Retrospectivă scena Reggae & Dub din România în 2014: I. Artiști

Cortina anului 2014 a fost trasă și peste evenimentele petrecute pe scena Reggae și Dub din România, motiv suficient de bun pentru a ne aminti într-o amplă retrospectivă de cele mai importante momente ale sale. A fost un an cu bune și cu altele mai puțin bune, dar unul care ne face să privim optimiști către viitor.

Am ales încă o dată să scriem mai ales despre lucrurile care au legătură directă cu termenul REGGAE. Analiza noastră este completă, dar și subiectivă și ne-ar face mare plăcere să cunoaștem și părerea voastră, pe care v-o puteți exprima în secțiunea de comentarii (în partea de jos a articolului).

Zona Reggae

Retrospectiva lui 2014 în Reggae în România este realizată în mai multe părți. Astăzi ne vom axa în special pe partea de artiști, de la cei reggae, la cei dub și de aici la câteva nume care îmbină în muzica lor mai multe genuri, printre care și reggae.

*notă: ordinea faptelor este aleatoare, iar la ordinea numelor de mai jos am păstrat regula alfabetului;

p.s. dacă doriți să știți ce s-a întâmplat în 2013 în Reggae & Dub în România click pe acest link.

I. ARTIȘTI

1. REGGAE

El Negro

Trupa El Negro a lansat în 2014 două piese noi, Lună Nebună și De Luni Până Luni, dar punctul de maximă intensitate a fost reprezentat de sărbătorirea a cincisprezece ani de existență printr-un concert în luna decembrie susținut în clubul Fabrica din Capitală.

Cum evenimentul respectiv a fost unul extrem de reușit din punct de vedere muzical, sperăm ca Bogdan Negroiu (solistul trupei) și compania să se mobilizeze serios în 2015 și să ne bucure auzul cu mai multe creații fresh.

Zona Reggae
El Negro @ 15 Ani de Reggae | club Fabrica

General Trix

General Trix este un artist român care domiciliază în Amsterdam, Olanda de mai multă vreme. Acesta a avut un singur proiect în 2014, unul realizat în colaborare cu producătorul Max Rubadub și numit Sweet Like You. Materialul cu pricina se regăsește la întretăierea genurilor reggae, dancehall și ragga jungle.

Johnny King 

Johnny King ne-a încântat în 2014 cu un concert de excepție susținut în luna februarie, unul tip Tribut Bob Marley, cu un clip filmat pentru piesa Ou Va Le Monde, dar și cu un nou material, Rise Up EP.

Artistul originar din Congo anunță lucruri mărețe pentru 2015, an care va debuta chiar cu un concert de lansare al EP-ului menționat anterior.

M&G

M&G, veterani ai stilului dancehall din România, au fost prezenți în 2014 pe Zona Reggae în special datorită piesei Pot Să Duc.

Malvina

Malvina a fost considerată de către Zona Reggae surpriza muzicală a anului 2013, apariția sa plină de potențial vocal făcându-ne să ne entuziasmăm destul de serios. Artista din Timișoara s-a remarcat însă în 2014 doar printr-o nouă piesă, Freedom, înregistrată chiar pe Freedom Riddim.

Megga Dillah

La finalul lui 2013 vă înștiințam de faptul că Megga Dillah își anunță puternic revenirea în muzică și că pregătește un nou album, care se va numi Back Into The Music. Pe parcursul anului ce a trecut, Megga Dillah ne-a delectat cu trei noi piese, dintre care amintim aici de Watch Out, un adevărat big chune, și de Promovăm Antitalent.

Așteptăm în 2015 apariția albumului mult visat, unul pe care suntem siguri că Megga Dillah l-a pregătit în cel mai amănunțit mod cu putință.

Zona Reggae
Megga Dillah în concert

Mistah 

Mistah aka Mistah B, fostul solist al celor de la East Roots, a lansat în anul 2014 o singură piesă, I’m A Pilgrim, produsă de către Argatu, iar rezultatul a fost primit cu aplauze de către public.

Mr Levy

Mr Levy s-a remarcat în 2014 printr-un freestyle, dar și prin câteva colaborări pe piesele Madam și Aiurea. De asemenea, o veste mai puțin bună a marcat finalul de an, atunci când artistul clujean și-a anunțat retragerea din muzică, o decizie asupra căreia, sperăm noi, Mr Levy va reveni la un moment dat.

One Lion

Pentru One Lion am putea spune că 2014 a fost un an în nota sa obișnuită, unul marcat de câteva noi creații, de cel puțin un clip, dar și de progres la nivel de colaborări, cât și ca interpretare, mesaj și versuri.

În luna aprilie ne-am putut bucura de deja clasicul EP anual marca One Lion. Facem aici referire la Sweet Reggae Music EP, un material de șase piese pe care orice român ar fi trebuit să-l asculte măcar o dată.

Am mai avut parte de un clip filmat pentru hitul Vibrăm Pozitiv, înregistrat alături de Mr Levy și Cristyz, dar și două noi single-uri, reprezentate de Divided și Kingston Mood, ultima fiind interpretată pe un Riddim semnat de celebrul DJ Vadim.

Constanța cu care One Lion lansează materiale noi de la an la an și felul în care acesta ține steagul sus pentru muzica reggae din România ne face să ne dorim să-l vedem pe artist lansând chiar și un album în 2015, dar să și apară pe câteva compilații tip Riddim la nivel internațional.

Ras Dawa

Ras Dawa a lansat pe parcursul anului trecut mai multe piese care anunță apariția în viitorul apropiat a albumului promis încă de la finalul lui 2012. Am putut număra nouă track-uri noi semnate de Ras Dawa, printre care și una de gală cu Vibronics, denumită International Farmer. Riot, Love (For The People) și Dacă Noi sunt doar alte trei creații semnate de artist.

Am putea spune că în 2014 Ras Dawa a fost cel mai activ artist român care relaționează cu muzica reggae. Așteptăm pentru debutul lui 2015 apariția materialului promis, dar și cel puțin un concert de lansare.

Zona Reggae
Ras Dawa la microfon

Reggaeman

Reggaeman este un nume relativ nou pe scena reggae din România, unul care s-a remarcat ca fiind vocea reggae de pe două piese hip-hop, Alerg Departe și Tu Poate Crezi, interpretate alături de Assalt.

Pentru 2015 sperăm ca Reggaeman să încerce și ceva proiecte solo și, de ce nu, să utilizeze pe acestea Riddim-uri sută la sută reggae.

2. DUB

Costa Del Dub

Costa Del Dub reprezintă numele celui mai nou proiect de live dub din România. De fapt, Costa Del Dub este singura trupă de acest gen din ţara noastră şi pentru a fi mai precişi dorim să menţionăm că îmbină în stilul său genurile cinematic dubdigital dubreggae şi world music.

Barriers este numele singurei piese pe care am putut să o ascultăm până acum de la Costa.

3. BONUS

[la categoria bonus am inclus artiști care au legătură cumva cu muzica reggae, dar care nu sunt dedicați sută la sută acestui gen muzical]

Basska

Basska, noul proiect al instrumentiștilor care formau în trecut trupa East Roots, ne-a putut oferi în 2014 un singur videoclip, filmat pentru piesa Eastern Blend. Totuși, prestațiile acestora live au fost remarcate de către audiență, băieții reușind să susțină foarte multe concerte, cel mai important dintre acestea, ca și notorietate, fiind înregistrat în deschidere la The Cat Empire.

Așteptâm ca 2015 să aducă pentru Basska măcar un EP și un album, materiale despre care băieții ne-au povestit în vara ce a trecut într-un interviu acordat în exclusivitate.

Zona Reggae
Basska în efect

Blazon

Blazon, membru al trupei Camuflaj, a lansat în 2014 câteva piese noi. Printre ele reamintim de Milioane, Caută Iubire și Las-o Așa.

Blue Nipple Boy

Băieții de la Blue Nipply Boy au lansat în 2014 un material, United EP, dar și un clip, Positive Vibration, ambele influențate clar de reggae. Cheia succesului acestora pare că stă în talentul lui Fabian Sasu, solistul trupei, un tip pe care ați avut șansa să-l vedeți și la Vocea României, interpretându-l pe Bob Marley.

Click

Click, unul dintre membrii trupei Camuflaj, pregătește intens un nou material pentru 2015. Anul trecut acesta ne-a delectat cu piese precum Anotimpuri sau Salut.

Cristi Chelsoi

Celebrul chitarist român Cristi Chelsoi a lansat la finalul anului 2014 primul său album solo, denumit chiar Cristi Chelsoi. Deși acest material este dedicat în special genului blues, avem parte aici și de ceva influențe reggae.

Lady Helenne

Hey, Buoy! este numele uneia dintre piesele semnate de către Lady Helenne în 2014.

Tony Baboon

Tony Baboon este un artist extrem de talentat, dar care din păcate pentru noi nu a ales calea muzicii reggae în totalitate 🙂 Tony ne-a delectat în 2014 cu un clip animat filmat pentru piesa Ararauna.

p.s. În zilele următoare, revenim în atenția voastră și cu celelalte părți ale acestei retrospective.

 

5 Comments

 1. Nu merita sa scoti un album reggae in Romania. Trecand peste faptul ca nu ai nicio sansa sa-ti scoti banii investiti, publicul este extrem de mic – poate 2-3 mii de oameni in toata tara. Am impresia ca acest public chiar a scazut in ultimii ani si nu au ajutat cu nimic numeroasele piese cu influente reggae din mainstream (Nicole Cherry, Lora, Andra, Alex Velea :)) ). Poate chiar au daunat, pentru ca ele au folosit muzica reggae doar ca o unealta. Baza muzicii reggae e totusi constanta mesajului si a muzicii. Cu acest public extrem de mic nu trebuie sa ne mai miram ca artistii se lasa de muzica.

  • Eu cred ca daca macar trei nume mentionate in articol ar scoate trei albume bune de reggae de zece piese in 2015, iar acestea ar fi promovate cu cap, acest lucru ar atrage atentia ascultatorilor. Ulterior, s-ar putea sa se inmulteasca cele 2000 – 3000 de oameni din toata tara, despre care vorbesti tu mai sus 🙂

 2. Catalin Boltasu

  Din punctul meu de vedere, nu cred ca scena reggae din Romania trebuie privita ca pe o nisa separata, pentru ca asta inseamna autoizolare. Cred ca ar trebui in primul rand artistii reggae sa se autoincluda in sfera alternativa din RO si sa fie mai deschisi la a face parte din zona alternativa si la a interactiona cu artisti din sfera asta. In felul asta, expunerea ar fi mai mare, la fel si comunitatea celor interesati. Intelnesc frecvent oameni din publicul romanesc de concerte care asculta atat Damiam Marley, cat si Travka de exemplu. Personal, nu mi se pare deloc deplasat.

  Zona Reggae are 10.000 de fani pe facebook, Republika Verde la fel. E adevarat ca nu toti sunt mega cunoscatori de reggae, dar cu siguranta o majoritate importanta din ei, asculta muzici alternative, bune. Prin urmare nu vad de ce ne-am limita la cei 2000-3000 de oameni mentionati de voi. In plus, nu sunt multe concerte de reggae, sunt chiar extreme de putine si nu e vina publicului 🙂

  Este adevarat ce zice si Vlad despre artistii mainstream (Alex Velea, Nicole Cherry, etc) dar pe de alta parte ceea ce fac ei ramane tot in zona super comerciala si nu cred ca afecteaza in mod real fenoemenul de reggae din RO.

  Sunt partial de acord si cu Julien, cand vorbeste despre albume. Spun partial, pentru ca (in calitate de artist) nu sunt neapart adeptul albumelor, insa mai multe compozitii bune de reggae de la artistii mentionati in articol nu ar adduce decat beneficii.

  De asemenea, cred ca expunerea scazuta a artistilor amintiti in articol se datoreaza si faptului ca multi dintre ei nu au band-uri pentru S-ar putea sa fiu subiectiv, dar personal nu cred ca ideea de soundsystem/selekta este atat de impanantenita in RO. Cred ca daca mai multi dintre artisti ar avea band-uri complete de live, ar fi un pic mai usor pentru ei.

  In fine..sunt multe de spus pe subiect, poate mai vorbim cu alta ocazie.

  Vlad, mi-ar placea sa vii mai des prin Bucuresti…poate facem o seara fusion cu BNB si One Lion, cu participarea lui Julien, bineinteles 🙂 Ma ofer sa organizez eu, daca vreti.

  Numai bine!

 3. Ar fi frumos 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *