Recenzie Roots Stage @ Electric Castle Festival 2016 – poze & video

Joi, 14 iulie 2016, a fost ziua în care am ajuns în Bonţida, pentru a trăi şi simţi live a patra ediţie a festivalului Electric Castle, una ce avea pentru cel de-al treilea an consecutiv o scenă dedicată mai ales muzicii reggae (Roots Stage).

Anul acesta, s-a făcut o rocadă între scene, iar Roots Stage se afla poziţionată în curtea interioară a castelului. Pentru a ajunge la aceasta erai nevoit să cobori câteva scări de lemn, însă avantajul era dat de faptul că întregul spectacol putea fi urmărit şi de la înalţime, de la baza castelului.

Scena, desi mai mică în dimensiune ca anul trecut, a avut parte de un sistem de sunet foarte bun, cu difuzoare Funktion One, care au oferit momente magice celor care le-au ascultat chemarea. Ca şi anii anteriori, muzica la această scenă se oprea doar pentru câteva ore spre dimineaţă.

Ziua 1 

Pe timpul zilei şi în zori ne-au încântat cu dub, reggae şi dancehall selectorii noştri dragi de la noi din ţară (Digital Selekta, Serious Dub, Selecta Droo, Irie Warriors, Zo), urmând ca odată cu venirea serii, să îşi facă simţită prezenţa oaspeţii veniţi de peste mări şi ţări.

Selecta Afonya şi Babystep MC din Ungaria, au păşit pe scena in jur de ora 22:30. Începutul a fost unul conscious, cu piese roots straight from Foundation of Reggae music!

Zona Reggae
Selecta Afonya & Babystep MC | sursa foto : Madalina Gaceanu
https://www.facebook.com/Gaceanumadalinaphotography/posts/559200277620475

Dub-ul şi ritmurile militante de steppa, au fost și ele prezente din plin în setul celor doi artişti, iar noi am început să ne lăsăm prinşi în magia dansului. Publicul român i-a primit aşa cum se cuvine, stilul lor fiind deja cunoscut cel putin în Cluj, unde aceştia au mai fost prezenţi de câteva ori.

Victory, imnul celor de la Dubkasm, a fost una dintre ultimele piese din selecţia vecinilor noştrii, care prin vibe-ul oferit au mai pus o căramidă la unitatea de care avem nevoie între noi, cei care iubim muzica reggae, indiferent de granițele care ne despart.

Macka B, The Original Rastaman, a fost primit cu urale de către public, fiind a doua oară când acesta concerta în România. Spectacolul a fost unul sublim, marcat de ritmurile steppa ale piesei Are U Ready, colaborare cu englezul Vibronics.

Macka, asemenea unui profesor, a comunicat pe tot timpul show-ului cu publicul, oferind multe învăţăminte de preţ despre cultura reggae şi despre societatea modernă în general.

Sex Machine, pe ritmuri de dancehall, a fost piesa dedicată de jamaican turor femeilor, asigurându-le de respectul şi dragostea sa: Woman is more than a sex machine, rememba that!

A urmat mai apoi piesa Reggae Daddy care ne aduce aminte de faptul că reggae-ul a influențat pe parcursul timpului și alte genuri muzicale precum grime, dubstep sau drum and bass.

Tired Of The War, o altă colaborare a lui Macka B cu Vibronics, a îndemnat încă o dată la pace, în această lume nebună în care din păcate războiul şi terorismul sunt încă la ordinea zilei. Tocmai de aceea avem nevoie în continuare de muzică pozitivă şi de câţi mai multi luptători pentru pace, pentru a echilibra balanţa.

Binecunoscutul hit Never Played A 45, dedicat vinililului este piesa ce a încheiat recitalul lui Macka, un adevarat Rastaman.

All I knew about Transylvania when I was a kid were vampires but now I know Romania love’ Reggae Music a ţinut să ne mai transmită artistul.

Zona reggae
Natty Ned & Macka B | sursa foto : Madalina Gaceanu
https://www.facebook.com/Gaceanumadalinaphotography/posts/559200277620475

Manu Digital, talentatul producător francez aflat pentru prima dată la noi în ţară, a urcat mai apoi pe scenă însoţit de Bazil. Setul său a fost unul plin de energie şi bună dispoziţie, Manu a trecut de la Riddim-urile digitale, care l-au făcut celebru la dancehall, jungle şi chiar la piese cu puternice influenţe drum and bass.

Show-ul a fost unul de senzaţie, cu Manu livrând Riddim-uri non stop, iar Bazil interpretând piese de la Burro Banton, Champion a lui Buju Banton sau Welcome To Jamrock de la Damian Marley, pentru a numi doar câteva.

Cei doi s-au completat de minune. Memorabil a rămas momentul în care Manu a pus mâna pe instrumentul său preferat, orga Casio, punându-l la încercare pe Bazil. Provocarea a constat în faptul că Manu a cântat la clape unul dintre cele mai celebre Riddim-uri reggae all time şi anume Sleng Teng Riddim, iar Bazil a trebuit să dea un freestyle şi pe acesta, descurcându-se de minune.

Mai apoi, acesta nu s-a lăsat până nu a interpretat şi cea mai celebră piesă a sa Terminator, ca un veritabil raggamuffin! 

Despre Manu mai vreau să punctez faptul că nu cred să existe practic un Riddim celebru pe care el să nu fie capabil să îl interpreteze la orga sa. Dacă mai vedeţi numele lui sau al lui Bazil pe vreun afiş, e clar că nu trebuie să îi rataţi.

Mai multe fotografii din prima zi puteţi găsi aici.

Ziua 2

High Kulture, Kaya Foundation, Sheba, Raps sunt cei pe care i-am putut asculta a doua zi la The Roots, iar lui Kaze i-a revenit misiunea de a face încălzirea pentru The Mighty Vibronics.

Acesta a urcat pe scenă însoţit de Madu Messenger şi Echo Ranks. Începutul setului său a fost unul care îţi mergea direct la suflet, cu piese armonioase chill dub ce te îndemnau la meditaţie. Tempoul a crescut treptat cu piese steppa şi UK dub, dintre care amintim Are U Ready (din nou piesa asta), colaborarea cu Macka B, sau R.A.S.T.A.F.A.R.I piesă compusă împreună cu Professa Natti. Fericirea se vedea pe feţele celor din faţa scenei, iar ploaia nu a reuşit să ne oprească din dansul nostru nebun.

Dacă Madu Messenger a fost cel care l-a susţinut pe Vibronics pe tot parcursul setului său, Echo Ranks a fost cel responsabil cu freestyle-ul, lucru care îl făcea natural şi fără pic de efort. Asta înseamnă să cânţi practic din suflet.

Ne-am mai putut bucura de o versiune a piesei High Grade, a celor de la Gentelman’s Dub Club dar şi de o piesă ce urmează a fi lansată curând intitulată Tra La La La (nu suntem încă siguri dacă acesta va fi numele ei şi în momentul lansării).

Finalul a fost unul apoteotic cu Vibronics dând play piesei Searching For Jah şi cu un public aflat deja aproape în transă. Atunci când e sunetul potrivit chiar nu mai ai nevoie de nimic, muzica este îndeajuns, hrană pentru trup şi spirit.

Emoţiile creşteau, deoarece pe scenă urma să urce maşina de făcut rime şi bomba cu ceas a muzicii jungleThe Unbeatable, General Levy.

Ritmurile rapide şi good vibe-ul transmis de acesta ne-a făcut să devenim una cu muzica lui şi să nu ne mai oprim din iureşul dansului până la final. La început, acesta a purtat pe faţă o mască de răceală, deoarece dezvoltase o alergie. Dar de îndată ce s-a încălzit, primind un ajutor important şi din partea publicului şi-a dat masca jos declarând: Romania I’m good, let’s start this party!

În uralele mulţimii ne-am putut bucura de piese precum Profesional Ganja Smoker, Choo Choo Train și binecunoscutl său hit planetar: Incredible. Am putut observa în timpul show-ului că Generalul avea în mână o branulă, iar după concert am aflat din sursele noastre că a mers direct la spital. Nu vă faceţi însă griji căci acum acesta este bine şi sănătos.

Impersionați de acest exemplu de dăruire, spunem că nu ai cum să nu iubeşti astfel de artiști, care dau totul pe scenă, pentru muzică şi public. Dubase a fost  cel care a încheiat seara oferind încă o doză de energie pentru cei care încă nu doreau să meargă la somn.

Ziua 3

Ziua a treia a continuat sub auspiciile aceleiaşi ploi mărunte şi apăsătoare, însă dub-ul şi muzica reggae au continuat să se audă în continuare din boxe. Întrucât nici Aba Shanti I nu a mai reuşit să ajungă, pierzând avionul, Kaya Foundation şi Kaze ne-au delectat cu o sesiune unică de dub şi roots and culture pînă târziu în noapte.

Au urmat Trojan Sound System pe care am continuat să îi urmăresc, de la distanţă însă. Din cauza ploii m-am adăpostit şi eu la unul dintre standurile din apropierea scenei. Aceştia au avut şi ei un show frumos, cu piese cunoscute precum Red Red Wine sau No No No în program, însă din păcate publicul nu a mai fost atât de numeros ca în celelalte seri (condițiile atmosferice fiind de vină).

High Kulture, Injektah, Irie Warriors, L45 și Serious Dub au fost celelalte nume autohtone din programul acestei zile.

Ziua 4

La scena The Roots, în ultima zi a festivalului, în jurul orei 1:00 a apărut pe scenă Skarra Mucci aka The Dancehall President, pentru a ne oferi un show energic în stilul caracteristic.

Acesta a cântat mai multe piese incluse pe ultimul său material, dar și alte câteva clasice precum Dreader Than Dread sau Insane (Trouble Trouble), atmosfera generală fiind una de vis.

După un șir de aplauze care au acompaniat spectacolul oferit de artistul jamaican, Congo Natty și-a făcut apariția la scena The Roots puțin după ora 2:30, însoțit de Phoebe. Pentru noi a fost o surpriză extreme de plăcută, fiind și mai aproape de varianta în care ascultăm adesea muzica lui Congo Natty, care ne-a obișnuit cu features alături de NanciPhoebe și Tenor Fly. Despre acesta am aflat o tristă veste: faptul că nu se mai află printre noi din 17 iunie 2016, cu exact o lună în urmă față de ieri seară.

Cei doi au început show-ul cu un omagiu adus lui Tenor Fly, cu o dedicație acapella din partea lui Phoebe, acompaniată de public, urmată de Redemption Song al lui Bob Marley. Datorită mesajului de omagiu transmis pe tot parcursul show-ului, pe care l-au și dedicat acestuia, a fost un moment cu încărcătură puternică la Electric Castle, ce ne-a purtat pe toți într-o combinație de recunoștință, nostalgie și energie pozitivă.

Legendarul Congo Natty ne-a delectat cu dub, roots și jungle tunes, presărate cu freestyle din partea lui Phoebe, care avea grijă să comunice în permanență cu publicul. Am avut parte de extrase din albumul Jungle Revolution, precum Revolution sau Get Ready, UK Allstars.

‘Love’, ‘unity’, ‘power’, ‘energy’ și ‘rebellion’ au fost câteva dintre cuvintele pe care le-am auzit des aseară în compania tune-urilor jonglate cu măiestrie de Congo Natty, dintre care amintim Sister Nancy – Bam Bam, Pendulum – Tarantula sau M Beat feat General Levy – Incredibile /Junglist Massive. Congo Natty a încheiat cu jungle drum’n’bass în forță maximă, lăsându-ne vrăjiți la umbra castelului Banffy după ce am stors ultimele forțe generatoare de energie.

După ultimul său tune, al nostru Phlo Da Shaolin s-a alăturat lui Congo Natty cu un freestyle, după care Sheba de la Dancehall Tradition a preluat ștafeta pentru a încheia line-up-ul de la The Roots din ultima zi a festivalului.
Per total, a fost un show incredibil, pentru mulți dintre noi o ocazie unică și nesperată, chiar aici lângă Cluj-Napoca.

L45, Raps, Zo, Digital Selekta, Selecta Droo și Injektah au fost celelalte nume care ne-au încântat la The Roots în ziua 4.

Rămânem curioși să vedem cu ce o să ne mai surprindă organizatorii Electric Castle anul viitor, îndrăznind să sperăm și la condiții meteo mai bune. 🙂

 


 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *