Cronică: Channel One Sound System @ Expirat, București – poze & video

Poate fi perioada de după concert cea mai frumoasă parte a experienței?

Unii s-ar grăbi să spună că așteptarea de dinainte, întinsă până la catastază, te poate înnebuni de plăcere. Nimic mai adevărat. La fel de bine-ți poți pierde mințile și în timpul concertului, ba cu atât mai mult cu cât te decizi să rămâi acolo – pur și simplu nimeni și nimic nu se va mai putea ridica vreodată peste momentul acesta fixat în minte, iar ocaziile astea sunt rare.

E cazul legendarilor Mikey Dread și Ras Kayleb care formează Channel One Sound System, originari din Londra, MB, dar cu rădăcini mult, mult mai adânci în good old Jamaica – veniți pentru a doua oară în România la invitația Black Rhino Music.

Zona Reggae

Servită de cei doi cu o eleganță care le aruncă în tabula rasa orice alunecare toponomică nefericită (fie ea și repetată), conferința ce a avut loc pe 17 aprilie (pe care o puteti vedea în întregime aici), a scos în față o toleranță împăciuitoare din partea lui Ras Kayleb și o retorică directă, fără compromisuri, ba chiar ușor mustrătoare din partea lui Mikey Dread. Multe lucruri bune s-au spus acolo, înregistrarea conferinței necesitând vizionări repetate, și asta pentru că de fiecare dată vei descoperi lucruri noi… În fața muzicii toți suntem egali. În fața experienței, însă, altfel stau lucrurile.

Așadar, mai mândru și mai luminat, două zile mai târziu, pe 19, în atmosfera boemă a clubului Expirat, m-am bucurat sa revăd un “prieten” mai vechi: Irie Warriors Sound System! Veniți fără monumentala instalație construită acum 40 de ani de Mikey Dread, britaniciilor li s-a oferit un Irie Sound System înjumătățit dar care în nici un caz nu s-a făcut de rușine! După cum spunea și Mikey Dread: nu e vorba de puterea sound system-ului, ci de ce știi TU să faci cu el. Dixit.

Cu tot respectul pentru cei omiși, lăsați acasă sau încurcați aiurea, pe bunul și bătrânul Irie au învârtit viniluri tot ce are mai bun scena autohtonă în vena reggae-dub-soundsystem: Dani Irie, Raps, Kaze, Damian și Boby Kaya, sesiunea fiind închisă elegant spre zorii zilei de Serious Dub. Într-adevăr, când vine vorba de muzică, nu-ți este rușine niciunde cu ai noștri. Unde timpul a fost destul de scurt pentru a se desfășura toată lumea așa cum s-a obișnuit, deschiderea a fost una fragmentată ca stări și stiluri, compensând destul de mult în intensitate.

Zona Reggae
Dani & Raps
Zona Reggae
Kaze & Kaya Foundation
Zona Reggae
Serious Dub

Nu puteau lipsi (și mă bucur că nu au lipsit) producțiile Dancehall Tradition: El Fata cu My Selector, care te transportă instantaneu la One Love-ul lui 2016 (imnul festivalului, de departe) și colaborarea lui Echo Minott cu Injektah, din ce în ce mai obsedanta Tell Them Again. Se și scot discuri la noi, nu doar se ascultă! Big up!

Undeva puțin trecute fix după 1.30, Ras Kayleb și Mikey Dread au preluat frâiele distracției. Microphone checked! That was easy… Minuțiozitatea lui Mikey Dread însă… trebuie să primească o reputație proprie! Rasta și-a luat timp pentru a-și aranja feng-shui-ul cu lentoarea unei picături chinezești, știind că-i sunt urmărite mișcările din toate părțile. Când lămpile au binevoit, într-un sfârșit, să asculte, vocea lui Ras Kayleb a tunat: “Tonight, we will have a spiritual session of roots… only roots… and strictly… roots!” Boom and lift-off!

Pentru sesiunea din Expirat, Channel One a ales ca una din 2 – 3 piese roots să fie însoțită de varianta dub pe care Ras Kayleb o asezona cu un fler liric de 5 stele care l-ar face până și pe preanedreptfericitul Daniel să-și schimbe prioritățile! Cu doar câteva priviri scurte aruncate publicului pe sub sprâncene, Mikey Dread a selectat sever bijuterie după bijuterie dintr-un mănunchi de discuri, multe din ele fiindu-mi (fără modestie) complet necunoscute, but boy! Ce lovituri! Am recunoscut totusi un Dub Dynasty care m-a dus cu gandul la ce ne așteaptă anul ăsta la One Love-ul nostru din munți dar și un apăsat Daweh Congo care ar opri sângerări sufletești…

Zona Reggae
Mikey Dread

Cum întotdeauna e bine să ridici ștacheta spre final, Ras Kayleb și Mikey Dread ne-au dus către dimineață într-un crescendo nebun, un univers perfect construit instantaneu, un privilegiu pe care Channel One l-a hrănit din abundență…

Aș atrage atenția, din nou, asupra lui Ras Kayleb, care păstrînd o distanță respectabilă față de selector, a pigmentat nu numai versiunile dub ale pieselor ci și pauzele dintre piese cu învățături și adevărate îndemnuri rasta spuse din inimă! E ușor să pui muzica și să lași vinilul să vorbească, dar să-i stimulezi pe ceilalți SĂ GÂNDEASCĂ cu ce ai TU de spus, e puțin mai greu. Dar și ăsta e apanajul unei cariere îndelungate, nu-i așa?

Chemări împotriva falselor motive efemere expuse și impuse zi de zi din partea puterilor la fel de trecătoare, învățături despre Haile Selassie I (blessed be his light and shadow!), învățături despre o atât de necesară trezire socială care întârzie din ce în ce mai mult, despre timp, love, war, ONENESS, învățături despre fiecare dintre noi și despre cum înțelege fiecare ce vrea din asta. Muzica e acolo și ține aproape întotdeauna companie cuvintelor care vindecă și-i îndrumă pe cei care VOR să le audă. Muzica hippy, muzica progresivă, new age, rock-ul psihedelic, ba chiar muzica proto-punk și nu numai, au avut mesaje asemănătoare, de trezire a conștiinței și de implicare în social, dar au sucombat sub propriile lor acțiuni, intenții, lozinci sau chiar înțelegeri financiare cu costumele Babilonului…

În 2017, suntem norocoși, muzica roots reggae de calitate filtrata grandios de Channel One, in ograda noastra, în Romania, la București, vorbindu-ne și mișcându-ne către direcția pe care fiecare trebuie să o aleagă… Încă avem asta și putem învăța din plin din greșelile altora, sau de ce nu, chiar din ale noastre.

Zona Reggae
Mikey Dread

Altfel spus? O seară minunată, unde s-a dansat pe rupte, s-a ovaționat îndelung, toata lumea simțindu-se excelent, atmosfera a fost incendiară, iar muzicienii (sic!) au dat dovadă de un înalt profesionalism… S-a stat și pe afară cu plăcere maximă pentru fumători și asta datorită boxelor de pe terasă care redau (modest, cum altfel?) ceea ce se întâmpla înăuntru. Ironic? Nu. Evenimentul a fost ceea ce a vrut fiecare dintre noi să fie și-mi place să cred că nimeni nu a plecat dezamăgit de acolo.

La finalul setului Channel One am stat puțin de vorbă cu Ras Kayleb și pot spune cu mâna pe inimă că nu am cunoscut prea mulți oameni înveliți în atât de multă caldură sufletească sinceră. L-am întrebat despre ceea ce eu consider că este opusul acțiunilor fiecărui om care iubește, creează sau respiră muzică: “What do you think about silence, Ras Kayleb?” “Silence? The Silence? Well, I fight everyday against silence… That’s my battle. When I’ll be no more, then there will be silence…” Nu există întrebări stupide pentru cei care au răspunsurile potrivite. Bless!

Ceea ce rămâne în urma unui concert este poate la fel de important ca actul în sine. Pui mâna pe o chitară, începi o colecție de viniluri, te apuci și scrii, desenezi imposibilul sau colorezi mai frumos viața cuiva? Atunci nu a fost un concert oarecare, iar ocaziile de magnitudinea asta sunt rare. Channel One la a doua vizită în România a însemnat o experiență care te mișcă și sub unda căreia poți rămâne un om mai bun, până data viitoare cand îți poți încărca iar sufletul.

Nu sunteți de acord? Nu-i bai, pentru cei cu lumină în ochi, de acolo, din spate, cam așa stau lucrurile, ya’ hear?

Poze Channel One Sound System @ Expirat, București / 2017

sursa poze: Black Rhino Music

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

2 Comments

  1. Nedelcu Sebastian

    Great job me bredda!!! 😀

  2. Great read!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *