veteran Horace Andy aka Sleepy Andy, a man whom I wanted very much to see live again.

Main Stage

Horace Andy was actually the one who opened the show, celebrating fifty years of activity on the reggae music scene. Dressed in a pretty shirt, painted in red – yellow – green, Horace Andy has proven to be extremely polite, confessing that he’s sorry for the fact that Anthony B could not perform on August 23th.

Horace Andy was supported on stage by Lloyd Parks and We The People Band. The evening couldn’t get a better start. We heard from the speakers classic hits such as Mr BassieSkylarking, FeverJust Say Who or Money Money aka The Root Of All Evil.

Mainstage / Horace Andy

Horace Andy danced a lot and every time he spoke with the public he acted extremely modest and warm. The artist is the kind of grandfather that everyone should have. We invite you to listen to the entire concert singed by this legend of reggae music.

—————————-

Main Stage / NnekaNneka was another pleasant moment that followed on the scene of Rototom Sunsplash. In spite the fact that the concert was outside of reggae area, the artist undoubtedly won the hearts of all. Her name is Nneka and I couldn’t wait to see her again after the performance in Romania at Bestfest. Generally, on the Rototom stage we rarely see mainstream artists, but Nneka could make an exception because her message is very close to the reggae music. Also, I’m sure that her beautiful voice and the quality of the sound provided by her band were taken into account.

Anyway, I will compare the two shows and I can not help noticing that Nneka‘s show in Spain was different from the one in Bucharest. I refer primarily to the motivational speeches offered by Nneka, a sign that the artist doesn’t come with her homework done from home, but expresses what she feels in that moment on stage. Nneka‘s concert was received with applause especially by the feminin public from Rototom.

We could listen to songs such as My HomeAfricansDo You Love  Me NowHeartbeatSoul Is Heavy or Focus. The entire concert runs right below.

Nneka @ Rototom Sunsplash 2013 – Full Concert

————————-

The third show of the seventh day of Rototom Sunsplash would bring before us another reggae legend, Leroy Sibbles. As Horace Andy, Leroy was also supported by Lloyd Parks and We The People Band.

Leroy Sibbles played throughout the evening many songs of the band The Heptones, a band in which he was the singer in the 60s and 70s. Leroy played as a bassist for a long time for the famous Studio One label and he did not hesitate to take the bass guitar on the song Full Up and delight us with a genuine piece.

Main Stage / Leroy Sibbles

Below, we track about eight minutes of Leroy Sibbles concert, those minutes devoted to the label Studio One.

Leroy Sibbles @ Rototom Sunsplash 2013 – Studio One Tribute

—————————-

Main Stage / John HoltThe evening was closed in a great style by another veteran, John Holt, who was  for the first time on the Rototom scene. Same Lloyd Parks and We The People Band supported him in attempt of reaching out to our hearts.

I think I have witnessed a historical moment, mainly due to the irie vibe transmitted by the artist on stage. John Holt entertained us with songs such as Ali BabaFancy Make UpTribal War or Stick By Me. There were songs never forgotten from the time when John Holt was the lead singer of The Paragons and I refer here to Wear You To The BallThe Tide Is High or On The Beach. The song Strange Things was skipped by John Holt, even though it was Friday night and the message would have suited perfectly.

Another special moment of this concert was the tribute from John Holt to the legendary Bob Marley. John was singing his own version of the song One Love. It was opened by a short speech of the artist, who reminded those present that John Holt and Bob Marley grew up together, musically speaking, and as a curiosity, both recorded their first record in the exactly same day.

The highlight of the evening was reached when everywhere at Rototom sounded Police In Helicopter, his famous hit. Certainly, it was a moment to tell to our grandchildren, one of the most beautiful at the festival in 2013.

John Holt @ Rototom Sunsplash 2013 – One Love (Bob Marley Tribute) 

John Holt @ Rototom Sunsplash 2013 – Police In Helicopter 

—————————-

Showcase Club

Perhaps the tiredness accumulated in seven days of the festival began to speak up, because yes, you must prepare for Rototom like for a marathon. I say this because I missed everything that happened on August 23 at the Showcase Club 🙂

Those who went up on stage at Showcase Club were named Contratempo (Castellon, Spain), Elijah acoustic version (Switzerland), Chacha (China), Train To Roots (Italy) and Cecil Ruben (UK).

You can still watch the entire show from the Italians from the Train To Roots band, a record that makes me regret that I was not present there.

Train To Roots @ Rototom Sunsplash 2013 – Full Concert

——————————–

Dub Station

At Dub Station, the evening was opened by people from Massilia Hi-Fi from France. They would later come at the buttons with the Blackboard Jungle. In the program entered the brazilians Digitaldubs, who have had as mc the british YT.

The night ended in a British style with Zion Train at the helm of the sound system, alongside Dubdadda.

Massilia Hi Fi @ Rototom Sunsplash 2013

Digitaldubs & YT @ Rototom Sunsplash 2013

Zion Train & Dubdadda @ Rototom Sunsplash 2013

——————————-

Dancehall

Warrior Sound (Germany) and Renaissance Disco (Jamaica) were the two names that have entertained the dancehall audience. A very important surprise moment happened during the performance of the Renaissance, when Damian Jr Gong Marley (he was about to close the Main Stage the next day) made his appearance. He took over the microphone for a few minutes and brought the audience into ecstasy. Images below.

Dance Hall / Renaissance Disco

Warrior Sound @ Rototom Sunsplash 2013

Renaissance Disco & Damian Marley @ Rototom Sunsplash 2013

——————————–

Ska Club

Ska scene had in program Freedom Cry (Spain), Sally Brown Dj’s (Spain), Kinky Coo Coo’s (Barcelona), Blackup (Barcelona) and Soul Skab & Miquel Injection (Valencia, Spain). Here’s Kinky Coo Coo below, singing  Don’t Stay Away.

Kinky Coo Coo’s @ Rototom Sunsplash 2013 – Don’t Stay Away

—————————

Surely, in the coming days we will enjoy and review the last day of the festival, plus review other areas of Rototom intended site. Until then you can read below in case you missed the first six days description:

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 6 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 5 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 4 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 3 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 2 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 1 / Photos + Videos

Photos Rototom Sunsplash 2013

photo source: photo.rototom.com

Follow us for more reggae news!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *