Gentleman’s Dub Club – Dubtopia

Artist: Gentleman’s Dub Club
Album: Dubtopia
Label: Easy Star Records
Catalog No.: N/A
Data lansării: 7 Aprilie 2017
Format: CD | Digital | Vinil

Download on iTunes Available at Amazon Pre-Order Album

După doi ani de la albumul The Big Smoke și patru ani de la LP-ul de debut, FOURtyFOUR, grupul britanic Gentleman’s Dub Club ne oferă la începutul lunii aprilie cel de-al treilea album de studio, intitulat Dubtopia.

La fel ca și precedentul LP, Dubtopia este lansat în colaborare cu prestigiosul label american Easy Star Records, unul dintre liderii mișcării reggae contemporane, în discografia căruia se regăsesc numeroase albume de succes, de la trupe precum Rebelution, The Skints, John Brown’s Body, New Kingston sau Easy Star All-Stars.

Pe albumul Dubtopia, cei nouă componenți ai grupului Gentleman’s Dub Club ne oferă o nouă porție de muzică reggae / dub de calitate, pe ritmuri variate și cu diverse influențe, de la roots la rub-a-dub și ska.

Materialul este deschis cu un intro care ne transportă pe insula plutitoare numită Dubtopia, un tărâm însorit aflat deasupra orașului zgomotos, unde aerul este plin de vibrații pozitive.

Această atmosferă relaxată și optimistă este descrisă în continuare pe prima melodie, intitulată Dancing In The Breeze, o piesă în ritm one-drop al cărei refren este subliniat de o linie melodică de trompetă, în stilul caracteristic al grupului, iar către final este introdus și un solo energic de chitară electrică.

Continuăm în ritm one-drop cu o altă piesă ce emană pozitivitate, numită Let A Little Love, de această dată concentrată către latura sentimentală, îndemnându-ne să aducem mai multă dragoste în viața noastră. Instrumentalul îmbină linii melodice de orgă și trompetă, fiind condimentat și cu sunete de sirene dub.

Nivelul de energie crește când trecem de la ritmul one-drop la unul de tip stepper, pe prima colaborare de pe album, intitulată Fire In The Hole. La microfon îl regăsim pe MC-ul britanic Parly B însoțit de Eva Lazarus, cei doi realizând o combinație rub-a-dub electrizantă pentru ringul de dans.

Pe următoarea piesă, numită Gridlock, linia melodică de trompetă joacă un rol principal alături de bass, această fiind prima și singura creație strict instrumentală de pe album, una ce sună excelent.

Revenind de la ritmul stepper la cel one-drop, ne delectăm cu Young Girl, o colaborare cu Lady Chann care se adresează publicului tânăr feminin, oferindu-le fetelor sfaturi pentru depășirea problemelor caracteristice vârstei. Ritmul reggae se îmbină aici cu pasaje sacadate în stil dancehall, iar trompeta adaugă un plus de muzicalitate.

Jonathan Scratchley, solistul vocal al celor de la Gentleman’s Dub Club, revine la microfon pe piesa Hotter, o melodie energică cu un instrumental în ritm stepper și linii melodice de trompetă.

Gentleman's Dub Club
Gentleman’s Dub Club

Spiritele se domolesc pe Higher Ground, unde ritmul one-drop presărat cu acorduri de pian și trompetă contribuie la o atmosferă mistică, interpretarea vocală fiind una subtilă, învăluită în reverberație. Cu o durată de peste șase minute, această este cea mai extinsă excursie sonoră de pe album, un adevărat deliciu auditiv.

Urmează probabil cea mai energică piesă de pe LP, intitulată Take Control. Aceasta este înregistrată în colaborare cu artistul parizian Taiwan MC, care livrează versuri rub-a-dub acompaniat de un instrumental în ritm stepper cu o linie melodică de sintetizatoare, condimentat cu o supradoză de sirene dub și bineînțeles trompete.

Piesa In Your Heart reprezintă o altă creație excelentă, versurile cântate de către Jonathan Scratchley îndemnându-ne să prețuim întotdeauna viața și să nu ne dăm bătuți în fața dificultăților. Instrumentalul în ritm stepper îmbină într-un mod memorabil acordurile de chitară și orgă cu sunetele de trompetă și sirenele dub.

În continuare, trecem către un ritm one-drop relaxat, cu o atmosferă ceva mai melancolică, pe piesa Fade Away, care ne vorbește despre repetivitatea vieții cotidiene și cum ne poate afecta moralul.

Melodia Your Light prezintă cea mai puternică infuzie de elemente dub, atât prin ecoul de pe track-ul vocal minimal, cât și prin multitudinea de sirene dub și concentrarea pe bass și percuție.

LP-ul se încheie în aceeași atmosferă optimistă cu care a debutat, prezentă pe piesa cu titlul Sun Kissing, o melodie cu un tempo alert dominată de skank-uri de chitară ce îi conferă influențe ska.

Dubtopia este un album excelent, plin de vibrații pozitive, pe care îl recomandăm cu căldură oricărui ascultător de muzică reggae / dub, și nu numai. Grupul Gentleman’s Dub Club dă dovadă de o creativitate de invidiat, atât pe plan instrumental cât și liric, toate piesele având potențialul de a rămâne în memoria ascultătorilor.

Vă invităm să ascultați, mai sus, piesa Dancing In The Breeze, disponibilă și ca free download. Audiție plăcută!

TRACKLIST:

01. Dubtopia Intro
02. Dancing In The Breeze
03. Let A Little Love
04. Fire In The Hole (feat. Parly B & Eva Lazarus)
05. Gridlock
06. Young Girl (feat. Lady Chann)
07. Hotter
08. Higher Ground
09. Take Control (feat. Taiwan MC)
10. In Your Heart
11. Fade Away
12. Your Light
13. Sun Kissing

Urmăriţi-ne pentru mai multe albume reggae!

Zona Reggae

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *