Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 8 / Poze + Video

La Rototom Sunsplash 2013 ziua Z a venit! 24 august 2013 a fost data în care cea de-a douăzecea ediție a acestui festival a luat final și, mult mai important, ziua în care Damian Jr Gong Marley, a concertat la Main Stage. Pe tot parcursul zilei respective s-a simțit în aer importanța momentului. Am avut impresia că absolut tot camping-ul vorbea despre ce avea să urmeze.

Main Stage

Seara la Main Stage a fost deschisă în stil roots reggae de către britanicii de la Misty In Roots. La fel ca și alți veterani care au concertat în 2013 la Rototom, la Israel Vibration mă refer în special, setul propus de către Misty In Roots nu a inclus surprize majore.

Main Stage / Misty In Roots

Prestația acestor veterani care se află pe scena muzicii reggae încă de la începutul anilor ’70 a fost una foarte solidă. Misty In Roots nu prea au mai concertat în ultima vreme în Europa, așa că acest show a fost primit cu aplauze la scenă deschisă. Puțini știu că între Misty In Roots și Rototom există o conexiune puternică, având în vedere că britanicii au concertat la Rototom Club în 1992, un eveniment care a precedat actualul festival.

Printre piesele interpretate de către Misty In Roots în seara cu pricina s-au numărat Dancehall Babylon și Jah See Jah Know. Pentru ultima putem urmări înregistrarea puțin mai jos.

Misty In Roots @ Rototom Sunsplash 2013 – Jah See Jah Know

————————-

Pe scena principală a Rototom-ului a urmat din nou un moment puțin mai exotic. Spun acest lucru pentru că i-am putut asculta în continuare pe Gondwana, o trupă din născută în 1987 în Santiago de Chile. Cei de la Gondwana, conduși în trecut de către Quique Neira, iar acum de MC Jona, au cântat aproape o oră numai în spaniolă și mi-au părut genul de formație cu multe influențe mainstream, un fel de reggae – latino, dacă îmi este îngăduit să folosesc acest termen.

Main Stage / Gondwana

Prestația celor de la Gondwana poate fi urmărită în întregime mai jos.

Gondwana @ Rototom Sunsplash 2013 – Full Concert

http://www.youtube.com/watch?v=QsSfnYIb2io

————————-

Marele concert de închidere al Rototom Sunsplash 2013, cel susținut de Damian Marley, avea să fie deschis de către doi artiști care sunt semnați la casa de discuri a lui Jr Gong, la Ghetto Youths Records. Este vorba despre Wayne Marshall și despre Black Am I. Deși figura pe afiș, Christopher Ellis, fiul celebrului Alton, the Godfather of Rocksteady, nu a mai putut să participe la acest eveniment.

Îl putem urmări puțin mai jos pe Black Am I interpretând piesa Modern Day Freedom, iar pe Wayne Marshall cântând hitul I Know.

Black Am I @ Rototom Sunsplash 2013 – Modern Day Freedom

Wayne Marshall @ Rototom Sunsplash 2013 – I Know 

————————-

Încă de când am pătruns în Zona de festival am avut un mic șoc. S-a întâmplat acest lucru pentru că dacă în general te poți plimba liniștit până în spațiul destinat diferitelor scene, sâmbătă, pe 24 august 2013, pur și simplu mă loveam de alte persoane încă de la intrare.

Main Stage / Damian MarleyToată Zona de festival arăta ca un mușuroi uriaș, scopul furnicilor fiind unul singur: acela de a ajunge sub orice formă la Main Stage și de a aplauda prestația regelui furnică, nimeni altul decât Damian Jr Gong Marley. Se spune că în timpul concertului Damian Marley la Rototom audiența a depășit 35000 de oameni, un adevărat record pentru acest eveniment, cred că all time.

De altfel, știu că fiecare iubitor de muzică reggae prezent la acest festival a așteptat concertul lui Damian Marley încă din prima secundă a Rototom-ului. Era pentru prima dată când poate cel mai popular dintre fiii lui Bob Marley apărea pe scena acestui eveniment, iar vibe-ul transmis dinspre scenă urma să fie uriaș. În plus, era singura dată europeană din calendarul de concerte al lui Gongzilla în 2013.

La conferința de presă, cel mai mic dintre copiii lui Bob a părut un om modest, în sensul bun al cuvântului, a zâmbit tot timpul și a arătat că deține simțul umorului. A răspuns politicos la absolut toate întrebările venite din partea jurnaliștilor și s-a arătat entuziasmat de faptul că are onoarea să închidă cea de-a douăzecea ediție a Rototom-ului, The Love Edition. Cu alte cuvinte, artistul a dovedit faptul că nu poartă degeaba constant o șapcă pe care scrie mare de tot: RESPECT.

În același timp, în fața scenei, așa cum spuneam, peste 35000 de oameni se adunaseră pentru a asista la spectacol. O armată de steaguri erau flutura peste public. Printre acestea, undeva în centru am zărit și steagul României. L-am recunoscut ușor. Avea gaura aceea mare în centru, rămasă așa de la Revoluția din ’89. Puțin mai târziu, aveam să fac cunoștiință cu tipul care ținea sus tricolorul și astfel am aflat că era un român stabilit de ceva vreme în Madrid 🙂

Main Stage / Damian Marley

În momentul în care Damian a intrat pe scenă pe acordurile piesei Make It Bun Dem, aproape toată lumea a încercat să imortalizeze acele secvențe cu telefonul personal, pentru a le păstra la colecție pentru eternitate. A fost momentul în care o explozie de fericire s-a pogorât asupra acestui minunat festival. Toți cei prezenți pierduseră orice contact cu realitatea. Fie că țipau, fie că dansau, fie că filmau, fie că mai rulau unu mic, spectatorii realizau importanța momentului și se comportau ca și când ar fi ultima dată când îl vor vedea pe colosalul Damian Marley în concert.

Din difuzoare au răsunat mai apoi piese precum Set Up Shop, More Justice, Hey Girl, Beautiful, There For You, Dispear, Promised Land, The Mission, Liquor Store Blues, Love And Inity, War / No More Trouble, Exodus, Patience, Affairs Of The Heart, Go Hard, Could You Be Loved sau remixul de la Could You Be Loved 🙂 Damian Marley a dispărut mai apoi pentru câteva secunde de pe scenă, dar s-a întors la bis și a terminat setul cu mare stil, cântându-ne Get Up Stand Up, Road To Zion și bineînțeles Welcome To Jamrock.

Main Stage / Damian MarleyAșadar, cel supranumit Gongzilla a îmbinat în setul acestui concert piese de pe toate albumele sale: Mr Marley (1996), Halfway Tree (2001), Welcome To Jamrock (2005) și Distant Relatives (2010, acesta realizat în colaborare cu celebrul rapper, Nas). Nu avea cum să uite să ne cânte câteva hituri și din repertoriul tatălui său, Bob Marley, regele neîncoronat al muzicii reggae. De asemenea, a interpretat și piese de pe compilația Set Up Shop Vol 1 (2013), dar și unele strofe extrase din colaborări de calibru, precum cea realizată cu Bruno Mars. Mi-a plăcut și trupa care l-a susținut pe Damian, dar și cele două tipe de la backing vocals, cu vocile lor angelice.

A fost finalul perfect la Main Stage pentru Rototom 2013, un moment care ne-a găsit pe toți cei prezenți la festival împreună. Au trebuit să treacă minute bune pentru a înțelege că totul a luat sfârșit și că au mai rămas doar douăsprezece luni, până la o nouă ediție a celui mai important festival de reggae din Europa.

Puteți urmări în continuare întregul concert al lui Damian Marley (mai sus) și bucata sa de intro (mai jos).

Damian Marley @ Rototom Sunsplash 2013 – Intro / Make It Bun Dem / Set Up Shop

————————————

Showcase Club

În ultima seară la Showcase Club i-am putut admira pe Sisyphos din Italia, pe Green Valley din Barcelona, pe Royal Rudes din Columbia (aceștia au cântat și la Main Stage în prima zi) și pe Max Bello Vibra Club, tot din Italia.

Iată-i pe cei de la Sisyphos, o trupă despre care cred că are foarte mult potențial, interpretând piesa Deep Sleep. Enjoy!

Sisyphos @ Rototom Sunsplash 2013 – Deep Sleep

————————————

Dub Station

La scena dub i-am putut întâlni pe Blackboard Jungle, Legal Shot, un crew care a beneficiat și de o miniscenă separat, despre care vom povesti pe larg în următoarea recenzie, și pe Jah Tubby’s.

Jah Tubby’s au fost însoțiți de către Professa Natti, Gregory Fabulous și Macky Banton. Jah Tubby’s este un sound system contemporan cu Channel One, care prestează pe scena reggae / dub încă de la sfârșitul anilor ’70. Mai jos, puteți urmări ultimul cântec propus de londonezi, aceasta fiind de fapt și piesa care a închis festivalul din punct de vedere muzical.

Jah Tubby’s @ Rototom Sunsplash 2013 – Last Tune

————————————-

Dancehall

Toată noaptea la dancehall a fost găzduită de către cei de la proiectul Juggling Academy care au avut mai mulți invitați speciali, cum ar fi: Macromarco Gramigna Sound, Indi Bass Fi Mass și Mad Kid din Italia. De asemenea, trei crew-uri de dansatori au urcat pe această scenă.

Surpriza a constat prin faptul că Black Talent din Columbia au interpretat live câteva piese (ei mai fuseseră prezenți și la Main Stage în prima zi).

Din păcate, imaginile lipsesc.

——————————————

Ska Club

La Ska Club ne-am întâlnit cu Jahmaik & Friends (Spania), Oldies But Rudies (Spania), Transilvanians (Spania – Vigo mai exact, și nu România 🙂 ), Roy Ellis (Jamaica) și Fatta (Soul Stereo) (Franța). Iată-l pe Roy Ellis la treabă, interpretând piesa One Way Ticket Flying To The Moon.

Roy Ellis @ Rototom Sunsplash 2013 – One Way Ticket Flying To The Moon

—————————-

Cam aceasta a fost povestea Rototom-ului din punct de vedere al muzicii. În zilele următoare vom reveni și cu o descriere a celorlalte zone de festival. Până atunci puteți citi mai jos, în cazul în care ați ratat, descrierea primelor șapte zile:

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 7 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 6 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 5 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 4 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 3 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 2 / Poze + Video

Recenzie Rototom Sunsplash 2013 / Ziua 1 / Poze + Video

Poze Rototom Sunsplash 2013

sursa foto: photo.rototom.com 

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

——————————————————————————————————-

ENGLISH VERSION:

At Rototom Sunsplash 2013 Z-Day has come! August 24, 2013 was the date on which the twentieth edition of this festival has come to an end, and most important, Damian Jr Gong Marley performed at the Main Stage. Throughout that day it felt in the air the importance of the moment. I felt that everyone in the camping area talked about what was coming up.

Main Stage

In the evening, the Main Stage was opened in roots reggae style by Misty In Roots. Like other veterans who performed at Rototom 2013, I am referring in particular to Israel Vibration, the Misty In Roots proposed set did not include major surprises.

Main Stage / Misty In Roots

The performance of those veterans who who have been a part of the reggae music scene since the early ’70s was a very solid one. Misty In Roots hasn’t have performed lately in Europe, so this show was received with standing ovations. Few know that between Misty In Roots and Rototom is a strong connection, given that the British performed at Rototom Club in 1992, an event that preceded the current festival.

Among the  the songs performed by Misty In Rootsthe Dancehall Babylon and Jah See Jah Know were present. For the last one, we can watch the video below.

Misty In Roots @ Rototom Sunsplash 2013 – Jah See Jah Know

————————-

At the main stage of Rototom we could assist again at a little exotic moment. I say this because we could listen to Gondwana, a band born in 1987 in Santiago de Chile. Those from Gondwana, leaded by Quique Neira in the past , and now by MC Jona, sang about an hour only in Spanish and It seemed like the band had many mainstream influences, their style could be called latino reggae.

Main Stage / Gondwana

Performance of the Gondwana can be seen in a full video below.

Gondwana @ Rototom Sunsplash 2013 – Full Concert

http://www.youtube.com/watch?v=QsSfnYIb2io

————————-

The great Rototom Sunsplash concert closing 2013 edition, sustained by Damian Marley, was opened by two artists that are signed to Jr Gong’s Label, Ghetto Youths Records. We are talking about Wayne Marshall and Black Am I. Although he was in the official line-up, Christopher Ellis, the son of the famous Alton, the Godfather of Rocksteady, could not participate in this event.

We can watch below Black Am I interpreting Modern Day Freedom, and Wayne Marshall singing I Know.

Black Am I @ Rototom Sunsplash 2013 – Modern Day Freedom

Wayne Marshall @ Rototom Sunsplash 2013 – I Know 

————————-

Ever since I entered the festival area I was shocked. Generally, you can walk quietly in the space between different scenes, but on Saturday, 24 August 2013, I was being kicked by a crowd that began at the very entrance.

Main Stage / Damian MarleyAll the festival area looked like a giant anthill. The ants had one single purpose: to reach by any means the Main Stage and to cheer at the performance of Ant King, no other than Damian Jr Gong Marley. It is said that during the concert at Rototom, Damian Marley’s audience exceeded 35000 people, an all time record for this event.

Moreover, I know that every lover of reggae music at this festival waited for Damian Marley‘s concert from the first second of Rototom. It was the first time for the most popular of the sons of the legendary Bob Marley to be on stage at  this event and the vibe he sent from the scene was huge. In addition, it was the only European date concert calendar of Gongzilla in 2013.

At the press conference, the youngest of the children of Bob seemed to be a modest man, in a good way. He smiled all the time and showed that he has a great sense of humor. He answered politely to absolutely every question posed by the journalists and looked excited for having  honor to close the twentieth edition of the Rototom‘s , The Love Edition. In other words, the artist has shown that the fact that he’s wearing a cape, that says: RESPECT, is for a reason.

Meanwhile, in front of the stage, as I said, over 35000 people had gathered to witness the show. An army made by flags was being weaved by the public. Among them, somewhere in the middle I saw the flag of Romania. I recognized it easily. It had that big hole in the center, remaining of the Revolution from ’89 . A little later, I had to make acquaintance with the guy who held up the flag and so I found out that he was a Romanian who settled awhile ago in Madrid 🙂

Main Stage / Damian Marley

When Damian came up to the stage with the song Make It Bun Dem, almost everyone tried to capture those sequences with their personal gadgets to keep them in their collections forever. It was the moment when a burst of happiness took control of this great festival. All those present had lost all contact with reality. Whether screaming or dancing or filming, or rolling one, the audience realized the importance of the moment and behaved as if it were the last time they will see the colossal Damian Marley in concert.

From the speakers sounded songs like Set Up ShopMore Justice, Hey Girl, BeautifulThere For YouDispearPromised LandThe Mission, Liquor Store BluesLove And InityWar / No More TroubleExodusPatience, Affairs Of The HeartGo HardCould You Be Loved or the remix version for Could You Be Loved 🙂 Then, Damian Marley disappeared for a few seconds of the scene, but returned to the encores and finished the set with great style, singing us Get Up Stand UpRoad To Zion and of couse Welcome To Jamrock.

Main Stage / Damian MarleySo, the one called Gongzilla, combined the concert set with songs from all his albums: Mr Marley (1996), Halfway Tree (2001), Welcome To Jamrock (2005) and Distant Relatives (2010, performed in combo with famous rapper Nas). He did not forget to sing a few hits from his father’s repertoire, Bob Marley, the uncrowned king of reggae music. He also interpreted songs from the mixtape Set Up Shop Vol 1 (2013) , and some stanzas extracted from caliber collaborations such as that undertaken by Bruno Mars. I loved Damian Marley’s band, and the two girls from the backing vocals with their angelic voices.

It was the perfect end for the Main Stage at Rototom 2013, a moment that found everyone together enjoying this great show. It took several minutes to understand that everything was over and that there are only twelve months left, until a new edition of the most important reggae festival in Europe.

You can still watch the entire concert performed by Damian Marley (above) and his intro piece (below).

Damian Marley @ Rototom Sunsplash 2013 – Intro / Make It Bun Dem / Set Up Shop

————————————

Showcase Club

In the last night at Showcase Club I could admire performances of Sisyphos from Italy, Green Valley from Barcelona, ​​the Royal Rudes from Columbia (they sang at the Main Stage on the first day) and Max Bello Vibra Club, also from Italy.

Here’s the people of Sisyphos, a band that I think has a lot of potential, playing the song Deep Sleep. Enjoy!

Sisyphos @ Rototom Sunsplash 2013 – Deep Sleep

————————————

Dub Station

On the dub scene we could meet Blackboard Jungle, Legal Shot, a crew that has benefited from a separate miniscene, which I will talk about in detail during the following review, and Jah Tubby’s.

Jah Tubby’s were accompanied by Professa NattiGregory Fabulous and Macky Banton. Jah Tubby’s is a sound system contemporary with Channel One providing the reggae / dub stage since the late ’70s. Below, you can watch the last song proposed by the Londoners. It’s being also the song that closed the music festival.

Jah Tubby’s @ Rototom Sunsplash 2013 – Last Tune

————————————-

Dancehall

All night the dancehall scene was hosted by the ones from Juggling Academy that had several special guests such as: Macromarco Gramigna Sound, Indi Bass Fi Mass and Mad Kid from Italy. The three dancing crews boarded on the dancehall stage.

The surprise consisted in that Black Talent from Colombia have played live a few pieces (they also had been present at the Main Stage on the first day).

Unfortunately, the images are missing.

——————————————

Ska Club

At the Ska Club we met with Jahmaik & Friends (Spain), Oldies But Rudies (Spain), Transilvanians (Spain – Vigo exactly, not from Romania :)) Roy Ellis (Jamaica) and Fatta (Soul Stereo) (France). Here it is Roy Ellis at work, performing the song One Way Ticket To The Moon Flying.

Roy Ellis @ Rototom Sunsplash 2013 – One Way Ticket Flying To The Moon

—————————-

And this was the story of Rototom from a musically point of view. In the coming days we will return with a description of the other areas of the festival. Until then you can read below, in case you have missed the first seven days description:

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 7 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 6 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 5 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 4 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 3 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 2 / Photos + Videos

Festival Review: Rototom Sunsplash 2013 / Day 1 / Photos + Videos

Photos Rototom Sunsplash 2013

photo source: photo.rototom.com

Follow us for more reggae news!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *