Interviu cu Mighty Boogie

Mighty Boogie, Haidu Bogdan pe numele său real, și-a început activitatea muzicală undeva în anul 2006, făcând parte la vremea respectivă din crew-ul Fiyah Burn Sound alături de Injektah și General Trix.

Muzica propusă de Mighty Boogie incorporează preponderent genurile reggae, dancehall, dub, jungle, drum and bass și dubstep. Este singurul român care a avut oportunitatea de a face parte din line-up-ul renumitului festival croat Outlook. De asemenea, pe Mighty Boogie l-am mai putut vedea pe scene din Polonia, Ungaria sau Bulgaria sau în România înaintea unor nume precum David Rodigan sau Julian Marley, pentru a oferi doar două exemple.

Cu Mighty Boogie ne revedem, joi, pe 28 august, în deschidere la Tanya Stephens, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care am avut plăcerea de a sta recent cu acest tip la un pahar de vorbă. Ce a ieșit puteți citi în continuare. Lectură plăcută! 🙂

De asemenea, pe Mighty Boogie îl puteți găsi pe următoarele platforme:

Facebook Mighty Boogie
Soundcloud Mighty Boogie
Mixcloud Mighty Boogie

1. Salutare! Mulți dintre cititorii noștri te cunosc mai ales datorită party-urilor de drum and bass și dubstep. Totuși, știm faptul că ai început cariera cu muzica reggae și că ai fost printre primii care au susținut această mișcare în Timișoara, alături de General Trix și Injektah. Spune-ne câteva lucruri desprea perioada respectivă.

Mighty Boogie:

Cred că drumul meu a început undeva prin 2006 – 2007.

Încurajat și influențat de Irie Criss, un selector din Timișoara, de care mulți nu știu, am început să colecționez vinyl-uri cu muzică reggae. Primul vinyl pe care l-am cumpărat a fost albumul lui Gentleman, Journey To Jah, și îmi aduc aminte că nici nu aveam pick-up-uri pe vremea aceea. În Budapesta era un magazin destul de bine pus la punct și mergeam acolo regulat pentru a-mi cumpăra discuri.

În vremea aceea, în Timișoara, erau evenimente cu muzică reggae, hip-hop și drum and bass, evenimente pe care le frecventam destul de des. Din cercul de prieteni făcea parte și Injektah, care era implicat deja în mai multe proiecte muzicale. Pasiunea comună pentru muzică ne-a făcut să devenim mai apropiați și să ne vedem destul de des la session-uri în care ne prezentam reciproc muzica cumpărată.

Injektah este membul fondator Fiyah Burn Sound si cel care ne-a unit împreună, formând primul soundsystem de pe vremea aceea. Am avut succes și împreună am participat la evenimente în Bulgaria, Ungaria precum și la cele mai importante evenimente de la noi din țară. Frumoase vremuri!

Mighty Boogie 2 - Zona ReggaeMighty Boogie 2 - Zona Reggae

2. Ce gen muzical îți place mai mult: reggae, drum and bass sau dubstep?

Mighty Boogie:

Nu pot să spun că îmi place un gen mai mult ca celălalt. Sunt energii diferite și toate au ceva care mă inspiră. Când am început să pun muzică, îmi plăceau foarte mult DJ-ii care combinau mai multe genuri în mixurile lor, turntable-iști în principal. Acesta este și motivul pentru care am seturi atât de variate ca gen, dar totuși care au la bază un numitor comun: muzica reggae și dancehall.

3. În evoluția ta muzicală ai avut momente în care ai vrut să renunți, să îți pui sculele în cui și să încerci să faci altceva?

Mighty Boogie:

Sincer, de multe ori am simțit nevoia să fac și altceva în paralel, dar nicidecum să renunț. Ca DJ, din păcate, scena de la noi nu îți oferă șansa să faci din asta o carieră, dar există exemple care m-au făcut să mă încăpățânez și să continui.

Pasiunea pentru muzică este ceva la care nu poți renunța. Muzica este ciclică, se reinventează, deci tot timpul va apărea ceva nou și interesant.

4. De asemenea, știm că esti selectorul român care a fost invitat de mai multe ori la celebrul festival Outlook din Croația. Cu ce vine Outlook-ul nou în 2014 față de anii precedenți și de ce merită să mergi la acest eveniment grandios?

Mighty Boogie:

Am avut șansa să particip la Outlook trei ani consecutiv, iar anul acesta va fi cel de-al patrulea. Țin să mulțumesc prietenilor de la Arena DnB pentru șansa acordată.

Din punctul meu de vedere, festivalul Outlook este cel mai mare și cel mai consistent festival la care am fost vreodată. Cele mai bune soundsystem-uri și cei mai buni artiști din lume din aria dub, dubstep, reggae, drum and bass sunt prezenți la acest festival, iar timp de patru zile Fortul Punta Christo, care găzduiește festivalul, se transformă în cel mai râvnit loc pentru pasionații de muzică electronică.

Line-up-ul este de fiecare dată incredibil și de la an la an devine tot mai impresionant.

Dacă vrei să ai parte de un extra bonus, mai există în program și boat party-urile, care sunt party-uri de trei – patru ore, cu maxim două sute de oameni pe un vaporaș, care se plimbă în larg și la care pun muzică reprezentanții celor mai mari label-uri și brand-uri de petreceri din Europa.

5. Cât de greu este să fii acceptat în line-up-ul festivalului Outlook ca DJ? Ce criterii există?

Mighty Boogie:

Am participat la acest festival ca reprezentant al României, fiind propus de către cei de la Arena DnB, colaboratorii oficiali ai acestui festival de la noi din tara. Ei au fost și cei care au organizat petrecerile anuale de lansare Outlook Launch Party, dar și cei care au făcut ca România să fie recunoscută pe harta muzicii electronice din Balcani.

Pentru a fi acceptat în line-up-ul festivalului, trebuie să fii DJ sau producător reprezentativ pentru țara ta și să fii capabil să susții un set fără console cu butoane de sync.

Mighty Boogie 3 - Zona Reggae
sursa: iconcert.ro

6. Ce ne pregătește Mighty Boogie în următoarele luni? Unde te mai poate asculta lumea în viitorul apropiat?

Mighty Boogie:

Pe viitor pregătesc un nou EP de dubstep și mai multe colaborări cu artiști de la noi și de afară. Promit cel puțin un mix reggae până la sfarșitul verii. Următorul party la care mă puteți prinde este cel alături de Tanya Stephens din 28 august din București.

7. Ai și ceva proiecte pe dub / reggae în plan, din punct de vedere al producției?

Mighty Boogie:

Am în plan câteva piese reggae, dar aștept să le finalizez și până nu iese ceva plauzibil nu vreau să îmi bat gura degeaba. Mixuri voi face cu siguranță.

8. Ai vreun event preferat unde ai pus muzică? Ți-a rămas vreunul în special în minte?

Mighty Boogie:

Unul dintre evenimentele speciale care mi-a rămas întipărit în minte este ediția Reggae Nights care l-a avut invitat pe David Rodigan. Omul este o legendă vie și totodată o inspirație pentru mine și mă bucur că am avut ocazia să particip la un așa eveniment.

9. Până acum i-am avut în România pe Alborosie, David Rodigan sau Julian Marley, pentru a oferi doar trei exemple care s-au bucurat de succes la public. Totuși, ce crezi că-i lipsește mișcării reggae de la noi pentru a fi la nivelul altor țări europene?

Mighty Boogie:

Mă bucur că cineva a luat inițiativa de a organiza și la noi în țară evenimente cu artiști consacrati în scena reggae mondială și sper să văd în viitor cât mai multe evenimente de genul acesta. În acest fel vom ajunge să avem un public constant care să poată susține evenimentele.

Cred că suntem pe drumul cel bun. Există din ce în ce mai multe soundsystem-uri, există radiouri și există și câteva evenimente anuale constante care dovedesc că numărul iubitorilor de reggae și dub este în creștere.

Este greu de comparat scena noastră cu scenele țărilor din jur. Ei au început cu mult înaintea noastră și au o altă educație muzicală, iar acest lucru se vede. Până la urmă, fiecare are ce merită.

Publicul există, dar trebuie educat prin evenimente organizate așa cum trebuie și totul va crește de la sine. Cred că este nevoie de mai multă dedicație din partea publicului, de mai mult profesionalism din partea promoterilor și de mai multă susținere din partea sponsorilor.

10. Un cuvânt pentru cititorii Zona Reggae!

Mighty Boogie:

Stay positive and keep the fiyah blazzin!

Mulţumesc!

Mighty Boogie 1 - Zona Reggae

Urmăriţi-ne pentru mai multe interviuri reggae!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *