Recenzie Congo Natty feat Congo Dubz, Nanci & Phoebe @ PLAI Festival 2015 – poze & video

E trecut de miezul nopții: au trecut deja câteva zile de când m-am întors de la Timișoara și cu greu reușesc să mă reculeg și mai ales să îmi aleg cuvintele potrivite care ar putea descrie seara de 11 septembrie 2015. Încă îmi este teamă căci cuvintele și frazele vor reuși să exprime foarte puțin din bucuria și trăirile cu care rămâi după un eveniment pe care l-ai trăit și simțit, atât cu trupul, dar mai ales cu sufletul. Însă, dacă mi-am însușit rolul de redactor și jurnalist, voi încerca să îl duc până la capăt. 🙂

Revenind la această dată, 11 septembrie a fost ziua, sau mai bine zis noaptea, în care Congo Natty a ajuns pentru prima dată în România. Și ce noapte a fost, încă mă trec fiori doar când îmi amintesc. 🙂

Prestația lui Congo Natty și echipa a făcut parte din cadrul unuia dintre after-party-urile  pe care cei de la Sabotage Festival le-au organizat la Muzeul Satului Bănățean în cadrul celei de-a X-a ediții de Plai Festival.

Zona Reggae

După concertele de la Main Stage, toată acțiunea s-a mutat la scena cea mică unde Dj K-lu deja mixa de zor în stilul caracteristic secvențe video și audio din filme celebre aparținând cinematografiei românești. Zâmbetele și bucuria din priviri deja se puteau citi pe fața petrecăreților.

Lucrurile au devenit serioase atunci când Jubei, originar din UK a curentat audiența cu un set exemplar de drum and bass. După agitația stărnită de acesta câteva clipe de liniște au reprezentat cel mai bun remediu. Însă era doar liniștea dinaintea furtunii…

Destul de târziu în noapte, Congo Natty și-a făcut apariția alături de Nanci și Phoebe, cele două fiice ale acestuia, membre ale crew-ului Congo Dubz. Urmărindu-l îndeaproape pe acest om, mi-a intrat la suflet încă din primele momente, fără să realizez pe moment acest lucru.

De îndată ce a ajuns la pupitru, prima sa grijă a fost să pună în fața player-elor, pe partea sa de pupitru un tricou cu chipul lui Bob Marley, iar în fața noastră un steag al Etiopiei.  Apoi a aprins câteva bețigașe și cu ochii închiși a rostit o rugăciune. Ulterior, cu aceleași bețigașe a făcut semnul crucii asupra întregului echipament audio.

Am ținut să evidențiez aceste acțiuni ale sale  pentru a arăta respectul, dragostea și credința pe care cel supranumit Rebel MC le are în muzică, în mesajul și încărcătura spirituală a acesteia. În acele momente chiar mi-am zis Omul acesta este un mistic care chiar crede cu tot sufletul în misiunea sa! iar de atunci respectul față de persoana sa mi-a crescut considerabil.

Bless and love Romania, how are u feeling? U still got some energy around here? au fost primele cuvinte rostite de Phoebe. Are u ready for the one called Congo Natty?… și publicul deja era pe val.

Redemption Song, Get Up, Stand Up și Could You Be Loved au răsunat primele din boxe, spre deliciul publicului, care le fredona la unison.

Zona Reggae
Reggaelizeit, Zona Reggae & Congo Natty

This is a calling, for all the jungle warriors...și deja simțeam cum muzica ne lua pe sus, ne purta pe undele sale și cum deveneam practic o singură ființă. Și să îți fi dorit să stai pe loc, corpul cu siguranță nu ți-ar fi dat ascultare. Când vedeai atâția oameni fericiți care trăiau fiecare notă și sunet nu îți rămânea altceva de făcut decât să te alături acestora și să deveniți un tot unitar.

Romania, the Revolution has begun and everyone of you are part of it! a fost o altă frântură de mesaj ce anunța piesa demențială de jungle intulată Revolution.

Și mi-a plăcut căci întregul show al familiei Congo Natty a fost unul echilibrat. Astfel am avut parte de piese precum Notorious, Get Ready sau bomba intitulată UK Allstars pe care ne-am putut stoarce din corp și ultima picătură de energie, urmate de piese reggae mult mai lente precum Here Comes Trouble a lui Chronixx.

Dacă Nanci era cea conștiincioasă și își urma și ajuta tatăl cu vocea ei caldă, Phoebe era cea care ieșea în față și ne uimea de fiecare dată cu câte un freestyle executat ca la carte. La skill-urile de care a dat dovadă aceasta ar putea rivaliza  oricând cu ușurință  cu orice MC faimos din hip-hop. Recunosc că m-am îndrăgostit practic de vocea și mai ales de spiritul său. Pheobe Congo Rules!

Nici artiști precum Daddy Freddy, General Levy, Tenor Fly, Super Cat sau Tippa Irie nu au fost uitați, o parte dintre piese fiindu-le dedicate.

If reggae is the father, jungle is the son! a ținut să puncteze Congo Natty, pentru a reaminti celor prezenți de unde a pornit totul. We have Bob Marley, Peter Tosh, Bunny Wailer, we shoud be proud of this culture! a mai precizat acesta.

Zona Reggae
Reggaelizeit, Zona Reggae & Congo Dubz 😀

Romania, are u free? If u are free we should burn some ganja here! Let me see some lighta inna di area!… moment în care toate brichetele aprinse erau ridicate în aer iar din boxe răsuna Ganja Farmer a lui Marlon Asher, urmată de Come Around semnată Collie Buddz și de Police in Helicopter, a regretatului John Holt. Concluzia a venit tot de la însuși Congo Natty : Romania, tonight we had legalise marijuana!  😀

Momentul culminant al întregului show a venit spre final atunci când Congo Natty a dat play cover-ului creat după Tarantula lui Pendulum. Cu fiecare drop al piesei, fiecare dintre noi o luasem deja razna și nu mai conta nimic din tot ce era în jur, nu mai conta faptul că nu ne mai simțeam picioarele, nu mai conta că era aproape dimineață ci vorba unei prietene, Acum putem să murim fericiți, și nu ne-ar fi părut rău.

Mie însă cred că mi-ar fi părut rău să mor, căci după Congo Natty mai am un vis, acela de al prinde odată și odată și pe Damian Marley live! 😀 Iar după Damian cu siguranță îmi voi găsi alt vis pentru care să lupt…

Dar să revenim la oile noastre 🙂 Artiști ca și Congo merită tot respectul, deoarece, deși au evoluat spre un alt sound față de reggae nu și-au uitat niciodată rădăcinile.

Încheind aici paranteza, cei care încă mai aveau forța de a sta în picioare, au mai rămas spre a savura încă o doză de drum and bass livrată de această dată de Mighy Boogie!

Mulțumim Plai Festival, mulțumim Sabotage Festival și sperăm să ne revedem curând, tot la evenimente de acest calibru.

Jungleist massive! One love!

ps. mai multe video și poze curând

 

 

 

 

One Comment

  1. Yo, King J!
    THIS is it!
    Felicitari Natty Ned! Ai reusit ceea ce putini cronicari de concerte reusesc: sa te faca sa simti ce a fost acolo!

    Respect!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *