Alborosie – Freedom & Fyah

Artist: Alborosie
Album: Freedom & Fyah
Label: Greensleeves Records
Data lansarii: 20 Mai 2016
Format: CD | Digital | Vinyl

Alborosie lansează în luna mai a lui 2016 cu ajutorul label-ului Greensleeves Records un nou album de studio, numit Freedom & Fyah.

Aceasta ar fi cam a șasea realizare de acest tip din cariera lui Pupa Albo, după Soul Pirate (2008), Escape From Babylon (2009), Escape From Babylon To The Kingdom Of Zion (2010), 2 Times Revolution (2011) și respectiv Sound The System (2013). Pe lângă acestea, artistul de origine siciliană ne-a mai oferit diverse materiale dub sau creații care includeau mai multe cântece deja lansate.

Noua creație a lui Alborosie conține treisprezece piese, majoritatea reggae, influențate pe alocuri de dub, dubstep sau chiar muzică electronică. Jumătate dintre cântecele de aici sunt colaborări, cu oameni precum Rev Rohan Treleven (pe intro), Sugus, fostă backing vocals pentru legende ca Gregory Isaacs sau Dennis Brown, Protoje, Kymani Marley, Sandy Smith, Roots Radics și Pupa Avril. Producția este asigurată aproape în totalitate de către italian, ca de altfel și instrumentele interpretate pe creație.

Titlul materialului este explicat de artist într-un interviu recent acordat celor de la reggaeville.com:

I named the album Freedom & Fyah. It’s the shorter version of Songs of Freedom and Fyah but I never wanted the title so long we cut it to Freedom & Fyah. Because at the end of the day reggae is militant to me and it’s against the system. I don’t really know pretty reggae. Reggae can’t be too pretty to me. The songs are on Fyah with the concept of Freedom that after so many years of battling through, is still vital and essential when it comes to reggae music. I don’t believe and I don’t even look upon a form of reggae unless there is a good portion of militancy in it. Otherwise I’m not interested.

Albumul este deschis de un speech ținut de către Rev Rohan Treleven cu ocazia botezării copilului lui Pupa Albo. Artistul italian a fost atât de îndrăgostit de vorbele de duh ale preotului, încât și-a spus că trebuie să aibă acel discurs pe cel mai nou material al său.. zis și făcut.

Urmează mai apoi Can’t Cool, o piesă pe care refrenul sună cam așa: The fire cyan cool, the fire cyan tame, we step up inna Babylon and them call we name. Cu alte cuvinte, Alborosie readuce în temă eterna luptă pe care principiile muzicii reggae o duc cu babylonul.

Sugus își face pentru prima dată apariția pe Fly 420, un ganja-anthem adevărat, influențat însă puternic de un dubstep ceva mai light. Cry este o piesă interpretată în stilul rub a dub, ce l-a consacrat pe Alborosie, și ne vorbește despre pistolarii care au transformat Jamaica într-un câmp de bătaie.

Pe Strolling se remarcă Protoje, dar și mesajul puternic insuflat tinerilor de pretutindeni care au nevoie de muzică reggae ca și model. Pe Rocky Road, Pupa Albo ne aduce aminte că nimic nu este ușor în viață, în timp ce Poser îi critică pe cei care vor să pară ceea ce nu sunt de fapt.

Judgement este un cântec dancehall cu versuri conscious, care ne aduc aminte că nu este etic să judecăm pe nimeni după aparențe. Kymani Marley își face apariția pe Life To Me, o piesă de dragoste cântată din suflet, care va beneficia destul de curând și de clip, iar Rich reprezintă prescurtarea de la Money Don’t Make You Rich, o propoziție dezvoltată pe parcursul acestui cântec.

Melodia cu numărul unsprezece, Carry On, înregistrată alături de Sandy Smith, este un pic mai specială întrucât a fost produsă de către Winta James, un tip care s-a remarcat recent la nivel global datorită producțiilor sale stelare. Puțină lume știe însă că Winta a fost clăparul din trupa lui Alborosie, pe vremea când italianul se pregătea de primul său turneu mondial.

Everything este o piesă pe care se remarcă influența muzicală a celor de la Roots Radics, iar Zion Youth este un cântec-concept dedicat ascultătorilor de reggae, iubitori de mesaje conscious.

Acestea fiind zise, vă lăsăm în continuare în compania a câtorva piese de pe creație, una de neratat dacă îți place stilul lui Alborosie. Ca și opinie personală, aceasta este una dintre cele mai bune realizări ale italianului din punct de vedere discografic.

Audiție plăcută!

TRACKLIST:

01. The Prophecy feat Rev Rohan Treleven
02. Can't Cool
03. Fly 420 feat Sugus
04. Cry
05. Strolling feat Protoje
06. Rocky Road
07. Poser
08. Judgement
09. Life To Me feat Kymani Marley
10. Rich
11. Carry On feat Sandy Smith
12. Everything feat Roots Radics & Pupa Avril
13. Zion Youth feat Sugus

Available at Amazon Download on iTunes

Urmăriţi-ne pentru mai multe albume reggae!

Zona Reggae

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *