Recenzie Rototom Sunsplash 2015 – ziua 1, poze & video

Sâmbătă, pe 15 august, am luat parte la deschiderea celei de-a 22 ediții a festivalului internațional de reggae, Rototom Sunsplash.

Dacă despre activitățile la care poți lua parte la acest eveniment, am vorbit pe larg aici, astăzi a venit timpul să efectuăm o descriere cât mai completă din punct de vedere muzical a primei zile de Rototom (vor urma bineînțeles și celelalte șapte recenzii).

Zona Reggae
Super Cat | Benicassim, 15/08/2015 – Sunsplash 2015 – Main Stage – Super Cat – Photo by Luca Valenta © Rototom 2015

Main Stage

Seara la Main Stage a fost deschisă de către concertul lui Junior Marvin și Wailerii săi (His Wailers), care, așa cum scria și pe afiș, au adus un frumos tribut celui care a fost Bob Marley.

Junior Marvin, cunoscut chitarist și interpret jamaican, a contribuit din plin la perioada de glorie a lui Bob Marley. Acesta a fost instrumentist în The Wailers în perioada 1977 – 1981, înregistrând pentru albume precum Exodus sau Uprising, dar totodată luând parte și la celebrele turnee întreprinse de Bob.

Stir It Up, Rastaman Vibration, I Shot The Sheriff, Natty Dread, Trenchtown Rock, Waitin In Vain, No Woman No Cry sau Get Up Stand Up au fost doar câteva dintre piesele cântate ca și cover-uri de Junior Marvin pe scena Rototom-ului. Interpretarea a fost apropiată de original și ne-a readus cu gândul la vibe-ul și mesajul pieselor lui Bob.

De asemenea, am remarcat faptul că cele două tipe de pe backing vocals au avut parte de momentul lor de glorie, interpretând fiecare câte o piesă solo.

Junior Marvin – Natty Dread @ Rototom Sunsplash 2015

Spre bucuria spectatorilor de origine franceză, și nu numai, pe scenă a urmat Naaman, probabil cel mai tânăr artist de la Main Stage în 2015. Naaman are doar 25 de ani.

Am observat încă de la început că pe lângă trupa sa (la Rototom, la Main Stage nu cântă nimeni fără trupă în spate), Naaman a fost acompaniat și de bunul său prieten și totodată beatmaker, Fatbabs, care a avut uneori chiar și sesiuni de scratch-uri ce au adus un plus spectacolului. De asemenea, artistul a mulțumit mult organizatorilor că i-au dat șansa să cânte la Main Stage, după ce în urmă cu doi ani încălzise serios atmosfera la Showcase Club (a doua scenă ca importanță a festivalului). Și noi spuneam atunci că poate Naaman ar fi meritat mai mult și că în viitor îl vom vedea sigur la Main Stage..

Show-ul francezului născut în Dieppe, un oraș din Normandia, a fost presărat de multe momente energice, specifice vârstei. Comunicarea cu publicul a fost și ea la cote înalte, cumva de înțeles, având în vedere că francezii au fost al doilea popor ca și număr prezenți la Rototom.

Rebel For Life, Freedom, House Of Love, Hold The People și Outta Road au fost câteva dintre piesele cântate de francez. Un moment special s-a produs atunci când din boxe am putut auzi Chill Out, un cântec înregistrat alături de Massy și Triple, doi artiști alături de care Naaman a înregistrat în 2015 un întreg EP. Surpriza a constat în faptul că Massy și Triple au urcat și ei pe scenă pentru a oferi concertului un pic de savoare, vibe și influențe hip-hop.

Spectacolul lui Naaman s-a încheiat în acordurile hitului Skanking Shoes, motiv suficient de bun pentru cei din public să-și scoată încălțările și să le agite armonios prin aer.

Naaman feat Massy & Triple – Chill Out @ Rototom Sunsplash 2015

Popcaan? Nouă nu ne-a plăcut.. Înțelegem total ideea de a avea diversitate pe Main Stage la un festival precum Rototom-ul și nevoia de a exista în line-up un artist de modern dancehall autentic, dar chiar și așa, Popcaan nu este chiar ceașca noastră de ceai. 🙂

Popcaan, un alt tânăr inclus în line-up, a fost acompaniat la Rototom de către cei de la Dub Akom și a oferit un spectacol sută la sută jamaican, presărat cu multe pull-up-uri și cu piese cântate pe jumate. Apropo de piese, Clean, Love Yuh Bad, System, Rup Rup (Bad Inna Real Life) și Only Man She Want sunt cele pe care le-am auzit și le-am recunoscut și noi.

Popcaan s-a declarat onorat de faptul că deschide show-ul unei legende ca și Super Cat, artist ce avea să ne încânte mai târziu în noapte. De asemenea, tănărul jamaican s-a remarcat prin catch-phrase-ul prin care anunța un pull-up. Era vorba despre un fel de miau, miorlăit asemenea unui motan de cartier cu șapca întoarsă în cap și cu țigara în colțul gurii. Poate că era doar un ritual, iar în acest fel Popcaan dorea să ademenească super pisica programată mai târziu, pe scenă. 🙂

Popcaan & Dub Akom Band – Love Yuh Bad @ Rototom Sunsplash 2015

Istoria a fost rescrisă în jurul orei 1, atunci când pe scenă și-a făcut apariția Super Cat. Don Dada, legendă a muzicii dancehall care a influențat atâtea stiluri de a cânta, dar și artiști contemporani, s-a aflat în 2015 pentru prima dată în turneu în Europa (!). Printre cele câteva concerte ale sale s-a numărat și cel de la Rototom, iar o ocazie de a-l vedea pe Wild Apache la treabă pe bătrânul continent nu se știe când va mai exista prea curând.

Ajuns la vârsta de 52 de ani, Don Dada a dovedit că și-a păstrat tonusul și ne-a adus aminte de muzica early dancehall a anilor ’80 și ’90. Flow-ul acestui artist este în continuare magnific și de neegalat.

În setlistul lui Super Cat au fost incluse piese precum Boops, Sweets For My Sweets, Cry For The Youth, Come Down și bineînțeles hiturile Dem No Worry We (imagini mai sus) și Dolly My Baby (filmate doar de noi din câte se pare, ha 🙂 ).

Super Cat – Dolly My Baby @ Rototom Sunsplash 2015

Între spectacolele de la Main Stage, cel care a întreținut atmosfera a fost Freddy Krueger, unul dintre membrii crew-ului Killamanjaro, celebru sound system jamaican. Acesta a îmbinat mai de fiecare dată hituri clasice cu altele mai noi, trecând și prin diferite subgenuri ale muzicii reggae.

Freddy Krueger a demonstrat însă faptul că este și un one man show, știind cum să interacționeze cu publicul și cum să-l trezească din amorțeală. Suntem  convinși că vocea sa înțepătoare a rămas în timpanele celor prezenți la Rototom. Cel puțin eu, mai am momente în care mă trezesc speriat noaptea auzindu-l pe Freddy țipând: PUT YOUR LIGHTERS UP!! . 🙂

—————————————————————————————————————————–

Showcase Club

La Showcase Club, în 2015, seara a fost presărată cu nu mai puțin de șapte spectacole. Evident că multe dintre spectacole se suprapuneau și nu am putut vedea chiar tot (lucru valabil și pentru celelalte scene), dar vom încerca să ne aducem aminte ce a fost important aici.

Cel mai important show de pe 15 august de la Showcase Club a aparținut francezilor de la Broussai. Trupă apreciată pe scena muzică din hexagon, unde ne încântă încă din 2000, cei de la Broussai ne-au oferit un spectacol pe care l-am putea clasa în categoria urban reggae.

Asemănători pe partea de interacțiune cu publicul cu cei de la Dub Inc, dar și la felul în care se completează cei doi soliști, lucru care ne face să spunem că asta este școala franceză de reggae, cei de la Broussai au fost la înălțime și ne-au întreținut pe parcursul a aproximativ o oră și ceva.

În boxe au răsunat mai multe piese de pe albumul In The Street, noi recunoscând și cântecele Positive și Le Cours De L’Histoire.

Broussai @ Rototom Sunsplash 2015

Tot la Showcase Club i-am mai putut asculta pe Second Trast (Spania), El Chamuyo (Spania), Dr Sley & The Green Soljas (Camerun), Nene Cassa (Spania), Akatz (Spania) și La Granja Orchestra (Franța).

—————————————————————————————————————————–

Dub Academy

Organizat și anul acesta de către cei de la Blackboard Jungle, gazdele scenei, soundsystem-ul poziționat sub forma de triunghi echilateral a adus momente de vis celor prezenți la Dub Academy.

Pentru prima seară de Rototom, Dub Academy a fost deschisă de către cei de la Arise Sound System (Girona, Spania), cu Carlton Shepherd, membru al crew-ului, la microfon. Mai apoi, la pupitru au urmat Don Fe și Prince Jamo (Marea Britanie), dar și Blackboard Jungle feat Noel Ellis (Franța).

Câteva imagini sugestive rulează în monitoare mai jos.

Arise Sound System – Free Up Your Vibe @ Rototom Sunsplash 2015

—————————————————————————————————————————–

Dancehall

Fiecare seară la scena de dancehall a fost deschisă de un curs de dans specific, susținut de diferite crew-uri pregătite special pentru așa ceva. În acest sens, seara de sâmbătă a fost inaugurată de cei de la Chazou-Alliance Kingz din Franța.

Mai apoi, i-am putut asculta pe Heavy Hammer & Lampadread din Italia, de altfel rezidenții acestei scene, și pe Killamanjaro, reprezentați de energicul Freddy Krueger, împreună cu Sound Trooper (Jamaica).

Killamanjaro @ Rototom Sunsplash 2015

Sound Trooper @ Rototom Sunsplash 2015

—————————————————————————————————————————–

Ska Club

La Ska Club ne-am întâlnit cu Le Capitaine (Spania), Charlie Mondadientes (Spania), Lutxo Perez (Spania), Masa + Ash (Rock-A-Shaka) (Japonia) și cu Scorching Dynamite Sound (Spania).

—————————————————————————————————————————–

Cam aceasta a fost prima zi din punct de vedere muzical. Mai jos vă puteți delecta și cu câteva poze oficiale (click pe link). Și rămâneți cu ochii pe noi întrucât pregătim încă șapte recenzii pentru celelalte șapte zile de festival. BOOM 🙂

Poze Super Cat

Poze Popcaan

Poze Naaman

Poze Junior Marvin & His Wailers 

Poze Broussai

Poze Killamanjaro

Poze Akatz

Poze La Granja Orchestra

Poze El Chamuyo

Poze Dr Sley & The Green Soljas

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *