Patko – Maroon

Artist: Patko
Album: Maroon
Label: Dibyz Music | Musicast
Data lansării: 23 Octombrie 2015
Format: Digital

Producătorul și muzicianul de origine surinameză, Patko, lansează cel de-al doilea album al său, Maroon, prin care reușește să transmită publicului o mică parte din cultura africană.

Patko a fost născut și crescut în Guyana Franceză, într-o comunitate multiculturală, de către părinți surinamezi. Pasiunea sa pentru muzică se consumă încă de la vârsta de 12 ani, când a început să cânte la pian și chitară-bas, încurajat de unchiul său. În 2001 pleacă în Paris, devine interesat de cultura sound system și începe cariera de muzician / producător la Angry Stuff Records.

Îmbunătățindu-și abilitatea tehnică de masterizare a pieselor și de îmbinare a stilurilor roots cu dancehall, a rezultat, după mulți ani de muncă, lansarea albumului Just Take It Easy, din 2013, produs în întregime chiar de Patko.

Astăzi, artistul își continuă discografia cu cel de-al doilea material, Maroon. Acesta include treisprezece piese new roots reggae, realizate prin colaborare cu label-ul Dibyz Music. De asemenea, de distribuire s-a ocupat și echipa franceză de la Musicast. Albumul promite să scoată la suprafață talentul inovator și originalitatea, prin intermediul cărora, Patko, reușește să își creeze propria identitate, facând trimitere la povestea vieții sale.

Titlul acestuia face trimitere la denumirea africanilor care au reușit să evadeze de sub proprietatea celor care i-au transformat în sclavi, reușind să se refugieze în diferite locuri (de obicei insule), formând asezări independente. De asemenea, pe copertă este o imagine cu un copil, care-l poate reprezenta chiar pe artist în spațiul în care și-a petrecut copilăria. Ceva mai interesant cu privire la aceasta este umbra copilului, care pare că ține în mână o suliță.

Piesa de debut a albumului, Tears, al cărei videoclip a fost lansat pe 7 octombrie 2015, face trimitere la suferința și teama pe care trebuie să o îndure populația din sudul Americii și din Africa, din cauza sărăciei. Aceasta prezintă mici infuziuni hip-hop și alternează prin pasaje cântate în limba engleză, dar și în franceză, oferindu-i piesei diversitate lingvistică.

Lob Suriname vine cu o frumoasă colaborare între Patko, Fantan Mojah și Joggo care pune accentul de universalismul și răspândirea culturii africane. Refrenul este redat pe un ritm acustic, care transmite sentimentul de liniște, ajutând mesajul și ideea generală a piesei.

În ciuda trecutului pe care strămoșii săi l-au avut, Patko este foarte mândru de cultura și mediul în care s-a născut, valorificându-le la maxim prin Maroon. Aceasta devine cea mai reprezentativă piesă a albumului. De asemenea, ritmul rapid transmite energia pozitivă a artistului care își redă povestea originilor sale. Unul dintre cele mai sugestive versuri de aici este: We broke the chain of slave masters. În plus, vocea lui Djely Kouyaté, completată de tobele akete, reușesc să transmită ascultătorului o mică parte a culturii specifice triburilor africane.

Unitate este un cuvânt puternic care devine laitmotivul piesei Egalité & Justice. Scrisă în limba engleză și franceză, reușește să surprindă lupta pentru dragoste și pace în întreaga lume, aceasta fiind realizată prin colaborarea cu francezii Balik și Natty Jean.

Politicks este o melodie mai apropiată de hip-hop și a fost realiată împreună cu Rockin’ Squat. De asemenea tema are legătura cu sistemul în care trăim astăzi, mai exact este legată de incorectitudinea acestuia. Acest subiect este preluat și în Freedom Fighter, al cărui mesaj este extins spre partea spirituală și credincioasă a conceptului de eliberare.

Tema romantică este abordată în piesa Shes In Love, al cărui mesaj încurajează o iubire în stil rasta, în care ea îl iubește pe el, facând abstracție de răutățile adresate culturii lui. Această poveste poate să aibă și un alt substrat, mai exact, pentru a înțelege cultura Rastafari, trebuie să privim dincolo de ironiile aduse de cei care se rezumă doar la aparențe. Pentru realizarea acestei melodii, Patko, a colaborat cu Kerri Ann-Lewis. De asemenea, acest context amintește de hit-ul Rasta Love, al lui Protoje.

Un alt nume important de scena muzicii reggae, întâlnit pe albumul Maroon, este saxofonistul Dean Fraser. Cei doi artiști au realizat o piesă care are ca temă rasismul, care, din păcate o atrocitate la care din păcate încă asistăm și în 2015. În ciuda acestui fenomen, versurile transmit un mesaj de încurajare pentru cei care încă se simt discriminalizați din această cauză.

Vă invităm să ascultați (mai sus) teaser-ul albmului, dar și o piesă inclusă pe Maroon, despre care noi suntem siguri că vă vor face să dați replay. De asemenea, ne readucem aminte și de clipul filmat pentru Tears.

Audiție plăcută!

Patko – Tears – Video

TRACKLIST:

01. Tears
02. Lob Suriname feat. Fantan Mojah & Joggo
03. Maroon feat. Djely Kouyaté
04. Here To Learn
05. Egalité & Justice feat. Balik & Natty Jean 
06. Dutty Money
07. Kingdom of Ashes feat. Rockin’ Squat (Assassin)
08. I Know
09. Freedom Fighter
10. She’s in Love feat. Kerri-Ann Lewis (Indiggnation)
11. Solid As A Rock feat. Dean Fraser
12. Daddy
13. Outro

Download on iTunes

Urmăriţi-ne pentru mai multe albume reggae!

Zona Reggae

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *