Recenzie Alborosie @ Arenele Romane, 2016 – poze & video

Cel de-al doilea concert susținut de Alborosie la Arenele Romane din București a fost un real succes.

Evenimentul organizat de către cei de la Reggae Nights avea recomandări bune încă dinainte de a începe, atunci când am aflat că toate biletele online puse în vânzare au fost epuizate. Și în plus unde ați mai văzut voi eveniment reggae susținut cu live band care să dezamăgească? 🙂

Într-un cort încălzit, umplut aproape până la refuz de aproximativ trei mii de oameni, Pupa Albo & Shengen Clan își fac intrarea pe același intro care poate fi ascultat și pe albumul Freedom & Fyah. Speech-ul respectiv impresionează prin pasiunea cu care este rostit și îi aparține lui Reverand Rohan Treleven, moment înregistrat cu ocazia botezării copilului lui Alborosie.

Babylon dem thief my herb, dem thief my herb
Babylon dem thief my herb, dem thief my herb

Twenty pound of weed inna three black scandal bag
You sit inna van back crowning head a black rag
Who a di thug dem weh promote a Long Beach?
Dem load it a leave before policeman dem reach, yo

..se poate auzi din boxe, publicul este în extaz, iar artistul de origine italiană cu dread-urile lungi până la pământ ne salută prietenos. Pare și el entuziasmat de căldura pe care o primește din partea celor veniți la spectacol, fapt ce-l determină să ne ofere o seară magică.

(aproape tot concertul, filmat chiar de pe scenă poate fi vizualizat mai jos)

Și Pupa Albo dă drumul la mașina de hituri, interpretând piese incluse pe toate creațiile sale discografice, punând accentul însă mai ales pe ultimul său album, Freedom & Fyah.

Un moment ieșit din comun se petrece pe Strolling, atunci când Kemar Williams, unul dintre cei doi backing vocaliști preia microfonul pe partea lui Protoje, interpretând bucata acestuia într-un stil mai agresiv și dinamic față de cel original.

Urmează un scurt tribut adus celui care a fost John Holt, Alborosie oferindu-ne câteva fragmente din celebrul hit Police In Helicopter. Trecerea se face imediat către celebra Real Story, iar tot publicul fredonează la unison catch-phrase-ul: bilibembem bilibembem bilibembem. De aici nu putea urma mai departe decât Police, o piesă care a făcut istorie în România și nu numai (policeman and souljah haffi stop pressure natty dreadlock dreadlocccck).

Un alt veteran al scenei, Peter Tosh, este omagiat de către Alborosie, acesta încântându-ne cu propria versiune pentru Johnny B. Goode. După Rastafari Anthem, o melodie spirituală, artistul oprește pentru câteva secunde concertul pentru a rezona alături de noi, spunând cam așa:

It’s about unity, it’s about peace. No war! No violence! Power to the people & natty souljahs! The power is not from politics, it’s from you.

Se face astfel trecerea către a doua jumătate a spectacolui, una pe care Albo & Shengen Clan nu s-au sfiit la un moment dat să cânte câteva acorduri și din Seven Nation Army (The White Stripes), moment savurat din plin de cei de la Arene. Începe la un moment dat prezentarea băieților din trupă. Kemar iese iar în evidență făcând puțin haos, iar tipa de pe backing, Nikki Burt pe numele ei de scenă (care de data aceasta nu este Sandy Smith, soția lui Albo) ne cântă câteva acorduri din Is This Love?, reamintindu-ne de Bob.

Mai apoi îl rememorăm și pe Eek A Mouse (Wah Do Dem), puțin înainte ca Alborosie să ne spună că NU banii sunt cei care ne fac mai bogați (Rich), iar componenții trupei să ne învețe the real raggamuffin dance. Din boxe răsună acum Waan The Herb, iar acordurile de final ale piesei îi găsesc pe cei din fața noastră plecând pentru prima dată de pe scenă.

Evident, bis-ul este cerut de către public, iar după câteva momente de gălăgie, Albo și Shengen Clan revin acolo unde le este locul: adică pe scenă. Pe noi ne regăsește această clipă dansând pe Kingston Town și savurând din plin momentul. Hitul numărul unu al italianului este presărat și cu un scurt ganja-anthem al aceluiași Kemar. Urmează Fly 420, iar de data aceasta unul dintre cei mai iubiți artiști reggae pe la noi își ia pentru ultima dată la revedere.

Alborosie a demonstrat încă o dată aseară de ce este atât de iubit pretutindeni. Pe lângă prestația sa excepțională, artistul a știut cum să insereze în show-ul său diverse pasaje celebre din alte creații de top, și nu neapărat reggae, aducând astfel un bine-meritat omagiu celor menționați. De asemenea, de fiecare dată, Pupa Albo cunoaște cum să scoată în evidență ce este mai bun la fiecare component din Shengen Clan, acordând fiecăruia momentul său de glorie în fața privitorilor. Și apropo de Shengen Clan.. clar una dintre cele mai bune trupe de live.

În comparație cu ce am văzut în această vară la Summerjam în Germania, parcă a fost mai bun concertul italianului susținut aseară. Poate că a contat și faptul că a fost indoor, iar vibe-ul creat s-a simțit altfel.

Având în vedere succesul concertului de aseară suntem curioși pe lista câtor festivaluri mari de la noi se va regăsi în plan și numele lui Alborosie pentru 2017. Clar, promoterii de ocazie sunt acum în alertă.. 🙂

În deschidere și la after i-am putut asculta pe Basska, Mighty Boogie, Dancehall Tradition și Zekarjah. Un moment puțin mai ciudat s-a întâmplat la finalul concertului Basska, atunci când aceștia tocmai anunțau că mai cântă o piesă, dar le-au fost tăiate microfoanele, lucru ce a stârnit puțină nedumerire în public.

Seara voastră cum a fost?

Poze Alborosie @ Arenele Romane, Bucuresti | 5 Noiembrie

Multumim Reggae Nights pentru ajutor și pentru organizare. One Love!

SETLIST:

Intro
Herbalist
Can't Cool
Rock The Dancehall
Poser
Play Fool (To Catch Wise)
Rocky Road
No Cocaine
Everything
Camilla
Strolling
Real Story
Police
Johnny B. Goode
Rastafari Anthem
Still Blazin
Judgement
Informa
Nuh Betta Than Me
Raggamuffin
Rich
Waan The Herb
Kingston Town
Fly 420

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

 

3 Comments

  1. Extraordinar concertul. Pupa foarte bun,dar parerea mea este ca fara Shenghen,Albo nu prezinta atat de mult interes. Organizarea foarte proasta. Sunetul prost,vocea se auzea foarte incet. La finalul concertului a trebuit sa stau o ora la coada sa imi recuperez hainele de la garderoba. In concluzie,organizare proasta,show exceptional.

    • mie nu mi s-a parut prost sunetul. cel putin de unde am stat eu (si m-am plimbat prin mai multe locuri din cort 🙂 ) s-a auzit bine. dar nu pot sa te contrazic in totalitate deoarece mi-a mai spus cineva ca a fost dezamagit de sunet, deci probabil ca acest lucru depinde de pozitia in care te aflai.

      legat de recuperatul hainelor de la garderoba, tu cum ai fi organizat lucrurile astfel incat toata lumea sa-si recupereze lucrurile in 5 minute? 😀

      • Nu stiu sincer,dar am asteptat foarte mult.Si asta in conditiile in care am mai si asteptat sa plece lumea.Nu m-am imbulzit direct la garderoba.Dar asta nu mai conteaza,ce conteaza e concertul propriu zis,iar prestatia band + Pupa a fost magnifica.Si ai dreptate,cred ca este unul dintre cele mai bune band-uri auzite vreodata.Sa speram ca o sa il vedem si pe Damian cat de curand.Ahh si inca ceva,mi s-a parut nesimtire crasa la faza cu Basska.Sa ii dai jos de pe scena asa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *