Dubmatix – The French Sessions

Artist: Dubmatix, Various Artists
Album: The French Sessions
Label: Soulbeats Records
Data lansării: 2 Iunie 2015
Format: CD | Digital | Vinyl

După ce anul trecut a aniversat 10 ani de carieră, prin turneul The Pull Up Tour și albumul In Dub, legendarul Dubmatix revine în atenția milioanelor sale de fani cu un nou album, intitulat sugestiv The French Sessions, celebrând de această dată puternica sa legătură cu Marele Hexagon.

În cursul celor 200 de concerte susținute în Franța pe parcursul unei perioade de aproximativ șapte ani, Dubmatix a fost martor la creșterea și dezvoltarea unei noi generații de MC, deejay, și cântăreți francezi, o gamă diversă de artiști care constituie acum scena reggae, dub și bass în plină ascensiune din Franța.

În urma întâlnirilor cu artiștii prilejuite de numeroasele sale spectacole, producătorul canadian a avut ideea de reuni aceste tinere talente pe un nou album, dedicat istoriei sale cu Franța. Rezultatul se numește The French Sessions, și include un total de 11 piese, interpretate, bineînțeles, de artiști francezi.

Materialul debutează cu piesa Dangerous, o melodie pe care Guive și Taiwan MC ne cântă despre pericolele referitoare la încălcarea dreptului la intimitate, riscuri la care ne expune tehnologia modernă pe care o folosim zi de zi: I feel the danger / Spied by the eyes of Big Brother / My cellphone is an informer.

Urmează o colaborare de excepție cu S’Kaya, intitulată African Brothers. Acompaniat de un instrumental în ritm stepper, care pune accentul pe percuție, artistul își etalează calitățile vocale, combinând stilul rub-a-dub cu cel cântat, pentru a livra un mesaj conscious prin care ne amintește că toți suntem frați și avem origini pe continentul African.

Dubmatix
Dubmatix

De pe un album intitulat The French Sessions nu puteau lipsi, bineînțeles, piesele cântate în limba franceză. Prima astfel de interpretare vine de la Jah Jah Man, și reprezintă un tribut adus genului dub și ragga, artistul exprimându-și dragostea pentru această muzică pe piesa intitulată sugestiv Dub And Ragga, o melodie cu ritm one-drop, dominată de un bass greu, condimentat cu acorduri de pian.

În continuare, ne putem delecta cu o nouă piesă în limba franceză, interpretată de această dată de către Volodia. Refrenul, cântat de o voce feminină, le va suna foarte cunoscut fanilor reggae, fiind preluat din hitul Under Mi Sensi al legendarului Barrington Levy. Astfel, ne putem da seama, chiar și fără a cunoaște limba franceză, că avem parte de un adevărat ganja-anthem, sunetele electronice de pad-uri și sintetizatoare contribuind la crearea unei atmosfere meditative, care învăluie ascultătorul.

Revenim la limba engleză cu ajutorul lui Patko, care ne cântă despre criza mondială, încălzirea globală, și politicienii care nu fac nimic pentru a ne aduce pe calea cea bună. Melodia este intitulată Crisis, și se remarcă printr-un acompaniament melodios la chitară.

Urmează colaborarea cu LMK, singura voce feminină de pe album, și MC-ul Volodia, cei doi artiști unindu-și forțele cu Dubmatix pentru a ne oferi imnul festivalului Reggae Sun Ska, o piesă plină de vibrații pozitive, care beneficiază și de videoclip.

În continuare, Tribuman ne oferă o interpretare în franceză pe piesa cu titlul Mercedes, după care revenim la limba engleză, ascultând-o din nou pe LMK, de această dată în variantă solo. Artista ne cântă, pe melodia So Bad, despre dragostea și atracția inexplicabilă pe care o simte pentru persoana iubită.

LP-ul continuă cu două piese destinate ringului de dans, prima venind de la canadianul Face-T și cea de-a doua de la Jr. Yellam, iar în încheiere revenim la vibrațiile conscious prin intermediul melodiei Africa, interpretate de Joe Pilgrim. Pe această creație, cu un ritm stepper militant și o secțiune triumfătoare de trompete, artistul îi îndeamnă pe africani să se ridice și să își ceară drepturile.

Albumul The French Sessions reprezintă o frumoasă creație originală, plină de energie și pozitivitate, care consolidează legătura dintre Dubmatix și tinerii artiști reprezentanți ai scenei reggae franceze. De asemenea, colaborarea cu producătorul canadian reprezintă un moment important în cariera fiecăruia dintre artiștii acestei generații în plină expansiune, Dubmatix reușind, prin măiestria sa, să le expună calitățile într-un mod remarcabil.

Vă invităm să vizionați, mai sus, videoclipul realizat pentru piesa Are You Ready?, imnul festivalului Reggae Sun Ska.

Vizionare plăcută!

TRACKLIST:

01. Dangerous (feat. Guive & Taiwan MC)
02. African Brothers (feat. S'Kaya)
03. Dub And Ragga (feat. Jah Jah Man)
04. Fais Tourner (feat. Volodia)
05. Crisis (feat. Patko)
06. Are You Ready? - Reggae Sun Ska (feat. LMK & Volodia)
07. Mercedes (feat. Tribuman)
08. So Bad (feat. LMK)
09. We Run The Game (feat. Face-T)
10. Let The Good Time Roll (feat. Jr Yellam)
11. Africa (feat. Joe Pilgrim)

Download on iTunes

Urmăriţi-ne pentru mai multe albume reggae!

Dubmatix - The French Sessions [Cover]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *