Recenzie O.B.F feat Shanti D @ Colectiv, București – poze + video

Evenimentele reggae și dub cu caracter internațional susținute în România în 2014 s-au terminat în stil mare la Serious Bass Night #2, atunci când i-am putut vedea la lucru pe O.B.F și Shanti D.

Spectacolul a avut loc în seara zilei de 20 decembrie pe scena clubului Colectiv din București, unul care încă o dată își demonstrează deschiderea față de evenimente de acest gen.

O.B.F și Shanti D au apărut la pupitru în jurul orei 1, respectând astfel programul anunțat inițial de organizatori. Show-ul a fost deschis de către un jingle semnat de Major Mackerel, urmat de un dubplate realizat pe piesa Ganja Smuggling, interpretată de către veteranul Eek A Mouse.

Zona Reggae

De altfel, toate piesele propuse de către O.B.F ieri seară au reprezentat dubplate-uri de efect sau producții proprii, Rico oferindu-ne astfel o perspectivă asupra modului în care se pune muzică atunci când ești selecta pe scena dub / reggae. Aproape fiecare piesă propusă a venit dublată de către o interpretare vocală pe același Riddim din partea lui Shanti D, care ne-a încântat constant cu trilurile sale.

Exact acesta modul în care se desfășoară preponderent lucrurile la show-urile soundsystem de top de pretutindeni, lucru pe care l-ați observat probabil și la Electric Castle 2014 la Channel One Sound System și Mungo’s Hi Fi & Solo Banton.

O.B.F și-a continuat show-ul cu dubplate-uri ce i-au avut protagoniști pe Gappy Ranks, PupaJim, Half Pint sau Mr Williamz, pentru a numi doar patru. De altfel piesele interpretate de ultimii doi au prins extraordinar de bine la public.

Este vorba despre hitul Greetings, o piesă pe care orice iubitor de muzică reggae trebuie să o cunoască, fiind în opinia noastră o piesă primordială pentru acest gen muzical, și respectiv de un viitor release marca Mr Williamz dedicat celui supanumit Madiba aka Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud, stins din viață în decembrie 2013 (R.I.P. Nelson Mandela). Acest BIG CHUNE dedicat lui Madiba poate fi ascultat și de noi mai sus.

Zona Reggae

Nu au lipsit așa cum spuneam nici piese extrase de pe albumul Wild, lansat de O.B.F pe 13 octombrie 2014. Ne amintim aici de Dub Controler (Charlie P), Style And Fashion (Lone Ranger), Poorman Life (Mr Williamz), Get High (Shanti D), dublată de versiune live, sau de Leave It Alone (Burro Banton).

Dacă setul semnat de O.B.F a început în stil nice and easy, cum îi place lui Rico să spună, cu piese mai roots, acesta s-a încheiat cu bași grei ce au făcut publciul să explodeze. A fost o adevărată lecție de muzică predată de O.B.F și Shanti D, iar noi sperăm ca cei neinițiați încă să fi priceput măcar o idee din ce s-a întâmplat aseară la Colectiv și să studieze mai bine pe viitor fenomenul 🙂

De asemenea, trebuie notat faptul că deși sunetul de la Colectiv este unul dintre cele mai bune din București pe partea de vibe s-a simțit lipsa unui adevărat soundsystem. Spunem acest lucru pentru că muzica concepută și propusă de O.B.F este creată strict utilizând anumite vibrații care pot fi simțite și pot rezona doar cu ajutorul clarității unui soundsystem. Spunem acest lucru pentru că, inevitabil comparând cu O.B.F la Subsonic, vibe-ul parcă a fost înjumătațit.

Publicul, în cea mai mare parte a sa, a dansat necontenit, dar parcă s-a încălzit puțin mai greu și abia când acesta și-a dat seama că urmează finalul show-ului a început să reacționeze mai gălăgios.

Cauzele pentru acest lucru sunt diverse: de la lipsa de cultură muzicală (adică eu nu pot înțelege cum nu se strigă nici măcar un pull-up din public atunci când în boxe sună Greetings) la faptul că românii parcă ies la evenimente mai mult pentru că e cool și mai mult pentru poze și socializare, decât pentru artistul de pe scenă și de aici la faptul că punctul de intensitate maximă, când toată lumea era in the mood a fost atins după 2 jumătate, destul de târziu față de alte party-uri.

Nu putem să nu remarcăm nici faptul că a fost o seară presărată cu foarte puține pull-up-uri, spre deloc, lucru cauzat însă și de căldura publiclui, lucru despre care v-am povestit mai sus.

Zona Reggae

La warm-up, am putut face cunoștiință cu bulgarul Selector LazyFace din Sofia care a abordat o partitură un pic agresivă pentru debut, cu grime, drum & bass și ceva dubstep în program. Acesta a avut și el câteva dubplate-uri cântate în limba bulgară, dar ne-a delectat și cu piese gen Buss It Up.

La pupitru au urmat mai apoi cei de la Serious Dub cu stilul lor obișnuit de dub greu de difuzat la radio 🙂 , cu majoritatea pieselor propuse lipsite de părți vocale. Și-au făcut loc în program însă și câteva piese de la Brother Culture, Faya Faya fiind una dintre acestea. Remarcăm pentru a nu știu câta oară și sirena utilizată de Serious Dub, una probabil unicat în România.

Seara a fost închisă de către Low Freq, Zo și Radu Cotfas, ultimul enumerat fiind unul dintre soliștii trupei Basska, această colaborare inedită prinzând cu succes la public.

Așadar, Serious Bass Night #2 și-a respectat pe deplin numele, aproape toate genurile muzicale asociate muzicii bass putând să fie ascultate de către cei prezenți.

În încheire dorim să le mulțumit celor de la Serious Dub Events pentru seară și pentru ideea extraordinară de a readuce O.B.F în România. De asemenea, mulțumit Colectiv pentru ospitalitate, un club în care e cald chiar și iarna și poți să ți-o arzi în tricou relaxat 🙂

Ne vedem în 2015 cu alte povești internaționale de reggae și dub în România!

ONE LOVE!

Poze O.B.F feat Shanti D @ Colectiv, Bucuresti

O.B.F feat Shanti D @ Colectiv, Bucuresti [Burro Banton – Leave It Alone]

O.B.F feat Shanti D @ Colectiv, Bucuresti [Intro + Eek A Mouse – Ganja Smuggling]

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *