Electric Castle 2015 – impresii, poze & video

Ediția din 2015 a festivalului Electric Castle tocmai a luat sfârșit, iar primele noastre gânduri zboară în primul rând către cei care au luat parte la acest spectacol, fără de care acest eveniment nu ar fi ieșit atât de reușit. Un mare BIG UP așadar pentru oamenii electrici ai festivalului, care au confirmat că sloganul WE ARE THE PEOPLE are o temelie solidă bazată pe unitate.

Zona Reggae
sursa foto : https://www.facebook.com/ElectricCastle

Cel de-al treilea episod al Electric Castle va fi ținut minte peste ani mai ales prin prisma ploilor abundente care au scăldat Bonțida înainte și în primele două zile ale evenimentului. Despre ploaie, neajunsuri, meme-uri funny și cum au reacționat organizatorii la această situație critică vom povesti și noi pe larg mai spre finalul articolului, dar până atunci dorim să punctăm alte aspecte pozitive.

Line-up-ul din 2015 de la Castel a fost încă o dată stelar. Nume sonore precum The Prodigy, o trupă așteptată de întreaga Românie în concert de foarte multă vreme, Rudimental, Roni Size Reprazent, The Glitch Mob, Dub Pistols, The Cat Empire sau Fatboy Slim, pentru a enumera doar câțiva, au pus pe jar publicul prezent și au făcut toți banii.

De asemenea, am putut remarca încă o dată faptul că Electric Castle ne-a delectat cu mai multe genuri muzicale, de la electro, dance și rave până la reggae, dub și hip-hop, pentru satisfacerea papilelor muzicale a cât mai mulți dintre spectatori.

Zona Reggae
Dub Pistols @ Electric Castle | sursa foto : https://www.facebook.com/ElectricCastle

În plus, nu putem să nu constatăm că în line-up-ul acestei eveniment, ca și la edițiile anterioare, a fost inclus un număr impresionant de dj români, aceștia câștigând expunere în fața unui public numeros. Pentru cei aflați la început de carieră acest spor de încredere contează enorm, iar Electric Castle demonstrează astfel că ajută la dezvoltarea scenei locale.

Recenzii ale concertelor și spectacolelor de la Main Stage suntem siguri că veți găsi pe site-uri de specialitate, noi urmând să ne concentrăm în altă recenzie, separat, pe scena The Roots, cea care a promovat muzica reggae, dub, jungle și alte genuri axate pe bass. Celelalte scene de la Electric Castle 2015 au fost: Boiler Stage (Main Stage), Red Bull Music Academy, The Mill, The Stables, Booha Mansion și Silent Dance.

La fel ca și în edițiile precedente, Electric Castle a punctat pozitiv și la aspecte precum amabilitatea angajaților săi, orientați mai tot timpul către nevoile clientului, securitate de excepție, creându-se astfel un mediu relaxat și relaxant din acest punct de vedere, și atmosferă de vis în zona de festival.

Pentru diversitate, au mai existat și diferite concursuri organizate pentru bikeri, pentru cea mai frumoasă barbă, sesiuni de make-up și hair pentru cei pasionați. S-a făcut și crowd surfing cu ajutorul unei bărci în timpul concertului lui Netsky, dar totodată a fost constituită și o zonă ECO Point pentru informarea celor veniți despre protejarea mediului.

Zona Reggae
sursa foto : https://www.facebook.com/ElectricCastle

Spre exemplu, cine a venit la festival cu trenul și demonstra acest lucru putea câștiga un tricou drăguț sau dacă strângeai zece obiecte reciclabile și le aduceai la ECO Point puteai participa la un alt concurs cu premii precum o bicicletă, un abonament full pass Electric Castle 2016 sau un tricou Electric Castle.

Notăm vibe-ul mișto de la Vinyl, Rum, Electric & Wine, existența hamacelor în zona de lângă lac, secțiunea de Lost & Found care a fost de ajutor pentru mulți, asta în primul rând datorită publicului minunat, dar și noul sistem de plăți efectuate cu cardul, care cu mici excepții a funcționat foarte bine și a reprezentat (cred) o nouă premieră pentru România pentru un eveniment de asemenea amploare. Sunetul a fost în general de vis, iar design-ul decorurilor la fel.

Cât privește schimbul de bilete în brățări părerile sunt împărțite, dacă unii au avut ceva de așteptat, alții au fost norocoși și au scăpat de această încercare în doar cinci minute.

La aspecte mai puțin plăcute am putea nota coada de oameni care se tot forma în orele de vârf la autobuzele care efectuau curse Cluj-Napoca -> Festival și retur sau coada de mașini care se îndrepta spre parcările din zona de festival sau spre sat în prima zi de Electric Castle. De asemenea, au existat ceva probleme și la încărcatul de telefoane, iar poate o idee ar fi fost și amplasarea de ecrane (sincer, nu știu unde) care să arate ce se întâmplă pe scenă și celor de mai din spate.

Zona Reggae
Netsky @ Electric Castle | sursa foto : https://www.facebook.com/ElectricCastle

Nu putem închide însă acest jurnal de impresii fără a aminti însă de ploaia nebună care a picat asupra Castelului în primele zile.

Concluzia ce se poate trage după cele văzute și auzite ar fi aceea că un festival trebuie să fie în primul rând o sărbătoare a muzicii care aduce oamenii laolaltă (WE ARE THE PEOPLE, remember?) și care este superior oricărei discriminări și tocmai de aceea trebuie înțeleși și cei care nu s-au putut distra la fel de tare din pricina noroiul existent.

Orice manifestare de superioritate care ar avea rolul de a-i pune la colț pe cei care nu se distrează pentru că e noroi, și din păcate am văzut destule astfel de derapaje, nu-și are locul aici 🙂 . Pe de altă parte, trebuie reținut și faptul că nu-ți garantează nimeni faptul că o să te simți în al nouălea cer doar pentru că ai plătit un bilet la un eveniment. Energia pozitivă pleacă in primul rând de la propriul sine, iar atât timp cât te plângi non-stop că e noroi șansele de a te simți bine scad.

Recapitulând, am avut parte și înainte de festival, dar și în primele două zile de o ploaie mocănească de toamnă care combinată cu mersul agale a peste 20000 de oameni au transformat zona de festival într-o orezărie, fapt ce a stârnit numeroase glume la fața locului, dar și pe internet, iar pe alții i-a făcut să spună că WE ARE THE SURVIVORS și nu WE ARE THE PEOPLE.

Zona Reggae
We Are The People | sursa foto : https://www.facebook.com/ElectricCastle

Este de notat însă faptul că acest lucru se întâmplă și la case mai mari, festivaluri precum Glastonbury sau Chiemsee experimentând și ele astfel de condiții.

Organizatorii au luat atitudine imediat ce ploaia s-a oprit (în a doua zi de festival), printre metodele utilizate de aceștia numărând: consolidarea căilor de acces cu pietriș, mult fân împrăștiat în zona de festival, curățarea și vidanjarea curții interioare și consolidarea intrării în camping. Este adevărat că poate această intervenție ar fi trebuit să vină puțin mai devreme, dar și aici trebuie ținut cont de aspecte precum faptul că a plouat aproape non-stop, dar și că domeniul pe care se desfășoară evenimentul, Castelul Banffy, este monument istoric și din această cauză nu sunt agreate anumite intervenții care ar putea afecta clădirea.

Dacă în zona de festival, te obișnuiai cu nămolul și cu ploaia, niște cizme de cauciuc și o pelerină salvând situația (încă o dată repet, prezent doar în primele două zile), adevăratul examen a trebuit trecut de către cei din camping. Pe lângă faptul că este foarte greu să stai cu cortul pe ploaie continuă și într-o zonă înămolită, au existat voci care s-au plâns de faptul că nu existau suficiente chiuvete la toaletele din camping sau în apropierea acestora, că în funcție de amplasament, era destul de dificil să parcurgi o distanță de jumătate de oră până la prima sursă de apă curentă (dușuri) sau că wc-urile se umpleau foarte repede și nu erau curățate la timp. De asemenea, pentru a ajunge la festival de aici, aveai de parcurs o distanță destul de mare de peste jumătate de oră de mers pe jos.

Una dintre posibilele soluții în acest ultim caz ar fi fost deschiderea gardului în zona de food, realizându-se astfel accesul din camping direct la festival, lucru care s-a și întâmplat într-un final.

Un semn că cei care organizează Electric Castle doresc să îmbunătățească în viitor condițiile de camping este dat de faptul că în două dintre zile câțiva voluntari au completat chestionare de feedback și reclamații de la cei care au campat.

Zona Reggae
sursa foto : https://www.facebook.com/ElectricCastle

Anumite neajunsuri au fost întâmpinate și de cei care au utilizat parcările în primele două zile, unele mașini rămânând împotmolite, la propriu.

Apreciem că per total, având în vedere condițiile date, organizatorii s-au descurcat admirabil și au încercat tot timpul să rezolve situațiile mai puțin plăcute. În plus, suntem siguri că micile neajunsuri vor dispărea complet în edițiile viitoare. Dacă în acest an, dificil din punct de vedere al vremii, ediția a fost atât de reușită, suntem siguri că pentru Electric Castle de aici înainte nu există decât un drum ascendent.

Mulțumim încă o dată organizatorilor, artiștilor și publicului pentru un 2015 de poveste, iar pe voi vă invităm să ne spuneți părerea despre EC2015 în secțiunea de comentarii.

Ne vedem la anul Electric People!

———————————————

Vă lăsăm în continuare în compania a câtorva poze realizate de organizatori, dar și a câtorva clipuri de promovare (modul organizatorilor de a spune celor prezenți la festival “mulțumesc” – mai sus, rezumatul pe zile – mai jos).

ps. rămâneți pe Zona Reggae pentru recenzia de la The Roots!

Poze Electric Castle 2015

Electric Castle Festival – Ziua I

Electric Castle Festival – Ziua II

Electric Castle Festival – Ziua III

Electric Castle Festival – Ziua IV

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

Tags:
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *