Artiști reggae & dub la Airfield Festival 2017 – impresii, poze & video

articol scris de Natty Ned și King Julien

Vara o simţi într-adevăr atunci când festivalurile încep să îşi deshidă porţile pentru toţi doritorii de muzică bună, aventuri şi mai ales amintiri unice şi de neuitat…

Și nu e nimic mai frumos decât un festival care aduce la start mai mulți artiști care vor promova muzica reggae și dub în cadrul său. Din fericire, 2017 este un an bun pentru România, din acest punct de vedere, neexistând festival generalist de top care să nu aibă în program și ceva reggae sau dub.

S-a întâmplat și la Airfield Festival, unde am putut admira pe scenă câțiva artiști importanți de afară, dar și opt nume autohtone (șase la scena Hummingbird și respectiv două chiar pe Main Stage (!)).

Zona Reggae
Ziggi Recado & The Force

În a treia zi de festival, Natty Ned Selekta a fost cel care a pus primul reggae la scena Hummingbird. Professor Skank featuring African Simba – What is Rasta – a fost piesa cu care acesta şi-a deschis setul, urmând alte piese dub, new roots sau dancehall. Finalul ales de Natty a fost unul emoţionant căci din boxe a început să răsune De Ce Eu?, piesa dedicată în memoria lui Robert Zaharia. Era pentru a doua oară când această minunată piesă s-a auzit la Airfield, prima dată putând fi ascultată joi seara live în cadrul concertului Subcarpaţi.

A urmat la butoane King Julien care pe lângă stilul caracteristic de reggae și dancehall, a ales să migreze de câteva ori și către alte genuri precum jungle, dubstep sau chiar trap. Nu au lipsit din programul său nici câteva dubplate-uri special dedicate. De fapt, o părere mai bună despre setul său vă puteți face ascultându-i mixurile intitulate Reggae Machine.

Imediat după King, pe scena mare, Phlo Da Shaolin a deschis seara. Surprinzător, nu avea să fie însă cel mai important moment pentru Phlo din cadrul festivalului. Doar câteva ore mai târziu, polonezul Dreadsquad nu a putut fi acompaniat de El Fata, cum era anunțat inițial (ceva probleme cu zborul din câte am înțeles), așa că Phlo a fost găsit drept înlocuitorul perfect ca și MC.

Zona Reggae
Dreadsquad feat Phlo Da Shaolin

A urmat una dintre cele mai tari sesiuni live în care l-am văzut pe Phlo (și l-am văzut în multe). Știam deja despre el că se descurcă excelent la microfon, dar eram total curios să văd cum ar face față având lângă un selector cu care colaborează pentru prima dată și cu care, probabil, a făcut planul cu 15 minute înainte în backstage. Și a ieșit perfect! Între cei doi a fost chimie, Phlo s-a descurcat perfect atât pe digital, cât și pe jungle sau grime. Cu siguranță o sesiune de referință și de ținut minte!

Apropo de colaborări neașteptate.. Cu o zi înainte, în cadrul concertului său, Argatu, i-a avut invitați pe Megga Dillah și pe One Lion. Aceştia au interpretat Valea Regilor, de pe cel mai recent album Argatu şi respectiv Razie Muzicală, o piesă cu un puternic mesaj, îndreptat celor care doar profită de pe urma muzicii şi se gândesc doar la propriul buzunar.

Publicul i-a primit cu căldură şi multe aplauze, acest fapt arătând încă o dată că şi la noi, muzica reggae, creată aici, poate oricând să dea acel vibe pozitiv publicului reuşind astfel să creeze un show unic, inedit şi de neuitat.

Revenind la ziua de sâmbătă. Tot la Main Stage, puțin mai târziu, General Levy avea să stârnească o furtună de flow supraomenesc. Așa cum am mai spus și în trecut, concertele londonezului pot fi considerate adevărate lecții de abilitate predate publicului.

Practic din secunda 1 până la final, Generalul își demonstrează tehnicitatea lirică pe diverse instrumentale, de la reggae la jungle. Și nu neapărat în ordinea asta. Nu au lipsit din program hituri precum Pull Up, original interpretată pe un Riddim produs de către Sticky, legendă a muzicii garageHerb Herb HerbJah Works, interpretată pe Lost Mind Riddim (Augusta Massive Production), propria versiune pentru We Jammin, megahitul Incredible sau Shape Of You, o melodie mai nouă.

A fost unul dintre cele mai energice show-uri de la Airfield, cei prezenți distrându-se și bucurându-se din plin de spectacol și energie.

Duminică, în ziua de încheiere a festivalului, scena Hummingbird, a fost deschisă pe reggae de către Megga Dillah și LionRiddims (n.r. numele de producător / selector al lui One Lion).

Cei doi au avut seturi în care nucleul a fost bazat pe reggae, combinând Riddim-uri clasice cu creații fresh, dar de la care s-au mai abătut uneori și spre early dancehall sau bass music. Din difuzoare a răsunat la un moment dat și Mergem Spre Zion, piesă nouă a celor doi.

Mai târziu, la Main Stage, crew-ul celor de la Riddim Bandits avea să fie văzut la butoane. Cei trei băieți au venit la pachet cu câteva piese pline de bass puternic, dar și cu o sirenă tip soundsystem care a asezonat foarte mișto și fresh toată atmosfera.

A fost excelent să poți asculta dub de soundsystem direct pe boxe de Main Stage în miezul zilei!

Zona Reggae
Riddim Bandits Crew

Ziggy Recado cu al său live band, numit The Force, a cucerit toate fetele de pe aerodrom, şi nu numai, cu piesele sale. Am avut în program de la artist atât piese mai noi (Blessed, Can’t Cool), cât și altele clasice (Need To Tell You This, Pretender).

Putem spune că a fost cel mai reggae moment al weekend-ului, întrucât nu este cu nimic mai frumos și mai apropiat de originea acestui gen muzical, decât un artist care cântă acompaniat de trupa sa.

Revelaţia Airfield Festival au fost însă francezi de la L’Entourloop. Eram conştient că au potenţial dar nu mă aşteptam să reuşească să transmită atâta energie publicului, în condiţiile în care pe scenă alături de cei doi seniori, era doar un trompetist.

Nefiind anunţat în program niciun solist, până la ora concertului nu ştiam exact la ce să ne aşteptăm însă bucuria s-a dublat când pe scenă a urcat Troy Berkley. Deh, elementul surpriză întotdeauna aduce fericire spectatorilor! 🙂

Reggae, ska şi beaturi de hip hop au curs mai tare decât ploaia din cer, care voia parcă să ne pună la încercare! Însă atunci când ai parte de un recital care a cuprins piese precum Burn Dem Down, Dreader Than Dread sau bomba jungle Le Rendez-Vous nu îţi rămâne decât să dansezi până la ultima picătură de energie.

Zona Reggae
L’Entourloop

Dacă mai menţionăm şi faptul că acesta a fost primul lor concert în România, respectul şi admiraţia pentru ei creşte negreşit. Și nu! Cei doi băieți de la L’Entourloop nu au peste 60 de ani așa cum ai putea crede când îi vezi pe scenă. Băieții poartă măști în show-urile lor pentru spectacol și poate pentru a ne insufla ideea că sunt niște clasici în viață 🙂 , dar în realitate arată așa.

Vorba unui prieten, fie ca L’Entourloop să devină pentru Airfield Festival, ceea ce au reuşit să însemne pentru Electric Castle, Dub Pistols!

Și asta nu a fost tot! Puțin mai târziu, tot la Hummingbird, ZO și Vapor, un duo deja cu experiență și greutate în această formulă, au făcut spectacol pe bass music. Cu ZO la cdj-uri și cu Vapor la microfon, good vibe-ul este garantat.

Zona Reggae
ZO & Vapor

În închiere, Mo Fayah a livrat publicului un set exclusiv de dancehall, mixat în cel mai pur stil jamaican. Dacă nu l-ați văzut vreodată, recomandăm cu drag, întrucât seturile sale sunt unice pe meleagurile noastre.

Acestea fiind zise, mulțumim pentru găzduire Airfield Festival și mulțumim celor care au dansat pe reggae și dub în zilele evenimentului. Ne revedem în 2018, tot pe Aerodrom, sperăm noi cu și mai multe surprize legate de această arie muzicală.

p.s.: pentru mai multe poze de la Airfield Festival verifică pagina de facebook a evenimentului! 

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *