Interviu cu Sheba (Dancehall Tradition)

Label-ul bucureștean Dancehall Tradition a lansat în vara acestui an primul material pe vinil din istoria reggae-ului românesc. Un moment tocmai potrivit pentru a discuta despre acest lucru cu Sheba, inițiatorul proiectului.

Am obținut mai multe informații despre material și am aflat și încotro se îndreaptă Dancehall Tradition. Ce a ieșit, putem citi în interviul următor!

Facebook Dancehall Tradition
Youtube Dancehall Tradition
Soundcloud Dancehall Tradition
Bandcamp Dancehall Tradition

Zona Reggae

1. Salut Sheba și felicitări pentru noul tău proiect! Spune-ne, te rog, pentru început, ce înseamnă proiectul Dancehall Tradition și de ce ai ales acest nume.

Sheba (Dancehall Tradition):

E simplu şi complicat în acelaşi timp. Dancehall nu se leagă de un stil muzical, ci de „locul de dans” în cultura jamaicană în care s-au ascultat toate stilurile muzicale originare din Jamaica de mai mult de 50 de ani. Tradition pentru că îmi place să cred că, prin selecţii şi release-uri, perpetuăm tradiţia apărută pe mica insulă din Caraibe.

2. Care este povestea primului release al label-ului Dancehall Tradition? Ne poți spune care sunt etapele care trebuiesc parcurse pentru a ajunge la a avea acel release lansat pe vinil?

Sheba (Dancehall Tradition):

Povestea e frumoasă. În 2012 am avut ocazia să îl văd live pe El Fata împreună cu Upfull Posse şi am fost sedus de la primul tune. În 2013 şi 2014 am interacţionat foarte bine la RPDH (n.r. Reggae Pon Di Hills), deci, când a fost vorba de a găsi un vocal, era deja primul pe listă. Pentru tot ce ţine de Riddim l-am descoperit pe Young Dreadz pe producţia Pray For Paris Riddim (un medley cu artişti francofoni lansat ca omagiu pentru victimele atentatelor din Paris) şi am interacţionat uşor.

Omul nu se ocupă doar cu reggae, ci produce în principal hip-hop, dar a fost sedus de proiect. De la acel punct lucrurile au mers relativ repede. Am bătut palma. El Fata a înregistrat vocalul la Londra, Simon (Young Dreadz) s-a ocupat de aranjamente şi mix, iar B-no de la Upfull de faţa B a vinil-ului. Când ambele piese au fost terminate am ales să colaborez cu o presă pentru viniluri din Germania (la noi s-au dat la fier vechi sau la englezi) şi, după o perioadă lungă de nerăbdare şi stres, am primit un pachet mare.

3. De unde poate fi achiziționat materialul?

Sheba (Dancehall Tradition):

Varianta vinil se găseşte în România la prima mână, direct de la Dancehall Tradition sau de la Misbits Record Shop. În străinătate discul se găseşte în toate magazinele de reggae, fizice sau online, de la Dubvendor (UK) la Patate Records (Franța) şi de la Reggae Records (Japonia) la Ernie B (SUA), dar şi, bineînţeles, pe portalul Discogs. Din 20 septembrie am lansat şi varianta digitală pe bandcamp, însă doar pentru vocal. De dub se vor bucura doar colecţionarii de plăci.

4. Cum a fost primit acest release la nivel internațional? Dar în țară?

Sheba (Dancehall Tradition):

Neaşteptat de bine! Discul a ajuns best-seller în categoria dancehall în Japonia, în iulie, şi a putut fi auzit la majoritatea festivalurilor din această vară.

5. Care sunt planurile de viitor ale label-ului? Poți estima când vom avea parte de următorul release Dancehall Tradition?

Sheba (Dancehall Tradition):

Se lucrează deja la al doilea release. Sper ca până la sfârşitul anului să fie lansat. Pe termen lung îmi doresc cât mai multe release-uri şi asta nu numai pentru Dancehall Tradition, dar şi pentru crew-urile din România care se implică în tot ce fac cu pasiune.

6. Există posibilitatea ca în viitorul apropiat Dancehall Tradition să dispună de propriul sound?

Sheba (Dancehall Tradition):

Dancehall Tradition dispune deja de propriul sound şi cu siguranţă acesta va creşte, însă toate la timpul lor.

7. Unde te vom putea vedea și asculta în această toamnă în calitate de selector?

Sheba (Dancehall Tradition):

Următorul session va avea loc la Atena, împreuna cu El Fata, la iniţiativa label-ului Prophecy Records care din 2012 susţine crew-urile din România. Cu siguranţă în toamna asta ne vom vedea şi în Bucureşti şi nu numai.

8. Ce crezi că merge bine în prezent în tot ce e legat de reggae în România? Ce crezi că este greșit și ar trebui schimbat?

Sheba (Dancehall Tradition):

Nu sunt în poziţia de a spune ce este greşit sau nu, dar cred că învăţăm din greşeli. Ne-ar ajuta un spaţiu dedicat acestei muzici, scutit de problemele clasice ale localurilor de la noi.

9. Ce te motivează să rămâi în continuare implicat în mișcarea reggae din România?

Sheba (Dancehall Tradition):

Pentru mine reggae egal plăcere. Large up!

Mulțumim!

Urmăriţi-ne pentru mai multe interviuri reggae!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *