De ce este Bob Marley regele?

bob marley 2 zona reggaeRobert Nesta Marley s-a născut pe 6 februarie 1945 în micul sat Nine Mile, St Ann, Jamaica și este cel mai de seamă reprezentant al muzicii din Jamaica și al mișcării Rastafari. Bob este fiul unei cântărețe pe nume Cedella Booker și al lui Norval Sinclair Marley, ofițer în armata britanică, descendent al unei familii engleze din Essex.

Cunoscut și ca Tuff Gong, Bob Marley și-a câștigat totodată și renumele de regele neîncoronat al muzicii reggae. De la început trebuie precizat faptul că acest apelativ de rege nu-l poziționează pe Bob Marley neapărat din punct de vedere muzical peste alți artiști de reggae foarte talentați, care ne-au încântat cu muzica lor de-a lungul anilor. Se știe că unul dintre cele mai populare mesaje rostite în reggae este acela că: Music is a mission, not a competion 🙂

Supranumele de rege al muzicii reggae a fost acordat lui Bob Marley, pentru că datorită acestui om genul reggae a putut fi cunoscut pretutindeni. A fost primul artist care a abordat acest gen muzical și care a avut un succes internațional remarcabil. Când spui reggae, primul lucru la care se gândesc 99% dintre oameni este Bob Marley.

De asemenea, când vorbim de Bob Marley nu putem să uităm faptul că albumul Exodus este considerat cel mai bun al secolului XX de către prestigioasa revistă Time Magazine, că One Love este numit cântecul mileniului II de către britanicii de la BBC, că a cântat la Milano în fața a peste o sută de mii de oameni sau că artistul a primit distincția Peace Medal of the Third World în anul 1978 din partea Națiunilor Unite.

bob marley 1 zona reggae

Această ultimă onoare a obținut-o ca urmare a memorabilului moment din cadrul concertului One Love Peace Concert susținut pe stadionul național din Kingston în fața a peste o sută de mii de oameni, când Bob i-a chemat pe scenă pe primul ministru Manley și pe contracandidatul său în alegeri, Edward Seaga, pentru a-i determina să-și dea mâna.

Așa cum spuneam, Bob Marley, acest mesager al păcii și al iubirii și acest artist de o valoare nemăsurată cu o prestanță divină, s-a impus în primul rând la nivel global datorită popularității sale. Pentru a vă convinge de acest lucru vă voi spune o poveste inspirată din realitate.

În anul 1981, o rudă de-ale mele era elev la un liceu agricol dintr-un mic orășel din România din județul Teleorman. Se cunoaște faptul că Republica Socialistă România avea parteneriate în acea vreme cu țările africane, astfel că la respectivul liceu agricol studiau în acel an și trei congolezi. Aceștia au devenit rapid prieteni cu ruda mea, iar una dintre pasiunile acestor băieți era muzica. Ei își aduseseră în România și un disc cu Bob Marley pe care-l ascultau mai tot timpul la pick-up-ul cunoștinței mele.

Ziua de 11 mai 1981 i-a surprins pe cei trei congolezi plângând de mama focului, alertându-i pe românii din localitate de faptul că a murit Bob Marley..

bob marley zona reggae

Dacă stăm puțin să reflectăm asupra acestui eveniment relativ izolat ne dăm seama că în România comunistă câțiva dintre locuitorii unui mic orășel din provincie știau în anii ’80 cine era Bob Marley, un lucru care la prima vedere pare de necrezut.. cam aceasta era popularitatea artistului.. una care putea trece cu ușurință peste orice barieră.

Pentru a-l omagia cum se cuvine pe Bob, vă invităm să urmăriți în întregime concertul susținut de acesta în 1980 în Dortmund, GermaniaHappy Earthstrong Bob Marley!!

***

Astăzi, pe 6 februarie 2014, legendarul Bob Marley ar fi împlinit frumoasa vârstă de șaizecișinouă de ani. Aproape peste tot în lume se celebrează nașterea acestui minunat artist, evenimentele de gen nelipsind nici la noi: Reggae Fry-day presents Tribut Bob Marley (7 februarie, București), Tribut Bob Marley 2014: Skarra Mucci live act (31 ianuarie, Timișoara) și Tribute To A King (1 februarie, Sibiu).

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *