Interviu cu LionRiddims

LionRiddims este numele unui producător român de muzică reggae, care a reușit în 2015 să se impună și la nivel internațional. Acest lucru ne-a stârnit și nouă interesul pentru a realiza un interviu și a afla ce presupune să produci muzică reggae în România.

LionRiddims este una și aceeași persoană cu One Lion, unul dintre cei mai cunoscuți artiști reggae de pe la noi.

Lectură plăcută! 🙂

Facebook LionRiddims
Youtube LionRiddims
Soundcloud LionRiddims

Zona Reggae

Î1. Salut Vlad! Majoritatea ascultătorilor de reggae te știau datorită pieselor cântate sub pseudonimul de One Lion, însă de ceva vreme te-ai apucat și de producție ca LionRiddims. De ce ai făcut această trecere? Cum și când ai ajuns să faci acest pas?

LionRiddims:

Salut Zona Reggae! M-am apucat de producție în 2009, atunci când am vrut să-mi fac singur un instrumental pentru piesa Higher Meditation. Știu că a durat cel puțin o lună să produc acest Riddim pentru că a trebuit să învăț chestii de bază ale muzicii reggae. După o perioadă, am încărcat 2 – 3 instrumentale pe Youtube care au făcut zeci de mii de vizualizări în câteva luni și asta m-a determinat să produc în continuare sub numele de producător LionRiddims.

Î2. Cât de greu este să creezi un Riddim reggae? Ce presupune partea de creație?

LionRiddims:

În muzica reggae elementul principal este basul și acesta reprezintă de fapt Riddim-ul (ritmul) piesei. De aceea, de cele mai multe ori se creează prima dată o linie de bas sau o progresie de acorduri (skank-uri), după care se adaugă tobele și celelalte instrumente. Sunt foarte multe stiluri de reggae în prezent, dar cred că cel mai important este să cunoști stilurile vechi: one drop, rub a dub, rockers, steppers, dub roots, roots și digital.

Ca să-ți răspund cât de greu este să creezi un Riddim, acest lucru depinde de cât de complex si original vrei sa fie instrumentalul. Spun asta pentru ca foarte multe Riddim-uri sunt remake-uri ale unor instrumentale (de fapt linii de bass) clasice sau împrumută multe elemente din Riddim-urile vechi. Este greu să creezi ceva original, complex, dar care să nu se îndepărteze totuși de rădăcinile stilului muzical în care te încadrezi.

Î3. Știm că ai lucrat deja cu ceva nume internaționale. Ne poți enumera câțiva artiști care au cântat pe instrumentalele produse de tine?

LionRiddims:

Am colaborat cu Xana Romeo, Andrew Reid, I-Sens, Faya-D, DVoyce, Dizzy Dee, Proper King, Garret Douglas, Life Mc (Phi-Life Cypher), John Life, Dark Angel, Art-X. Unii dintre aceștia nu și-au lansat încă piesele produse de mine.

Î4. De asemenea, cunoaștem faptul că faci parte din echipa label-ului Soundalize-it Records. Cât de important este pentru un producător să aibă o casă de discuri în spate? Ce înseamnă să ai un label orientat pentru producții reggae și cât de greu este să oficializezi o casă de discuri?

LionRiddims:

Este foarte ușor să-ți faci un label pe internet. Există mai multe site-uri de distribuție care îți permit acest lucru contra unei sume de bani care se plătește la început. Totuși, este destul de greu să crești un label dacă nu investești semnificativ la început. Investiția cea mai mare constă în plata artiștilor care înregistrează pe producțiile tale. După ce ai un nume în domeniu este probabil să nu mai trebuiască să plătești artiștii, ci să împarți profiturile din vânzări împreună cu aceștia (de obicei cam 80% merg la artist).

Soundalize It este util mai ales pentru artiștii care vor să se afirme și nu au bani să investească în producții, distribuție pe iTunes si alte site-uri de acest gen, masterizare, etc…

Zona Reggae
LionRiddims la butoane

Î5. Pe pagina ta de youtube / soundcloud au apărut recent mai multe remixuri realizate în stil propriu pentru diferite piese cunoscute la nivel internațional. Cum îți alegi piesele pe care dorești să le remixezi?

LionRiddims:

De obicei aleg piesele care îmi plac, au un instrumental la care cred că se mai poate lucra sau adăuga ceva și pentru care găsesc track-uri de voce separate (acapella).

Î6. Ne poți numi trei producții marca LionRiddims care sunt acum în preferințele tale?

LionRiddims:

Positive Vibration Riddim, Dawn Of Time Riddim și Roots Melody Riddim.

Î7. Ne poți povesti cea mai frumoasă amintire pe care o ai acum în calitate de producător? Dar cea mai puțin plăcută experiență? 

LionRiddims:

Am foarte multe amintiri frumoase de când sunt producător. Nu știu să zic care este cea mai frumoasă, dar a fost foarte bine când am fost contactat de unii artiști mari sau când am avut articole despre producții și remix-uri pe site-uri mari din domeniu. O experiență neplăcută a fost atunci când am primit raportări pe Youtube de la unii artiști care doar și-au descărcat piesele și și le-au înregistrat fără acordul meu la anumite label-uri.

Î8. Există șanse să te mai auzim în viitorul apropiat, din nou, și în calitate de artist?

LionRiddims:

Da, o să scot câteva piese anul viitor. Una dintre ele probabil la sfârșitul lunii ianuarie.

Î9. Dacă ai fi putut alege o țară în care să cânți și să produci reggae, care ar fi fost aceea și de ce?

LionRiddims:

Franța, pentru că majoritatea oamenilor cu care am colaborat sau care au cumpărat drepturi pentru instrumentalele mele sunt de aici. De asemenea, Franța este una dintre primele țări din Europa în materie de reggae.

Mulțumim frumos și mult succes!

Urmăriţi-ne pentru mai multe interviuri reggae!

2 Comments

  1. Stai linistit au reusit altii inaintea lui, si sunt producatori pe bune nu home made. De ce copiati mereu nu va inteleg dar asa e la voi la romani, va laudati cu ce va doriti sa aveti, nu cu ce aveti, si peste 10 ani tot varza o sa fiti. Mai bine suna cand trag eu apa la wc decat cand faceti voi “muzica”.

    • Salut Adrian!

      Scuza-ma ca-ti spun, dar comment-ul tau dovedeste faptul ca tu nu intelegi nimic din muzica reggae, deci este egal cu zero. In plus, nici nu beneficiaza de vreun argument care sa-l sustina.

      Un an nou frumos si plin de intelepciune iti dorim!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *