DJ Vadim – Dubcatcher

Artist: DJ Vadim, V.A.
Album: Dubcatcher
Label: BBE
Cat. No.: BBE274ACD
Data lansării: 16 Iunie 2014
Format: Digital

Avem o veste bună atât pentru fanii muzicii reggae, cât și ai celei hip-hop. DJ Vadim lansează astăzi primul său album reggae, intitulat Dubcatcher.

Nu este prima oară când artistul abordează acest gen muzical, producțiile sale incluzând de multe ori elemente reggae. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este piesa Soldier, realizată alături de Big Red și 5nizza, inclusă pe albumul U Can’t Lurn Imaginashun din 2009.

Dubcatcher este însă primul material integral reggae al artistului. Cu această ocazie, Zona Reggae a realizat și un interviu cu DJ Vadim, în exclusivitate pentru România, unul pe care îl puteți citi aici.

DJ Vadim – Dubcatcher

 

Titlul LP-ului pare a-l caracteriza ca fiind o continuare a unui material precedent, lansat în 2008 și intitulat The Soundcatcher, însă cele două nu au multe în comun. Dacă inițial titlul ne-ar putea da impresia că avem de-a face cu un album dub, în urma ascultării acestuia și a vizionării copertei, ne dăm seama că de fapt folosirea termenului dub este inspirată din cultura dancehall a deejay-ilor, care încântau publicul la sesiunile soundsystem prin toasting-ul făcut de multe ori pe versiunea dub a pieselor, profitând de lipsa track-ului vocal.

Astfel, o mare parte din cele șaisprezece piese incluse pe Dubcatcher încep cu un sample vocal caracteristic deejay-ilor, prin care aceștia introduceau următoarea piesă sau adresau diferite comentarii către public sau selecta. Dintre cei prezenți pe intro-uri, putem recunoaște și vocea MC-ului și toboșarului Horseman, un frecvent colaborator al lui Prince Fatty.

După cum era de așteptat, aceste piese continuă în stil rub-a-dub, pe un tempo apropiat de cel al muzicii hip-hop, reușind să satisfacă și gustul muzical al fanilor acestui gen, cu care DJ Vadim ne-a încântat încă din 1996.

La microfon putem recunoaște vocea unor MC reggae populari, precum britanicul YT, Jimmy Screech (jumătate din duo-ul GhostWriterz), newyorkezul Jamalski, sau Demolition Man. Întâlnim însă și MC din zona hip-hop / drum and bass, cum este cazul lui Dynamite MC.

Din punct de vedere al sound-ului, DJ Vadim a ales ca inspirație sunetul digital dancehall al anilor ’80, acesta fiind în topul preferințelor artistului în materie de muzică reggae. Producțiile instrumentale îmbină genul digital dancehall cu elemente clasice reggae, precum secțiunile instrumentale de trompetă, dar și cu elementele definitorii ale sound-ului lui acestui producător, și anume: percuția ritmică dominantă, cu un ritm de multe ori fragmentat și sacadat, folosirea tobelor programate, cât și utilizarea intensă a bass-ului și a sintetizatoarelor.

Astfel, Dubcatcher are un sound vintage reggae, ascultat parcă de pe un vinil vechi, lucru sugerat atât de coperta albumului, cât și de videoclipul oficial al piesei Hope, care înfățișează discul de vinil învârtindu-se pe o gamă largă de pick-up-uri vintage.

LP-ul include și piese care ies din tiparul rub-a-dub, pe care ne putem delecta cu voci feminine. Vorbim aici despre melodia din deschidere, intitulată Hope, și de piesele Rise, Give It Up, sau Pele. Albumul se încheie cu un remix pentru hitul Carpenter de la Gappy Ranks, remix semnat DJ Vadim.

Vă invităm să vă delectați, mai sus, cu videoclipul pentru Hope, și cu un set de preview-uri pentru opt piese de pe Dubcatcher, la care se adaugă un free download sub forma unei versiuni dub.

De asemenea, mai jos găsiți și interviul nostru, plus un set de patru remixuri realizate de DJ Vadim cu ocazia albumului, care nu au fost însă incluse pe LP. Audiție plăcută!

Interviu cu DJ Vadim

DJ Vadim – Dubcatcher [non-album tracks]

 

TRACKLIST:

01 - Hope (Feat. Rio Hemopo & Sabira Jade)
02 - If Life Was A Thing (Feat. Demolition Man)
03 - Consignment (Feat. Governor Tiggy)
04 - Nah Join (Feat. YT)
05 - Sweet Like A Lolly (Feat. Governor Tiggy)
06 - Originate It (Feat. Dynamite MC)
07 - Give It Up (Feat. Katrina Blackstone & YT)
08 - Action (Feat. Jimmy Screech)
09 - Lyrical Soldier (Feat. Demolition Man)
10 - Magnetic (Feat. Katrina Blackstone & Serocee)
11 - Rise (Feat. Rio Hemopo & Sabira Jade)
12 - Badman (Feat. Demolition Man)
13 - Raggamuffin Life (Feat. Jamalski)
14 - Ring My Bell (Feat. Governor Tiggy)
15 - Pele (Feat. Karen B)
16 - Carpenter (Feat. Gappy Ranks) (Remix)

Download on itunes

Urmăriţi-ne pentru mai multe albume reggae!
DJ Vadim - Dubcatcher [Cover]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *