Recenzie Scena The Roots @ Electric Castle Festival 2015 – poze & video

[articol realizat în colaborare cu Magda Moldovan]

Având în line-up nume legendare precum Jah Shaka, Iration Steppas sau Mad Professor și o susținere extrem de solidă din partea artiștilor autohtoni, scena The Roots, încadrată în festivalul Electric Castle, ediția 2015, promitea să facă istorie pentru mișcarea reggae / dub din România.

Lucrurile nu au stat deloc altfel decât le anticipasem, așa că vă vom povesti în continuare, cât se poate de succint ce am reținut noi că s-a întâmplat la The Roots, cu siguranță cel mai memorabil moment al lui 2015 pentru noi, până acum..

Zona Reggae
sursa foto: dirtybeats.ro | https://www.facebook.com/dirtybeatsro/photos

În primul rând, de cum am ajuns la festival, am observat că scena noastră preferată, cea la care poți asculta reggae, dub, jungle și alte genuri apropiate de bass music, își schimbase poziționarea față de anul anterior.

În locul respectiv exista acum zona wc-urilor, aşa că am continuat să ocolim castelul, observând hamacele colorate tot în acelaşi loc, plus alte bucati de decor ce contrastau cu noroiul de sub ele și imediat după colț am găsit și scena The Roots. Ușor amuzant a fost faptul că aici locul din fața scenei era de fapt o mlaștină (lucru valabil doar pentru prima zi de festival și puțin din a doua), dar despre ploaie și alte neajunsuri, dar și puncte pozitive am povestit deja mai multe aici.

Am aprecia că acest schimb de locuri a adus un plus pentru promovarea muzicii reggae în România, întrucât plasarea scenei imediat lângă Main Stage, sau altfel spus, între intrarea principală și zona de food, i-a făcut pe toți cei prezenți să asculte vrând-nevrând și ce se întâmplă la The Roots. Probabil multora dintre necunostori le-a plăcut și vor aprofunda în viitor mai multe despre această muzică 🙂 .

DJ Vadim & Yarah Bravo

Deși pe DJ Vadim l-am putut vedea până acum în numeroase spectacole pe plaiuri autohtone, premiera de la Electric Castle a constat în faptul că acesta a fost însoțit de Yarah Bravo, o artistă cu rădăcini sud-americane (mamă chiliană și tată brazilian), axată mai mult pe hip-hop, spoken word și r&b.

Deși ne-am așteptat să ne ofere spre ascultare mai multe piese de pe ultimul său album solo, Dubcatcher, sau măcar de pe Grow Slow, un material înregistrat alături de Sena și apărut în iunie 2015, DJ Vadim a mers pe o rețetă clasică și oarecum mai comercială, în care a îmbinat în principiu mai multe hituri hip-hop (Drop It Like It’s Hot, Oh Yeah) cu ceva reggae (Here Comes Trouble), dar și ceva dub (Soundsystem) sau jungle (Who Knows – jungle remix).

Prestația celor doi a fost încheiată cu mai multe cântece interpretate live de către Yarah Bravo, iar noi cei din public am început să facem valuri odată cu noroiul şi am început să simt vibe-ul de festival.

DJ Vadim & Yarah Bravo @ Electric Castle 2015

 

Jah Shaka

Prezent la pupitru încă din 1977, maestrul Jah Shaka este unul dintre oamenii care au scris istoria muzicii reggae / dub și a sesiunilor de soundsystem. Am putea spune, fără a exagera, că Jah Shaka pentru scena soundsystem reprezintă cam ce este Bob Marley pentru muzica reggae (frumos a fost faptul că Shaka a și deschis spectacolul său cu mai multe piese de la Bob).

La Electric Castle, Jah Shaka ne-a oferit un extended set de patru ore, iar acest lucru nu trebuie să mire pe nimeni, deoarece în general, artistul preferă seturile lungi. Recent, Jah Shaka a susținut un session de nouă ore la UNOD și altul de opt ore la Rototom Sunsplash în 2012.

Așa cum spuneam, Jah Shaka a început spectacolul cu multe piese de la Bob Marley (Redemption Song, Exodus), dar și cu ceva rocksteady crescând lin ritmul pieselor și intensitatea setului său. Așa cum obișnuiește frecvent, Jah Shaka a preluat deseori și frâiele microfonului livrând peste instrumentale dub învățături rastafari, creând în acest mod o atmosferă aparte.

Majoritatea cântecelor propuse de artistul născut în Clarendon, Jamaica, dar care a fost adoptat rapid de scena din Marea Britanie, se învârt în jurul a trei mari teme de dezbatere: Jah, Haile Selassie I și Rastafari. În plus, Jah Shaka nu este doar un simplu operator. Așa cum spuneam el și cântă peste dubplates, uneori dansează, iar vibe-ul pe care ți-l transmite este unul de înțelepciune și conștiinciozitate.

Video exemplificatoare rulează mai sus și mai jos în monitoare.

Jah Shaka @ Electric Castle 2015 

Mad Professor & Brother Culture 

Mad Professor & MC Brother Culture, prezenți în line-up în a doua zi din festival, au făcut un show de neînchipuit, ne-au introdus şi ne-au purtat din nou prin lumea sunetelor jucăuşe şi a oamenilor fericiţi şi plini de valuri zâmbitoare şi mişcări care de care mai revelatoare.

Mad Professor a variat mai mult setul său, în comparație cu ce am văzut în 2012 la București, ajungând la un moment dat chiar și la mento sau calypso. De asemenea, în urma prestației sale poate fi considerat drept profesorul efectelor, stilul său de a mixa reprezentând un adevărat refresh muzical. Brother Culture, în schimb, a demonstrat de ce este considerat unul dintre cei mai buni MC de soundsystem la ora actuală, intervențiile sale vocale lăsându-i cu gura căscată pe cei prezenți.

Pe parcursul show-ului am zărit în public oameni dragi, frumoși şi fericiţi, de pe meleaguri autohtone şi străine. Am și primit multe expresii de fericire şi reţin una bună de la un individ ce îşi serba ziua de naştere la Electric Castle: dub heads in Romania are way better than in UK, lucru care spune multe despre vibe-ul de la The Roots.

Mad Professor & Brother Culture @ Electric Castle 2015

Jstar

Înainte de începerea show-ului am simţit mai multă linişte dinspre pupitru decât mă aşteptam la o astfel de trecere între artişti şi curând am înţeles şi motivul –  Jstar ne-a comunicat faptul că Soom T, artista alături de care trebuia să-și susțină setul, a pierdut legătura de avion şi nu a mai ajuns în această seară.

Jstar nu s-a descurcat rău deloc şi a reuşit să bage publicul în priză cu vibraţii energice de reggae, dancehall, dub, jungle şi alte sunete oldschool, remarcând totodată un dubplate avut pe Miss Fatty, dar și că ne-a delectat cu Wicked Evil Man, una dintre piesele noastre preferate.

Bush Chemists & King General

La miezul nopţii de sâmbătă au început Bush Chemists & King General. Oamenii au susținut un spectacol de îți venea să-i iei în brațe, vorba unui electric omniprezent pe la The Roots. Bush Chemists & King General au făcut un show incredibil, care efectiv ne-a umplut de bucurie şi flow, iar publicul de la scenă a fost foarte receptiv, ca şi în fiecare seară.

De remarcat faptul că atât pe parcursul show-ului susținut de către Bush Chemists, dar și la Iration Steppas am avut parte de mai mulți MC decât cei anunțați inițial, precum King General, Brother Culture, Donovan Kingjay, Culture Freeman, Danman, Son Of Selah și Seanie Tee, ultimul membru al trupei Dub Pistols.

Bush Chemists feat King General, Brother Culture, Seanie Tee & Donovan Kingjay @ Electric Castle 2015

Iration Steppas & Danman 

Mark Iration, creierul și fondatorul din spatele Iration Steppas, a continuat spectacolul pe aceeași lungime de undă cu Bush Chemists.

După cum puteți observa și în imaginile de mai jos vibe-ul a fost fenomenal, iar piesa care răsună în difuzoare se numește Tenement Yard, original interpretată de legendarul Jacob Miller, doar că la Castel am putut asculta un dubplate / recut / remix al acesteia.

Iration Steppas @ Electric Castle 2015 – Tenement Yard Dubplate Remix

Romania, last night, part 1

Posted by Iration Steppas Official on Sunday, 28 June 2015

 

Radikal Guru & Son Of Selah

Seara de sâmbătă, cea mai intensă de altfel pentru scena The Roots de la Electric Castle a fost încheiată de către polonezul Radikal Guru, asistat de Son Of Selah.

Am putut asculta aici mai multe piese foarte cunoscute și pe la noi precum Dread Commandments, Fire, Babylon Sky, Earthwalker, Stay Calm și Warning, ultimele trei extrase de pe albumul Subconscious, lansat de polonez în 2013 la propria casă de discuri.

Prince Fatty & Horseman

Ultima seară la The Roots i-a avut drept invitați și pe Prince Fatty și Horseman, pentru prima dată în România. Aceștia au încântat atmosfera cu mai multe piese incluse pe albumul Dawn Of The Dread, iar show-ul lor a mers direct la inimă.

Prince Fatty & Horseman @ Electric Castle 2015

Benny Page

Ca de fiecare dată când a venit în România, Benny Page a prins extrem de bine la publicul nostru, spectacolul său putând fi descris de două expresii: vibe-uri jucăușe și starea de dans în stil duracell.

Am avut parte de mult jungle, combinat cu electro – dancehall, pe alocuri.

———————————————

Așa cum spuneam și în deschiderea acestui articol, suportul local a fost unul extrem de solid, iar în continuare vă puteți delecta cu mai multe clipuri filmate la Electric Castle, pentru a vă da seama de progresul înregistrat de scena reggae românească.

I-am mai putut vedea aici, în afară de cei enumerați mai sus și în ordine cronologică, pe: Zekarjah, Selector Lazyface (Bulgaria), Irie Warriors, Kaya Foundation, Kaze, Injektah, Qualia, Selecta Droo, General Escu, Raps, Serious Dub, Lazio, UFE, Dubase, Digital Selekta, ZO și Madliquid.

De asemenea, am preciza că un singur lucru a lipsit la The Roots pentru ca totul să fie perfect. Evident, este vorba despre un soundsystem. Nu ne înțelegeți greșit! Sunetul a fost la înălțime, dar un soundsystem ar fi fost un plus, care ar fi întregit această experiență unică pe scena reggae din România.

Ne vedem la anul!

Kaze @ Electric Castle 2015 – [Luciano – Victory]

Victory !!!

Posted by Kaze Sound System on Tuesday, 30 June 2015

 

Kaya Foundation vs Kaze @ Electric Castle 2015 – part 1: [Nish Wadada – Jah Drives Me]

Posted by Kaze Sound System on Tuesday, 30 June 2015

Kaya Foundation vs Kaze @ Electric Castle 2015 – part 2

Kaya Foundation vs Kaze @ Electric Castle 2015  – part 3

——————————————————————————————————

Poze Scena The Roots @ Electric Castle 2015

sursa foto: dirtybeats.ro

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

2 Comments

  1. DJ Vadim a fost penibil ca întotdeauna. Nu ştiu ce a căutat înainte de Jah Shaka.

  2. ba frate io nu inteleg ce aveti cu DJ Vadim, daca nu va place asta e, alta scena.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *