Do The Reggae – Roots And Cultcha Tour 2016

Do The Reggae a luat naştere ca şi comunitate în decembrie 2012 în Sibiu la iniţiativa subsemnatului Natty Ned Selekta având că scop promovarea muzicii reggae şi mesajului acesteia dar şi evenimentele specifice acestui gen muzical de la noi din ţară.

Ulterior, am început să organizez şi propria serie de evenimente intitulată Do The Reggae în Sibiu şi apoi sub diferite alte denumiri şi în ţară.

Do The Reggae – Roots And Cultcha Tour 2016 a fost o idee pe care doream să o pun în practică de mai multă vreme. A fost un test şi în acelaşi timp o provocare. Deşi mai pusesem reggae în diferite locaţii prin ţară, eram curios cum e să încerci să te ocupi de un turneu pe cont propriu, cu ceva ajutor și din partea prietenilor ce e drept.

Astfel urma să devin, selector, promoter, organizator, sau altfel spus aproape om bun la toate…că aşa e la noi, ăsta e încă nivelul. Ori îţi asumi toată această frumoasă nebunie, ori stai acasă!

Un mare ajutor l-am primit din partea Netrebnicului Melc căruia vreau să îi mulţumesc. El s-a ocupat de tot ce a ţinut de grafică, altfel lucrurile ar fi devenit mult mai complicate şi nu am fi avut parte de afişe şi flyere atât de superbe.

Zis şi făcut, mi-am luat frumuşel agenda, am urmărit cluburile din diferite oraşe în care preponderent se ţin concerte de hip-hop (căci mereu am considerat că muzica reggae şi hip-hop-ul merg mână în mână) şi m-am apucat de dat telefoane şi trimis mailuri.

Am realizat încă o dată că bucătăria multor cluburi e varză. Nu au o pagină de Facebook, făcută aşa cum trebuie, nu au un număr de contact și o adresă de mail sau mai rău, sunam şi îmi răspundea câte o domnişoară, chelneriţă sau barmaniţă al cărei singur răspuns era: ”O să transmit mai departe şi o să vă sune cineva în în câteva zile…”  şi era clar că urma să primeşti un răspuns când va face plopul pere şi răchita micşunele…

Să nu mai zic de mailuri, puteam să aştept un răspuns mult şi bine, probabil o să îl primesc, undeva prin 2030…

Lăsând ironia deoparte, noroc că mai sunt şi oameni care au cuvânt şi ştiu să fie încă profesionişti în continuare, astfel cu ajutorul lor am reuşit să stabilesc câteva date şi să pornesc la drum. Partea frumoasă a fost că, pe parcurs, alte cluburi mi-au confirmat şi astfel am reuşit să ajung, pe final de 2016 în 6 localităţi de la noi din ţară.

În acest turneu am inclus oraşe în care, petrecerile reggae sunt frecvente,  dar mai ales în oraşe mai mici în care poate era prima oară când se întâmpla un astfel de eveniment.

La fiecare editie, acolo unde a fost posibil, am avut invitaţi şi alţi prieteni dragi, selectori sau artişti şi împreună am creionat câte o seară memorabilă.

Şi toate acestea deoarece muzica reggae este vie, este venită din inimă şi tot acolo ţinteşte să ajungă, doborând orice barieră ieşită în cale.

Din oraşele în care am ajuns, am cules şi o serie de impresii! Spor la citit în continuare!  🙂

Braşov – joi, 27 octombrie, The Square 

Prima deplasare din cadrul Do the Reggae – România – Roots & Cultcha Tour a avut loc în frumosul oraş montan Braşov. Revederea cu cei mai buni prieteni, pe care nu îi mai văzusem de la Blaj aLive sau One Love, poveştile, cafelele şi ceaiurile băute împreună mi-au dat energia necesară pentru noaptea ce avea să înceapă.

Când am ajuns în The Square lumea deja socializa de zor. Fără a sta prea mult pe gânduri, am dat drumul petrecerii şi indiferent că am pus piese roots, new roots sau jungle, toţi trăiau şi se bucurau de muzică, undeva la 70 – 80 de oameni! Când am dat-o un pic şi pe dancehall, fetele au încins atmosfera, iar finalul serii pe dub şi steppa m-a prins dansând alături de mulţi studenţi străini, majoritatea veniţi cu Erasmus! ?

Şi partea cea mai bună este că, vom avea parte de câte o petrecere marca Do the Reggae o dată pe luna, cel puţin, în orașul de sub Tâmpa! Detalii curând pe pagina noastră de facebook sau aici, în secțiunea de evenimente.

14963319_1177225015705375_8091364822418287935_n
cu oamenii mei în Brașov

Roman – sambata, 5 Noiembrie, Point Zero

Trebuie să le mulţumesc pe această cale lui Dorin Andrei şi Mihai Ţapu, doi liceeni care după ce au fost la concertul lui Damian Marley din Budapesta, şi-au dorit şi la ei în oraş o petrecere reggae (asta doar că să va daţi seama că şi la noi, dacă îţi doreşti un lucru şi lupţi pentru el, acesta cu siguranţă se va împlini).

Revenind la petrecerea noastră, odată ce am păşit în micuţul orăşel din Moldova, orice grijă a dispărut fără urmă. Ajuns în Point Zero, de cum am dat startul, petrecăreţii nu au întârziat să apară! Şi dă-i taică, dans şi voie bună, până târziu în noapte. La un moment dat, Dorin vine la mine şi îmi zice ”Pune un Bob Marley, că vine mireasa!” Deja mă băgase în ceaţă, dar totuşi l-am ascultat. 🙂

Şi când colo ce să vezi?! A apărut o mireasă furată de la nuntă, iar nuntaşii au preluat centrul ringului şi s-au pus pe rupt opincile. Şi ca să fie treaba bună până la capăt, vine şi patronu lângă mine, îşi instalează frumos laptopul şi îmi zice că va pune şi el câteva piese. Deschide Winampul şi dă-i, numa hore şi sârbe… Mă uitam la el cu ochi de melc, ieșiți din orbite şi nu îmi venea să cred ce se întâmplă. ”Acum, se transformă totul în nuntă?” l-am întrebat şi răspunsul nu a întârziat să apară: ”Doar 10 minute!’.’

În schimb, mi-a plăcut reacţia publicului, obişnuiţi probabil cu astfel de episoade! Fără a sta prea mult pe gânduri, o parte dintre aceştia s-au băgat şi ei în horă, veselindu-se nevoie mare! ‘

Curând însă am revenit la filmul nostru, nu înainte de a-i aplauda pe nuntaşi şi însoţindu-i cu chiote de bucurie! 🙂

Am mai turat un pic motoarele cu un pic de jungle şi apoi somn de voie! Big up Roman, mulţumesc pentru tot şi promit să mai revin pe la voi!

Mai multe detalii despre acest eveniment puteţi citi şi aici.

15193448_1177523445616842_7568656751980163241_n
Do The Reggae reprezintă la Roman!

Bistrița – vineri, 11 Noiembrie, Viena Bistro Cafe (tribut Jacob Miller)

La  Bistriţa a fost o ambianţă grozavă şi nişte oameni aşa frumoşi, chiar nu mă aşteptam. Viena Bistro Cafe este o cafenea mai micuţă, dar unde se mănâncă excelent. Este locul acela în care oamenii vin şi stau cuminţi la mese şi tu, ca şi selector / entertainer, din colţul tău de unde pui muzică, vrei acţiune, vrei oamenii sa danseze, să se simtă bine…

Şi de aici surpriza:  nu a trecut bine de miezul nopţii şi oamenii şi-au intrat pe film, tot pe câte unul îl vedeai că îşi părăseşte locul şi dă-i distracţie până la răsărit!  Ce să mai, Bistriţa m-aţi cucerit, a fost prima oară când am ajuns la voi în oraş dar clar, mai vreau!

Cluj-Napoca – sâmbătă, 12 Noiembrie, Le General Cafe Pub (tribut Peter Tosh)

Cu ajutorul lui Mistah White (Radu Deac), am reuşit să pun şi mult iubitul Cluj pe harta turneului nostru. Aici am mai avut diferite evenimente şi de fiecare dată mă reîntorc cu mare drag. Probabil şi pentru că am mulţi prieteni dragi aici, care şi de această dată ne-au călcat pragul. Petrecerea noastră am ţinut-o în Le General, poate nu tocmai cel mai potrivit loc pentru party, deoarece locul este mai degrabă o cafenea, dar colectivul cald al localului şi prietenii adunaţi ne-au făcut să ne simţim ca acasă.

Eu am dat tonul petrecerii, iar Maxelektah a ţinut-o pe dub pînă târziu în noapte, muzica livrată de acesta fiind exact elementul cheie care a dat culoare unei alte nopţi de care ne vom aminti cu plăcere peste ani şi ani. Cluj Napoca, pregătiţi-vă căci în 2017 vă aşteaptă multe surprize plăcute!

Deva – vineri, 25 Noiembrie, John’s Club (tribut King Tubby)

La Deva, am făcut brigadă serioasă, deşi a fost prima dată când am pus muzică şi  în acest oraş, petrecerea o pot considera o reuşită! De această dată, fiind o ediţie dedicată lui King Tubby, a predominat dub-ul.

Dacă eu am început cu reggae şi am trecut uşor spre dub, a urmat Maxelektah cu o selecţie energică de steppa şi Bud M (Poormen Sound) care a pus puternic accentul pe bass şi dubstep. Delirul de final i-a aparţinut lui Smk, care stors energia celor prezenţi cu piese accelerate de jungle şi drum and bass. Deva sper să ne revedem curând!

Do The Reggae !!

Timișoara – vineri, 9 decembrie, Manufactura (tribut Bob Marley)

Finalul turneului am decis să îl susţinem în Manufactura din Timişoara. Acolo, pe malul Begăi, am avut practic şi cea mai nebună, în sensul bun al cuvântului, sesiune din cadrul turneului nostru. Eu am început cu reggae roots şi dub de încălzire, a urmat Slimy Snail care a puss acentul pe dub şi bass music, urmat de cel mai titrat producător de reggae de la noi din ţară, LionRiddims şi neobositul Megga Dillah.

Dacă LionRiddims ne-a oferit o selecţie de top, gustată din plin de publicul timişorean, Megga Dillah a fost ”one man show”! Pe lângă piese reggae incluse în setul său, am putut asculta live Valea Regilor, colaborarea cu Argatu (piesa anului în materie de reggae de la noi) dar şi Direct Pe Beat, colaborarea lui Megga cu bistriţenii de la Fentam Terra.

Timişoara rămâne unul dintre oraşele mele preferate şi sunt sigur că aici voi mai avea parte de experienţe memorabile!

Chiar dacă nu am reuşit să ajungem cu acest turneu, vreau să menţionez şi Alba Iulia printre oraşele în care mereu m-am simţit ca acasă! Ryma şi Art Caffe sunt şi vor rămâne la înălţime!

De asemenea, petrecerile Do The Reggae vor continua și în Sibiu, povestea frumoasă începută în Bohemian Flow şi continuată ulterior în Faust Caffe & Disko merge mai departe!

Acestea fiind spuse, ne revedem prin ţară cu o serie de evenimente speciale, iar cât mai curând voi face tot posibilul să ajung şi în alte oraşe în care Do The Reggae încă nu şi-a făcut simţită prezenţa!

Şi cine ştie, din toamnă poate chiar un turneu european!

Pe curând! Bless!

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *