Nașterea Unui Titan: Jah Order Sound System

articol scris de Paul Petre

Sunt evenimente reggae dedicate unor puncte fixe din calendar, însă lansarea la apă a unui nou soundsystem este, indiferent cum stai s-o privești, un moment special, o delicatesă. Unde mai pui că astfel de ocazii sunt la fel de rare precum dinții de găină. Ei bine, pe 9 aprilie și-a primit botezul the mighty Jah Order Sound System, fiind al cincilea pe care scrie Made in Romania.

Burtiera, prima dată: noul puiuț a fost construit la Iași (… iar Moldova…) și va pleca, pentru un bob zăbavă, prin Olanda, în Amsterdam, unde va hălădui până de One Love, în august, când se va alătura unui line-up care…

Dar mă opresc aici, surpriza va veni curând. 🙂

Așadar, Jah Order Sound System, proprietatea lui Tibi Tănase aka Dubcious Khan, a ieșit din mâinile lui Alin Kaze via Kaze Woodcrafts și trebuie spus din fața locului că jucăria arată brici! Oh, da, și miroase și bine (știu, știu, dar nu m-am abținut)!

Zona Reggae
Jah Order Sound System

În primele ore ale inaugurării, am observat și prezența doamnei Tănase, venită să vadă investiția băiatului, fiindcă așa cum probabil vă imaginați, nu e chiar o bagatelă construcția unui sound system. Nu vă faceți griji, doamnă; Tibi e pe mâini bune, iar o parte din bucuria pe care o va naște și împărți oamenilor acest sound system se va întoarce, fără îndoială, și la dumneavoastră! Bless!

Inaugurarea a avut parte și de invitați, tot ei fiind și cei care – surprinzător – au deschis seara: Ray Ranking, big selecta in Shamba Lion Sound System și Ras Ruben aka Fyahbinghi, mândri cetățeni ai Amsterdam-ului. În mod evident, butoanele încă nu fuseseră pe deplin ajustate și asta s-a cam simțit – Clubul Kran (multumim de găzduire, btw…) având ceva șurubăraie prin încheieturi. O îmbunătățire substanțială a venit atunci când creatorul sărbătoritului și-a pus la testare rezultatul muncii. Și de aici încolo, damn!

Zona Reggae
Spread the love and the light, ’cause Babylon is weaker now!

Pe noul soundsystem s-a cântat live – Ray, Ras Ruben, Alin Kaze, Damian Kaya, Sheba și, nu în ultimul rând, Bogdan El Negro! Sper să nu fi uitat pe nimeni… De pus muzica au pus Ray Ranking, Alin Kaze, General Escu, Dubcious Khan și Bobi Kaya. Acum, toți au cântat în toate combinațiile posibile, la un moment dat chiar pornindu-se un dj battle în care se improviza generos și cu tehnici îndelung aplicate din partea tuturor. Ras Ruben a performat și la nayabighi funde, ceea ce a dat serii, pentru scurt timp, o binevenită nota de inedit. Respect to one and all!

Subiectiv fiind (deh, încă lucrez la asta…) pot spune că vârfurile serii au fost seturile Kaze și General Escu. Kaze cu un Eliberation Time Dub pe care l-a întors cu stil pe toate părtile și cu un substanțial ajutor din partea tuturor prietenilor, apoi Escu, boy, care a pus piciorul pe acceleratie, la timp, cu un Weeding Dub Gypsy Dub pe care Ras Divarius a sunat sublim!

Bineînțeles, plaja de reușite ale serii a fost mult mai mare, cu un mic, mic, miiiiic bemol – într-un event foarte reușit per total, mind you – pe participarea olandeză, băieții părând ușor reținuți. Nu-i bai, nouă ne-a plăcut și sunt convins că la a două vizită se vor simți mult mai în largul lor: they have seen the ropes! Băieții cu primirea, se aude? 🙂

Zona Reggae
Jah Order Sound System

La succesul serii a contribuit și cel mai boicotat element al eventului: locul de fumat! A trebuit să ne înghesuim câte 10-15 persoane într-un balcon de 3×1.5 m, iar stinsul țigărilor într-o singură scrumieră putea deveni oricând o treabă urâtă cu mâini ajunse aiurea. Nu a fost cazul. Toți fumăcioșii au stat unii lângă alții… socializând! No phones, just talk! Bisericuțe prin alte părți? Nah, man! Doar acolo se fuma, no escape! S-au legat prietenii noi și și-au depănat amintirile cele vechi. Proiecte viitoare, concedii, copii, muzică, astral, games, one love – we are all the same…

Suntem motivați diferit, așa e, însă cumva ne regăsim mereu în același… loc… comun… Depinde de noi să schimbăm o vorbă. Stranger – danger!, știm (săr’na Vecina!), dar încrederea dată de faptul ca suntem unde trebuie și că împărțim aceeași experiență cumulează mult mai mult decât orice alternativă. Și asta a făcut ca și seara asta să fie una deosebită.

Hei! Și încă ce experiență: lansarea unui sound system care sună puurrrrfect!

La mulți ani, Jah Order Sound System!
Spread the love and the light, ’cause Babylon is weaker now!

sursa foto: Facebook Jah Order Sound System

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *