Dub Dynasty – Thundering Mantis

Artist: Dub Dynasty
Album: Thundering Mantis
Label: Steppas Records
Catalog No.: ASLP002
Data lansării: 29 Septembrie 2014
Format: CD | Digital | Vinil 2×12″

Avem plăcerea de a vă prezenta poate cel mai așteptat album dub al anului 2014. Este vorba despre Thundering Mantis, cel de-al doilea LP semnat Dub Dynasty.

Precedentul album, din 2013, al dinastiei dub, s-a numit Unrelenting Force, și a fost primit cu aprecieri critice pe scară largă, beneficiind de suportul unor renumite platforme media, precum BBC, Mixmag, Wire, Q Magazine, sau Rinse FM, pentru a numi doar câteva.

În consecință, pentru cel de-al doilea LP, atât așteptările fanilor, cât și cele ale criticilor, au fost foarte ridicate, lucru ușor de înțeles, având în vedere că sub numele Dub Dynasty se ascunde colaborarea dintre două entități majore ale scenei muzicii dub.

Astfel, prima jumătate componentă a dinastiei, reprezentând atât trecutul, cât și prezentul, este Alpha & Omega, legendarul duo care a purtat stindardul muzicii dub britanice de la începutul anilor ’90 până în prezent.

Cea de-a doua jumătate este cea care reprezintă prezentul și viitorul, fiind vorba despre Ben Alpha aka Alpha Steppa, fiul lui John Sprosen, și nepotul lui Christine Woodbridge, cei doi componenți ai duo-ului Alpha & Omega.

După cum era de așteptat, fructul colaborării dintre acești muzicieni este de o calitate remarcabilă.

 

Din punct de vedere al structurii, albumul conține nu mai puțin de optsprezece piese, patru dintre ele reprezentând versiuni dub oferite ca bonus la achiziționarea în format digital.

Respectând tradiția materialelor dub autentice, LP-ul Thundering Mantis este împărțit în două părți, prima fiind alcătuită din șapte piese vocale și două creații instrumentale, iar cea de-a doua fiind rezervată versiunilor dub asociate acestora.

Din nou, Dub Dynasty impresionează printr-o listă de colaborări la nivel global, ce include artiști venind atât din țări europene, precum Italia, Irlanda, Spania, sau Marea Britanie, cât și de pe alte continente, fiind vorba de interpreți din Jamaica, Zimbabwe, SUA, sau Suriname.

Astfel, avem parte de o gamă largă de contribuții, de la interpretări vocale pline de sentiment, cum sunt cele venite de la Wellette Seyon, Cian Finn, sau Prince David, până la cântece militante, interpretate de Ras Tinny și N’goni, trecând prin sunetele feerice ale flautului lui Don Fe, și încheind cu învățăturile vorbite transmise de către Mooji, un guru spiritual recunoscut la nivel internațional.

După cum sugerează atât numele label-ului sub egida căruia este lansat LP-ul, Steppas Records, cât și ilustrația de pe copertă, realizată cu sprijinul grupului sud-african de dansatori University Of Steppas, stilul abordat de Dub Dynasty pentru acest album este stepper dub, la fel ca și în cazul primului material.

Paleta de tempo-uri este însă mai variată în cadrul actualului LP, acestea variind, de la piese mai lente, cum este cazul pentru excelentele creații intitulate Blessings și Evil Fi Bun, înregistrate pe același instrumental, până la clasicul tempo alert de 140 BPM, caracteristic genului stepper dub modern.

Din punct de vedere al sound-ului,  putem afirma că grupul Dub Dynasty a reușit, la fel cum Alpha & Omega și-au definit sunetul specific, să își creeze propriul stil sonor, în care timbrul puternic, am putea spune chiar distrugător, al bass-ului joacă rolul principal, fiind un element distinctiv unic al dinastiei dub. Acesta poate fi privit ca fiind o versiune modernă, evoluată, a sound-ului care a făcut faimos duo-ul Alpha & Omega în anii ’90.

Un alt detaliu ce se remarcă în peisajul sonor al albumului îl reprezintă sunetele de fundal prezente pe anumite piese. Astfel, melodii precum Black Rose sau We Got Jah, piesă ce conține un îndemn de eliberare a animalelor din captivitate, ne încântă auzul cu ciripit de păsări, alături de alte sunete de animale, dintr-o pădure tropicală.

Dub Dynasty feat N’goni – We Got Jah – Live Session

Albumul Thundering Mantis reprezintă o călătorie muzicală destinată a fi experimentată atât în cadru restrâns, acasă, cât și într-un soundsystem session, pentru a simți cu adevărat vibe-ul muzicii.

Lansarea acestui material marchează un moment important din istoria muzicii dub contemporane, calitatea muzicală excepțională făcând din Thundering Mantis un demn pretendent pentru titlul de Albumul Dub Al Anului.

Vă invităm să ascultați, mai sus, un set de preview-uri pentru cele paisprezece piese care compun varianta în format vinil a acestui album de colecție, dar și două live session-uri filmate pentru piesele Blessed Ithiopia și We Got Jah. Audiție plăcută!

TRACKLIST:

01. Blessed Ithiopia (feat. Wellette Seyon)
02. Thundering Mantis
03. Black Rose (feat. Ras Tinny)
04. Ever Powering Medicine (feat. N'goni)
05. We Got Jah (feat. N'goni)
06. Blessings (feat. Cian Finn)
07. Evil Fi Bun (feat. Prince David)
08. River Jordan (feat. Don Fe)
09. Welcome The Lion On Your Path (feat. Mooji)
10. Ithiopia Dub (feat. Wellette Seyon)
11. Thundering Mantis Pt. II
12. Black Rose Dub (feat. Ras Tinny)
13. Ever Powering Dub (feat. N'goni)
14. We Got Dub (feat. N'goni)
15. Blessings Dub (feat. Cian Finn) *DIGITAL BONUS*
16. Evil Fi Dub (feat. Prince David) *DIGITAL BONUS*
17. Welcome The Dub (feat. Mooji) *DIGITAL BONUS*
18. Jordan Dub (feat. Don Fe) *DIGITAL BONUS*

Buy from Steppas Shop

Urmăriţi-ne pentru mai mult dub!

ASLP002

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *