Cronică de Festival: Rototom Sunsplash 2017

English version of the article

Iată-ne ajunși încă o dată pe tărâmul magic din Benicassim, Spania pentru a lua parte la încă o ediție a celui mai prestigios festival de reggae european, Rototom Sunsplash.

Episodul din 2017 al evenimentului s-a concentrat pe tema #celebratingAfrica, respectând tradiția conform căreia fiecare ediție de Rototom se adresează unui subiect aparte (2016 – Reggae For Freedom, 2015 – Peace Revolution, 2014 – We Have A Dream, 2013 – Love Edition, 2012 – Jamaica Special, 2011 – Marley’s People Love Tribute, etc).

Este pentru a cincea oară când Zona Reggae și Rototom Sunsplash se parteneriază. Cronici pentru celelalte patru dăți când am fost invitați să luăm parte ca și presă la această sărbătoare puteți citi aici: 2011, 2012, 2013 și 2015.

Rototom Sunsplash este un festival-maraton ce se desfășoară pe parcursul a nu mai puțin de opt zile, dotat cu nouă scene specifice dedicate diverselor stiluri de reggae (Main Stage, Lion Stage, Dancehall, Dub Academy, African Village, Caribbean Uptempo, Roots Yard, Jumping și Sunbeach), plus alte zone diverse, după cum veți vedea în clipul de mai jos.

Exceptând Sunbeach, unde activitățile se desfășoară pe zi pe fina plajă din Benicassim (notată cu steag albastru ca și distincție calitativă, de către un juriu ce ține cont de calitatea apei, serviciile oferite, securitatea pe plajă și conservarea mediului înconjurător), celelalte scene își încep programul de pe la 20.30. Spectacolul ține până în zorii zilei următoare, încheindu-se undeva pe la aproximativ 6. Așadar, îți trebuie ceva rezistență la distracție pentru a vedea cât mai multe din ofertantul program Rototomian. Pentru a vă da seama de grandoarea evenimentului, iată și line-up-ul complet pentru ediția din 2017.

Acum, că v-ați informat asupra programului, sper că veți înțelege de ce puțin mai jos vă vom povesti succint doar despre anumite spectacole, cele la care am și putut participa în mod activ. 🙂

Înainte de a trece la povestea muzicală a Rototom-ului în 2017, dorim să salutăm încă o dată și programele culturale și educaționale desfășurate ca în fiecare an de organizatori, ce au fost livrate doritorilor în locurile amenajate numite Foro Social și Reggae University. Dorim să salutăm eforturile realizate de organizatori pentru ca totul să fie perfect, eforturile realizate de echipa de administrare a uriașului camping, ce a trebuit să gestioneze buna conviețuire a zeci de mii de oameni, a celor de la scene, de la pază sau zecilor de mâncătorii felurite adunate din toate colțurile lumii. Pentru noi totul a fost magic, și cu siguranță vom repeta experiența.

Acestea fiind spuse, să vorbim și despre muzică! 🙂

ps. sub data fiecarei zile prezentate veți găsi link-uri video cu prestațiile full (sau momente cruciale) ale artiștilor enumerați acolo. Cu plăcere! 🙂

VINERI – 11 AUGUST (PRE-PARTY)

Excelentă ideea organizatorilor de a organiza un party de bun venit, cu o zi înainte de începerea festivalului.

Petrecerea a fost ținută în camping și a fost susținută de un sound system veritabil, Green Light, pe numele său. Au mai fost prezenți la butoane și la microfon Blackboard Jungle și Macky Banton, generând un vibe excelent, roots în majoritatea timpului, ce ne-a făcut să intrăm alene în atmosfera de festival.

SÂMBĂTĂ – 12 AUGUST

videos -> Twinkle Brothers | Nkulee Dube & The New Generation Band | Lyricson | La PegatinaKibir La Amlak | Steel Pulse | Rebellion The Recaller feat Dynamq Sounds Intl

Twinkle Brothers au deschis festivalul la Main Stage, cântând o piesă în tema evenimentului, Free Africa. Formația formată încă din 1962, condusă de către frații Grant, a interpretat majoritatea pieselor sale cunoscute livrând publicului un vibe de roots autentic.

În pauza de după primul concert, ne-am bucurat de faptul că ne-am dat seama că în momentele dintre concerte ne vom delecta din nou cu muzica propusă de Freddy Krueger, cel mai energic selecta de pe mapamond. 🙂

A urmat mai apoi pe scenă Nkulee, fiica legendarului Lucky Dube, care a impresionat prin energia transmisă. Prestația artistei din Africa de Sud a inclus mai ales elemente jazz sau soul, dintre piesele tatălui său, reinterpretate, recunoscând hitul Prisoner, original lansat în 1989.

Benicassim, 2017-08-12. Nkulee Dube (Main Stage). Photo by: Carlo Crippa © Rototom Sunsplash 2017.

Ne-am mutat mai apoi la Lion Stage unde eram curioși să-l vedem pe Lyricson, un artist cu experiență de peste 15 ani în domeniu, care a lansat în ultima vreme două albume foarte tari, Revolution Time Again și respectiv Year Of The Don. Lyricson nu a dezamăgit, s-a comportat pe scenă ca un adevărat fyahman, și ne-a făcut să dansăm pe piese precum We Nah Fear sau Burning.

V-am mai spus că Lion Stage este scena mea preferată pentru că aici ești cu adevărat aproape de artiști, atât de aproape încât le simți emoțiile? Iubesc chestia asta. 🙂

Mai târziu în noapte, l-am cunoscut pe gambianul Rebellion The Recaller, care alături de Dynamq Sounds Intl, ne-a introdus în atmosfera genială de la Dancehall Stage.

Benicassim, 2017-08-12. Dynamq Sounds Intl & Rebellion The Recaller (Dancehall). Photo by: Luca d’Agostino © Rototom Sunsplash 2017.

DUMINICĂ – 13 AUGUST

videos -> The Heptones | The Silvertones | Dub Engine | Seun Kuti | Women Do Reggae | Panda Dub | Shaggy | Ondubground | Malaka Youth 

Ziua de duminică a început la Main Stage cu două nume legendare, The Heptones și The Silvertones, acompaniate ca backing band de către madrilenii de la Mango Wood. Ultimii au reprezentat o surpriză mai mult decât plăcută pentru un nume cvasinecounscut pentru public, aceștia ridicându-se la înălțimea evenimentului.

Am trecut mai apoi pe la Lion Stage pentru a-i vedea la lucru pe Patois Brothers, una dintre trupele fresh, cu potențial, ale scenei reggae contemporane, prezentându-și noul album, Wise And Wild.

A urmat o perioadă destul de aglomerată, muzical vorbind, reușind să prindem câte puțin din proiectul Women Soldiers de la Dub Academy, din prestația lui Panda Dub (Lion Stage), dar și din concertul lui Shaggy.

Benicassim, 2017-08-13. Chalart58 presents Women Soldiers (Dub Academy). Photo by: Guillem Chesa © Rototom Sunsplash 2017.

Women Soldiers a însemnat un show în care cinci leoaice tinere, Sista Awa, Emma Youth, Sistah Mery Jane (Emeterians), Belen Natali și Sis I-Leen, susținute de la pupitru de Chalart58, au preluat controlul sufletelor noastre pe ritmuri de dub.

A fost unul dintre show-urile originale ale festivalului, pe care doar la Rototom le poți prinde, publicul fiind fascinat de diversitatea stilurilor oferite de fete și fiind încă o dată convins de faptul că Women Do Reggae.

La Lion Stage, Panda Dub a oferit celor prezenți o porți de electro-dub, cu accente de tehno, ce pe mine personal nu prea m-a prins din cauza faptului că mi s-a părut că nu s-a potrivit cu vibe-ul serii, iar la Main Stage, Shaggy a mizat mai mult pe entertainment decât pe propria prestație vocală.

Benicassim, 2017-08-13. Shaggy (Main Stage). Photo by: Lorenzo Scaldaferro © Rototom Sunsplash 2017.

După toată această plimbare de la o scenă la alta, ne-am liniștit mergând la setul lui DJ Vadim de la Dancehall Stage. Acesta nu a mai fost însoțit, din păcate, de Big Red, cum era anunțat inițial, dar a compensat oferindu-ne un vibe dansabil, ce mi-a adus aminte la modul cel mai serios de petrecerile Blazing Vibez din București.

Înainte de a merge la camping, nu am ratat ocazia de a-i saluta pe prietenii noștri de la Mahom Dub care acompaniați de Pisica Dub care-i urmează pretutindeni, dăduseră drumul la bass-ul greu, corespunzător.

LUNI – 14 AUGUST

videos -> New Kingston | Don Carlos & Dub Vision Band| The Specials | Dubkasm & Solo Banton | Turbulence | Moa Anbessa | Likle Mystic 

Luni, 14 August, sau cum am numit-o noi: ziua lui Don Carlos. Veteranul artist, venit însoțit de către Dub Vision Band, a urcat pe scenă îmbrăcat într-un costum gri-excesiv-de-strălucitor, fermecându-ne de la debut cu vocea sa unică.

A fost unul dintre cele mai bune concerte văzute anul ăsta la festival. Piese precum Johnny Big Mouth, Just A Passing Glance, Holiday, Natty Dread Have Him Credential, Roots Man Party sau Laser Beam nu au lipsit din repertoriu. Ar mai fi fost loc și pentru câteva hituri de la Black Uhuru, dar programul scurt, de doar o oră, a făcut să nu ne putem delecta și cu acestea. Din câte am înțeles, într-un show de aproape două ore, Don Carlos obișnuiește să-și încânte fanii și cu materiale din perioada Black Uhuru.

Un moment special a avut loc la jumătatea concertului când pe scenă a fost invitat tânărul Christos DC, bunul său prieten, alături de care a cântat single-ul Righteous Chant. Un moment funny și de scurtă panică s-a petrecut la începutul concertului, atunci când microfonul lui Don Carlos nu fusese setat corespunzător și pentru aproape un minut nu s-a auzit nimic din ce cânta acesta. Lucrurile au fost remediate însă rapid, iar de atunci Don Carlos și Dub Vision Band ne-au trimis vibe-uri cu aromă de ZION.

Benicassim, 2017-08-14. Don Carlos (Main Stage). Photo by: Patrick Albertini © Rototom Sunsplash 2017.

Înainte de Don Carlos, tot la Main Stage, am putut asculta proiectul Inna De Yard, cu Kiddus I, Cedric Myton, Winston McAnuff, Var și Kush McAnuff la microfon, dar fără Derajah. 🙁 Tot aici i-am mai văzut pe New Kingston, programați inițial la Lion Stage, și mutați pe scena mare datorită faptului că veteranii de la Sinsemilia, prima trupă de reggae din Franța, nu au mai putut ajunge.

Băieții de la New Kingston, un proiect de familie, format din frații Panton și din tatăl lor, au interpretat piese de pe albumele din 2010, 2013 și respectiv 2015, dar și de pe proiectul A Kingston Story: Come From Far, proaspăt lansat.

Benicassim, 2017-08-14. New Kingston (Main Stage). Photo by: Carlo Crippa © Rototom Sunsplash 2017.

Tot luni, am mai prins la Dub Academy, Dubkasm cu Solo Banton, fiind fascinați de saxofonul lui Digistep, dar și Moa Anbessa cu Gialloman și Don Diego și hiturile lor eterne Watch Dem și respectiv Everliving. Roots italian de cea mai înaltă calitate, recomandăm cu încredere.

Cumva între aceste spectacole, la Lion Stage, l-am prins pe Turbulence The Future, acompaniat de Fireman Crew, pentru ce avea să fie cel mai amuzant spectacol de la Rototom 2017.

Pur și simplu, Turbulence este făcut pentru scenă, este un entertainer pur-sânge, care știe cum să facă publicul să plece de la concert cu zâmbetul pe buze. Pe lângă toate giumbușlucurile ce ne-au hipnotizat, captându-ne atenția, determinându-ne să cântăm la unison cu artistul, mi-a plăcut mult faptul că Turbulence a interpretat scurte bucăți de piese de la mulți colegi de breaslă.

Pentru a vă oferi doar câteva astfel de exemple: a interpretat melodii de la Buju Banton, de la Bob Marley, de la Fantan Mojah, căruia i-a imitat genial mișcările, sau de la Sizzla Kalonji, pentru care a mărturisit că este singurul om din lume pentru care și-ar da jos turbanul din cap 🙂 , motivul fiind reprezentat de faptul că Sizzla l-a ajutat într-un moment mai puțin fast din viața sa.

Benicassim, 2017-08-14. Turbulence (Lion Stage). Photo by: Dominique Pozzo © Rototom Sunsplash 2017.

MARȚI – 15 AUGUST

videos -> Toots & The Maytals | Stick Figure | YT & Solo Banton | Keida 

Ska & Rocksteady Time: legendarii Toots & The Maytals deschid seara în stilul caracteristic, oferind celor prezenți la Main Stage bucăți de istorie timpurie, incluzând aici și interpretarea Do The Reggay, prima în care s-a utilizat vreodată termenul reggae.

Mai apoi, am avut parte de ceva reggae american, cu Stick Figure protagoniști principali. Scott Woodruff, solistul trupei, seamănă pe alocuri ca voce cu un Kurt Cobain pe reggae, ceea ce nu e rău deloc. Americanii scot din joben și un moment special și la finalul piesei Smokin’ Love îl invită pe scenă pe Kumar Bent (Raging Fyah) pentru o improvizație. Reușit moment.

Urmează în program Treesha, acompaniată de Evolution Band, o trupă din care obișnuia și ea să facă parte în trecut ca backing vocals. Avem parte așadar de o transcendență, de o evoluție de la backing band la solist.

În show-ul Treeshei se simte emoția de a fi pe o scenă mare, iar publicul este fascinat de vocea aparte a artistei. Spectacolul este dus la bun sfârșit, încheiat cu hiturile Rude Gyal Swing și Don’t Do It. Așteptam ca la Rude Gyal Swing să-și facă apariția pe scenă și Bay-C, care fusese cu o zi înainte programat la Dancehall Stage, dar acesta lucru nu s-a întâmplat, astfel că predicția mea inițială a fost stricată. 🙁

Benicassim, 2017-08-15. Treesha (Main Stage). Photo by: Luca Valenta © Rototom Sunsplash 2017.

Tot cu Evolution Band în spate, Gentleman & Ky-Mani Marley au oferit publicului unul dintre cele mai energice momente de la Rototom 2017. Cei doi au cântat piese din registrul propriu, piese comune, incluse pe albumul Conversations, și nu au uitat să aducă un omagiu lui Bob, din boxe răsunând No Woman, No Cry, Simmer Down, Is This Love și Redemption Song. Un alt moment special a fost acela în care Gentleman a coborât  în public și a cântat din mijlocul acestuia, spre extazul fanilor din primele rânduri.

În acest timp, la Lion Stage, ManuDigital și Joseph Cotton livrau un spectacol digital reggae / dancehall. Asemenea lui Don Carlos, și Joseph Cotton a purtat tot un costum gri metalizat, excesiv de sclipitor. 😀 Manu și-a etalat cunoștiințele de clăpar, iar Joseph a interpretat diverse piese, multe incluse și pe Manudigital meets Joseph Cotton & Friends, proiect proaspăt lansat.

Deși la Dub Academy, YT și Solo Banton promiteau un show exclusiv, am optat pentru Nattali Rize la Lion Stage (pe YT și Solo Banton puteam să-i văd a doua zi alături de Mungo’s).

Nattali, după cum povesteam și anul trecut în recenzia de la Summerjam, are toate calitățile unui artist mare: versuri inteligente, mesaj conscious, Riddim-uri catchy, prestații live pline de energie, comunicare exemplară cu publicul. Nattali știe cum să facă un concert, știe cum să comunice cu trupa, știe cum să atragă publicul de partea ei, cum să transmită un mesaj (chiar ne-a citit în spaniolă un manifest de pace). Nattali, pe lângă partea vocală, știe să cânte și la chitară, dar și la conga drums. Este născută să fie acolo, pe scenă! La fel cum spuneam și despre Turbulence.

Benicassim, 2017-08-15. Nattali Rize (Lion Stage). Photo by: Dominique Pozzo © Rototom Sunsplash 2017.

Dar cel mai important este sentimentul cu care pleci de la un concert Nattali Rize: acela că ești un om mai bun și că la rândul tău poți face lucruri pozitive și schimba lumea în care trăim. O adevărată hrană pentru suflet acest show sau așa cum spune și versul lui NattaliMusic’s the healer!

Și seara nu s-a terminat aici. Chiar dacă a fost programată puțin după ora 4, nu o puteam rata pe Keida, gândindu-ne doar la faptul că nu se știe când vom mai avea șansa să o vedem prin Europa.

Artista de origine jamaicană, devenită celebră pentru hituri precum Ganja Tea, Informer, Jamaican Boy sau Stand For Something, a avut o prestație solidă, în care am remarcat cât de ușor își poate schimba tonalitatea vocii, dar și flow-ul. Cel mai mult mi-a plăcut umanitatea prestației, regăsită în ușoara anxietate care se putea simți în glasul și în ochii Keidei, de fiecare dată când începea câte o nouă piesă. Acest lucru era generat probabil de faptul că se regăsea pentru prima dată acompaniată de Fireman Crew. Și nu e nimic mai frumos în artă ca un artist care transpiră emoție în fața fanilor săi. Big op Keida, sper să ne revedem curând!

Benicassim, 2017-08-15. Keida (Lion Stage). Photo by: Patrick Albertini © Rototom Sunsplash 2017.

MIERCURI – 16 AUGUST

videos -> Beenie Man | Raging Fyah | Mungo’s Hi Fi feat YT, Charlie P & Eva Lazarus | Daba Makourejah feat Blackboard Jungle | Cali P & Fireman Crew | Mistah Godeh & The Growling Band 

Cea mai frumoasă surpriză din punct de vedere muzical la Rototom-ul de anul acesta a venit de la Christopher Martin. Bine, l-am mai văzut în trecut pe tip și știam de ce este capabil, dar pur și simplu pe 16 august, Christopher s-a autodepășit și ne-a oferit un concert în care a fost perfect de la cap la coadă. Vocea artistului sună chiar mai bine decât pe piese, iar Chris știe să improvizeze atunci când este nevoie. Până și pull-up-urile sale sunt realizate cu clasă, iar faptul că dispune de un corp atletic îl ajută să transmită publicului un nivel considerabil de energie.

Multe dintre piesele sale sunt for the ladies, iar melodia de încheiere, Mama, a aprins emoția în toți cei prezenți. De asemenea, nu putem să nu amintim de momentele în care i-a invitat pe scenă pe Beenie Man și D Major.

Benicassim, 2017-08-16. Christopher Martin (Main Stage). Photo by: Carlo Crippa © Rototom Sunsplash 2017.

Mai înainte, tot la Main Stage, au fost în program Beenie Man (pe care l-am ratat din păcate) și Raging Fyah, trupă despre care vă tot spun că este mai bună de la un an la altul și totodată cea mai promițătoare venită recent din Jamaica. Prestație solidă și în 2017 pentru Raging Fyah, acești muzicieni iscusiți interpretând piese precum Dash Wata, Milk And Honey, Jah Glory sau Barriers.

Puțin după miezul nopții, ne-am mutat la Lion Stage unde am văzut un alt spectacol inedit cu Mungo’s Hi Fi și YT, Charlie P & Eva Lazarus. Mi-a plăcut atât de mult acest show, încât dacă aș dispune de fondurile necesare l-aș lua mâine la mine acasă, doar să-l mai pot vedea o dată live. 🙂 Riddim-urile clasice atent alese de scoțieni au fost bombardate cu trei flow-uri diferite, oferite de către cei trei MC, nivelul calitativ fiind atât de ridicat încât era greu să-ți dai seama care dintre ei îți place mai mult. Până la urmă, am ajuns la concluzia că cei trei se completează perfect și că trebuie să-i iubești ca pe o echipă. 🙂

Benicassim, 2017-08-16. Mungos Hi Fi live (Lion Stage). Photo by: Erika Ghezzi © Rototom Sunsplash 2017.

JOI – 17 AUGUST

videos -> Black Roots | Maclick | Hempress Sativa | Mellow Mood | Roberto Sanchez feat Echo Ranks | The Wailers | Bugle | Aba Shanti I | Lutan Fyah 

Se putea simți în aer o ușoară apăsare dată de atentatele care avuseseră loc în Barcelona în aceeași zi. Moment prielnic pentru organizatori de a ne aduce aminte că primul pas pe care-l putem face pentru a învinge terorismul este să arătăm că nu ne este frică. Drept urmare, un banner pe care scria NOT AFRAID a fost arborat la Main Stage între concerte, generând o imagine superbă cu zeci de mii de oameni strânși laolaltă transmițând global un mesaj puternic: nu cădem în capcana fricii!

Muzical vorbind, joi la Rototom, am avut parte de încă o premieră: primul concert susținut de Hempress Sativa în cadrul acestui festival, și, din câte știm, chiar prima dată când talentata tânără artistă se află în Europa.

Și Hempress Sativa nu a dezamăgit, cântându-și hiturile, Ooh LaLaLa The Weed Thing, Rock It Ina Dance, Fight For Your Rights, dar și o piesă nouă, proaspăt lansată, No Retreat, realizată folosind un sample din Junior Murvin. Concertul, presărat parcă cu mult flow împrumutat din hip-hop, dar cu versuri de super conscious reggae, s-a încheiat bineînțeles cu Boom (Wahdadadeng), pregătind astfel intrarea în scenă a celor de la Mellow Mood.

Pentru Mellow Mood, Rototom este festivalul lor de casă. Băieții se simt de fiecare dată aici în deplinătatea forțelor și livrează concerte antologice. S-a întâmplat la fel și în 2017, când au avut o prestație fără cusur intrând deseori în comuniune cu fanii. Și bineînțeles că i-au invitat pe scenă pe Hempress Sativa și Forelock pentru a interpreta împreună Inna Jamaica Pt 2.

De asemenea, băieții nu l-au uitat pe idolul lor din artele marțiale, Conor McGregor, și i-au dedicat piesa Take Over, urându-i totodată succes în lupta secolului cu Mayweather. Damn son! Se pare că nu am scăpat de meciul ăsta nici la Rototom. Mai că mi-e teamă să deschid și frigiderul că cred că și acolo o să găsesc vreo știre pe acest subiect. 🙂

Benicassim, 2017-08-17. Hempress Sativa, Forelock & Mellow Mood (Main Stage). Photo by: Lorenzo Scaldaferro © Rototom Sunsplash 2017.

Revenind la festival, ne-am trezit puțin mai târziu la Dancehall Stage pentru a-l vedea live pe Bugle, una dintre cele mai speciale voci din reggae / dancehall.

Trebuie spus că la această scenă boxele nu sunt așa puternice și este puțin mai dificil pentru artiștii live să ofere o prestație perfectă, nefiind susținuți nici de band. S-a întâmplat și în cazul lui Bugle, care mai mult a jucat rolul unui entertainer, cântând rar o piesă cap – coadă și abuzând de pull-up, Jamaican style.

A fost totuși drăguț, o experiență 100% de party jamaican și nu de concert, dar aș vrea să-l văd în viitor pe Bugle și pe o scenă mare, susținut cum trebuie de un backing band. E visul meu până la urmă!

Benicassim, 2017-08-17. Bugle (Dancehall). Photo by: Tato Richieri © Rototom Sunsplash 2017.

Seara s-a terminat perfect, pe ritmuri de roots, livrate de Aba-Shanti I la Dub Academy. Cei puternici, au putut sta și la concertul lui Lutan Fyah de la Lion Stage, programat undeva iarăși după ora 4. Nu a fost însă și cazul nostru și regret enorm, întrucât urmărind acum înregistrările, îmi dau seama că era un moment de neratat. 🙁 Asta e, oboseala ne-a învins în această seară, dar ne vom întoarce mai voioși zilele următoare. 🙂

VINERI – 18 AUGUST

videos -> Iseo & Dodosound with The Mouse Hunters | Chronixx & ZincFence Redemption | Million Stylez & The Island Defenders | Dub Files | Sr Wilson & The Island Defenders

Iată-ne ajunși în penultima zi de festival, una concentrată în jurul concertului lui Chronixx, susținut alături de trupa sa, Zincfence Redemption. Per total, am avut parte de o prestație super-irie, dar sunt sigur că Chronixx poate mai mult, așa că așteptăm cu nerăbdare și alte concerte ale artistului. 🙂

Au fost interpretate cele mai populare cântece de pe Chronology, cu un plus pentru Ghetto Paradise, care a prins foarte bine la public, dar și clasicele Alpha & Omega, Who Knows, Spirulina, presărată cu un moment magic de dans marca Chronixx și Hector Lewis (percusionist Zincfence Redemption), Blaze Up The Fire, Smile Jamaica sau bineînțeles Here Comes Trouble, pentru a numi doar șase.

Ultima piesă a fost Champion, un cântec mai puțin cunoscut, dar foarte optimist și perfect pentru încheiere. Big op Chronixx, see you soon! 🙂

Benicassim, 2017-08-18. Chronixx (Main Stage). Photo by: Luca Valenta © Rototom Sunsplash 2017.

Premiul pentru controversa festivalului îi revine lui Alpha Blondy, care a plecat de pe scenă înainte ca programul acestuia să se termine și dus a fost Încă nu se știe ce l-a supărat pe Alpha Blondy, cert este că organizatorii au transmis pe facebook, că întreruperea concertului la jumătate a fost o decizie exclusivă luată de artistul ivorian, fără a avea vreo legătură cu organizarea.

Festivalul merge însă înainte, iar noi mergem să-l vedem pe Million Stylez la Lion Stage pentru un show de cinci stele. Majoritatea spaniolilor prezenți la acest concert așteptau cu nerăbdare să audă cât mai repede din boxe hitul Miss Fatty, dar Million Stylez le-a pus răbdarea la încercare și a livrat foarte multe piese conscious. Bineînțeles că hitul ultra cunoscut a fost interpretat ultimul și ce nebunie s-a dezlănțuit în acel moment..

Asemenea lui Christopher Martin, și Million Stylez s-a auzit la fel ca pe piese, fiind doar puțin încurcat de către The Island Defenders, un backing band alături de care performa pentru prima dată. Nimic deranjant însă, poate doar puțin amuzant. 🙂

Million Stylez a fost plin de energie și a făcut publicul să danseze și steagurile să fie fluturate energic, simțindu-ne ca la un adevărat concert reggae. Una dintre prestațiile de top la acest festival, deci hai cu Million Stylez la Main Stage la anul. 🙂 Fade Away, World Crisis, Conquering Lion, Equal Rights & Justice sau Revelation Time s-au numărat printre piesele cântate.

Benicassim, 2017-08-18. Million Stylez (Lion Stage). Photo by: Dominique Pozzo © Rototom Sunsplash 2017.

SÂMBĂTĂ – 19 AUGUST

videos -> Mad Professor & The Robotiks feat U-Roy, Big Youth & Nadine Sutherland | Amparanoia | Luciano feat Mafia & Fluxy | Sugar Cane feat Lion D, Raphael, Piero Dread & Jah Sun

Vă vine să credeți că am ajuns în ultima zi de festival? Nici nouă! 🙂 Totul a fost perfect pentru noi până acum și am continua acest festin reggae la infinit. 🙂 Dar parcă v-am mai spus asta și cu alte ocazii sau chiar mai sus în acest articol. 🙂

În ultima zi la Rototom 2017 am avut ocazia să o prindem pe legendara Nadine Sutherland alături de Mad Professor, aceasta spunându-ne că are ceva emoții pentru că este pentru prima dată în Europa și totodată prima dată la acest festival. Drăguță prestația artistei, dar puțin prea scurtă din punctul nostru de vedere.

Benicassim, 2017-08-19. U Roy Meets Big Youth, Nadine Sutherland & The Robotiks FT Mad Professor (Main Stage). Photo by: Luca Valenta © Rototom Sunsplash 2017.

Ne-am mutat mai apoi la Dub Academy, unde pentru prima dată în cele opt zile de eveniment am avut o schimbare de soundsystem. În celelalte zile muzica s-a putut auzi pe monstrul Blackboard Jungle, dar acum asistam la o sesiune Green Light vs O.B.F., ambele crew-uri venind fizic cu sound-ul la purtător, dar și cu câțiva mc pe măsură. O.B.F. i-a avut în echipă pe Charlie P și Shanti D, iar Green Light i-a adus în fața reflectoarelor pe Macky Banton, Sr Wilson și pe Morodo. Chiar pe Morodo, un artist obișnuit mai mult cu alte stiluri muzicale, idolul spaniolilor, ce s-a descurcat excelent și în soundsystem style.

Ce am uitat să vă spun este că sesiunea de aici a durat toată noaptea, de fiecare dată când ne-am întors la O.B.F. meets Green Light totul fiind la superlativ și presărat cu felurite surprize muzicale.

Când nu am fost aici, am mai prins și concertul de încheiere al lui Luciano de la Main Stage, acompaniat de legendarii Mafia & Fluxy. Momentul a fost împărțit între piesele artistului, speech-urile acestuia care promovau pacea și unitatea și momentele atletice în care cel supranumit și The Messenjah ne-a arătat că ar putea concura oricând la un concurs de gimnastică. 🙂 La finalul concertului am aflat și faptul că Rototom-ul din 2018 se va ține tot în Benicassim. Yee! 🙂

La Lion Stage l-am prins în această zi pe Alex Bass alături de The Same Song Band, un artist despre care tot vom auzi în viitor și pe care vi-l recomandăm din plin.

sursa foto: rototomsunsplash.com

Zona Reggae
Benicassim, 2017-08-19. Luciano ft Mafia & Fluxy (Main Stage). Photo by: Luca d’Agostino © Rototom Sunsplash 2017.

ENGLISH VERSION:

Festival Report: Rototom Sunsplash 2017

Here we are again in the magical realm of Benicassim, Spain, taking part in another edition of the prestigious European reggae festival, Rototom Sunsplash.

The 2017 episode of the event concentrated on the theme #celebratingAfrica, with respect to tradition, according to which every Rototom edition is addressed to an individual subject (2016 – Reggae For Freedom, 2015 – Peace Revolution, 2014 – We Have A Dream, 2013 – Love Edition, 2012 – Jamaica Special, 2011 – Marley’s People Love Tribute, etc.).

This is the fifth time when Zona Reggae and Rototom Sunsplash are making a team. 🙂 The chronicles of the past four editions we were invited to as music journalists, can be read here: 2011, 2012, 2013 and 2015..

Rototom Sunsplash is a marathon-festival held on the course of no less than eight days, equipped with nine stages, explicitly dedicated to diverse reggae genres: Main Stage, Lion Stage, Dancehall, Dub Academy, African Village, Caribbean Uptempo, Roots Yard, Jumping and Sunbeach.

With the exception of Sunbeach, where some activities are held during daylight on the fine beach of Benicassim (marked with a blue flag that is supposed to symbolize a qualitative distinction offered by a jury who took note of the water quality, the services provided, beach security and environmental conservation), the other stages start their program around 8:30 PM. The show goes on until dawn, ending somewhere around 6 AM. Therefore, one needs some fun stamina to gather as many experiences as possible taking place in the Rototom program. To give you some sense of the grandness of the event, here is the complete line-up for the 2017 edition.

Now that you informed yourselves about the program, I hope you understand why we are going to summarize below certain show of all that took place, especially the ones we could have participated directly at.

Before starting the Rototom 2017 music story, we wish to salute once again the cultural and educational programs held every year by the organizers, which were delivered to those interested in landscaped places called Foro Social and Reggae University. We also wish to salute the efforts made by the organizers so that everything would go on smoothly, the efforts of the camping administration team, who had to manage the smooth cohabitation of tens of thousands of people, the deeds of the magnificent stage managers, of those from security and last but not least of those dozens of foodies gathered from all over the world, who served us delicious relishes. For us everything was magical, and we will certainly repeat the experience.

These being said, let’s talk some music!

Ps: Below the date of every day presented you will find video links to the full performances of the artistes enumerated there. You’re welcome! 😉

FRIDAY – AUGUST 11 (pre-party)

The organizers’ idea to hold a welcoming party a day before the beginning of the festival was excellent.
The party took place in the camping and was sustained by a good soundsystem, called Green Light. Blackboard Jungle, Macky Banton and of course Green Light generated an excellent vibe, roots mainly, which made us idly enter the festival atmosphere.

SATURDAY – AUGUST 12

videos -> Twinkle Brothers | Nkulee Dube & The New Generation Band | Lyricson | La PegatinaKibir La Amlak | Steel Pulse | Rebellion The Recaller feat Dynamq Sounds Intl

Twinkle Brothers opened the festival at the Main Stage, singing a tune accustomed to the event’s theme: Free Africa. The band founded in 1962, lead by the Grant brothers, performed the majority of the known songs delivering an authentic roots vibe.

During the break after the first concert, we rejoiced at the fact that we quickly realized that in the moments between shows we were about to delight ourselves again with the music proposed by Freddy Krueger, the most energetic Selecta on the globe. 🙂

What followed on the Main Stage was Nkulee’s performance, the daughter of the legendary Lucky Dube, who made quite an impression with the energy transmitted to the public. The South African artist’s performance included jazz and soul elements. Among her father’s songs that she reinterpreted we recognized the hit Prisoner, originally released in 1989.

Benicassim, 2017-08-12. Nkulee Dube (Main Stage). Photo by: Carlo Crippa © Rototom Sunsplash 2017.

We then moved to the Lion Stage where we were curious to watch Lyricson, an artist with 15 years of experience in the field, and who released two great albums lately, Revolution Time Again, respectively Year Of The Don. Lyricson did not disappoint; he acted like a real fyahman on the stage and made us dance on tunes like We Nah Fear or Burning.

Have I ever told you that Lion Stage is my favorite stage because it is where you are close to the artists, so close that you almost feel their emotions? I love this thing.

Later in the night, I met the Gambian Rebellion The Recaller who, alongside Dynamq Sound Intl, introduced us to the brilliant Dancehall Stage atmosphere.

Benicassim, 2017-08-12. Dynamq Sounds Intl (Dancehall). Photo by: Luca d’Agostino © Rototom Sunsplash 2017.

SUNDAY – AUGUST 13

videos -> The Heptones | The Silvertones | Dub Engine | Seun Kuti | Women Do Reggae | Panda Dub | Shaggy | Ondubground | Malaka Youth 

Sunday started at the Main Stage with two legendary names: The Heptones and The Silvertones, both accompanied by the same backing band from Madrid: Mango Wood. The backing band was representing more than a pleasant surprise for a quasi-unknown band, rising to the events’ grandeur.

Afterwards, we passed by the Lion Stage to watch Patois Brothers at work, as one of the freshest, full of potential bands of contemporary reggae scene, presenting their newest album, Wise And Wild.

What followed were some busy moments, musically speaking, during which we managed to catch up with the Women Soldiers project at the Dub Academy stage, with Panda Dub’s performance (Lion Stage), and with Shaggy’s concert.

Benicassim, 2017-08-13. Chalart58 presents Women Soldiers (Dub Academy). Photo by: Guillem Chesa © Rototom Sunsplash 2017.

Women Soldiers came about as a complete show in which five young lionesses, Sista Awa, Emma Youth, Sistah Mery Jane (Emeterians), Belen Natali and Sis I-Leen, powered by Chalart58, took control over our souls on dub rhythms. It was one of the original shows of the festival, which only at Rototom you could ever catch; the public was fascinated by the diversity of styles these girls showcased and convinced once more of the fact that Women Do Reggae.

As for the Lion Stage, Panda Dub offered to his audience a slice of electro-dub with techno accents I did not connect with only because I though it did not fit with the evening’s vibe. Moreover, at the Main Stage, Shaggy relied more on entertainment rather than his vocal performance.

Benicassim, 2017-08-13. Shaggy (Main Stage). Photo by: Lorenzo Scaldaferro © Rototom Sunsplash 2017.

After all the back and forth from one stage to another, we wanted to chill so we went to see DJ Vadim’s set at Dancehall Stage. Unfortunately, he was not accompanied by Big Red, as announced previously, but he compensated by offering us a danceable vibe, which seriously reminded me of those Blazing Vibez parties in Bucharest. No kidding!

Before going back to camping that night, I did not miss the opportunity to say hi to our friends from Mahom Dub who, alongside their Dub Cat, usually joining them everywhere, had unleashed an appropriate heavy bass.

MONDAY – AUGUST 14

videos -> New Kingston | Don Carlos & Dub Vision Band| The Specials | Dubkasm & Solo Banton | Turbulence | Moa Anbessa | Likle Mystic 

Monday, August 14 or, as we named it: Don Carlos day. 🙂

The veteran artist came accompanied by Dub Vision Band and climbed the stage dressed in an excessively-shiny-gray suit, mesmerizing us from the start with his unique voice.

This was definitely one of the best concerts I had seen this year at the festival. Songs like Johnny Big Mouth, Just A Passing Glance, Holiday, Natty Dread Have Him Credential, Roots Man Party or Laser Beam did not miss from his repertoire. It would have been nice to hear some Black Uhuru hits, but the short program, just an hour, did not allow us to get delighted by those. From what I understood, in a two hours show, Don Carlos usually entertains his fans with Black Uhuru pieces as well.

A special moment took place half way through the concert when his good friend, young Christos DC, had been invited on the stage to perform ensemble the single Righteous Chant. There was also a funny moment of slight panic at the beginning of the concert when for about a minute nobody heard anything of what Don Carlos was singing, for his microphone was not set correctly. The issue was solved rapidly and from that moment on Don Carlos and Dub Vision Band started sending us ZION flavored vibes.

Benicassim, 2017-08-14. Don Carlos (Main Stage). Photo by: Patrick Albertini © Rototom Sunsplash 2017.

Before Don Carlos, at the Main Stage, we caught the performance of project Inna De Yard, with Kiddus I, Cedric Myton, Winston McAnuff, Var and Kush McAnuff at the mic, but without Derajah. 🙁 Also, here we were able to see New Kingston, initially scheduled for Lion Stage and moved to the big stage since the veterans from Sinsemilia, the first reggae band in France, could not attend.

The guys from New Kingston, a family project, composed of Panton brothers and their father, had played songs from their 2010, 2013, respectively 2015 albums, as well as songs from the A Kingston Story: Come From Far project, freshly just released.

Benicassim, 2017-08-14. New Kingston (Main Stage). Photo by: Carlo Crippa © Rototom Sunsplash 2017.

Also on Monday, we caught a glimpse of some Dub Academy stage concerts, such as Dubkasm with Solo Banton, in which Digistep‘s sax fascinated us, and Moa Anbessa with Gialloman and Don Diego, whose eternal hits, Watch Dem and Everliving showcased an Italian Roots of high quality that we warmly recommend.

Somehow between these shows, at Lion Stage, we manage to catch on with Turbulence The Future, accompanied by Fireman Crew, which would be the funniest show at Rototom 2017.

Turbulence is literally made for stage performance, being a purely bred entertainer, who knows how to make the public leave his concert with a smile on their face. Aside from all the frolics that hypnotized us, capturing our full attention and determining us to sing all in the same key with the artist, I like very much the fact that Turbulence played short bits of songs belonging to some of his fellow reggae artists.

To offer some examples, he sang songs belonging to Buju Banton, Bob Marley, Fantan Mojah, whose stage moves he imitated brilliantly, or to Sizzla Kalonji. About the latter he confessed that it is the only man in the world for whom he would take off his turban, motivated by the fact that Sizzla helped him a lot while he was in need.

Benicassim, 2017-08-14. Turbulence (Lion Stage). Photo by: Dominique Pozzo © Rototom Sunsplash 2017.

TUESDAY – AUGUST 15

videos -> Toots & The Maytals | Stick Figure | YT & Solo Banton | Keida 

Ska & Rocksteady Time: the legendary Toots & The Maytals opened the evening in their characteristic style, offering a slice of early reggae history to those present, which included this time the interpretation of Do The Reggay,, the first song that ever mentioned the term reggae.

Afterwards, we took part to some American reggae, with Stick Figure the main protagonists. Scott Woodruff’s voice, evidently the vocalist of the band, sounds similar to Kurt Cobain‘s voice, only that it’s a reggae version of it, which is somehow cool. The Americans then pulled a rabbit out of the hat by inviting Kumar Bent (Raging Fyah) on stage at the end of the Smokin’ Love song to do a musical improv. Great moment!

Follows the program Treesha, accompanied by Evolution Band, a group she used to belong to as a backing vocal. Thus we witnessed a transition: from backing band to soloist. During her show, the public readily perceived the emotion of performing on a big stage and in turn they seemed fascinated by her distinctive voice. The show arrived at the very end on the rhythms set by hits like Rude Gyal Swing and Don’t Do It. I was expecting the appearance of Bay-C on stage during the former mentioned hit. He was scheduled a day before at Dancehall Stage, but my prediction was ruined.

Benicassim, 2017-08-15. Treesha (Main Stage). Photo by: Luca Valenta © Rototom Sunsplash 2017.

Having had the same band (Evolution Band) accompanying them, Gentleman & Ky-Mani Marley brought one of the liveliest moments to Rototom 2017. The two sang tunes from their albums; featured pieces included on the album Conversations, and did not forget to bring an homage to Bob, the speakers blasting with No Woman, No Cry, Simmer Down, Is This Love and Redemption Song. Another special moment was the one in which Gentleman climbed down in the audience and sang among them, to the first row fans’ ecstasy.

All this time, at the Lion Stage, ManuDigital and Joseph Cotton were delivering a digital reggae/dancehall spectacle. Similar to Don Carlos, Joseph Cotton wore a metal gray colored suit, excessively shiny. Manu displayed his keyboard talent and knowledge, and Joseph sang several tunes, a lot of them included on Manudigital meets Joseph Cotton & Friends, a newly released project.

Although at Dub Academy, YT and Solo Banton had promised an exclusive show, we opted for Nattali Rize at Lion Stage (We could have seen YT and Solo Banton perform the next day with Mungo’s).

Nattali, as I was recounting last year in Summerjam review, has all the qualities needed for a great artist: intelligent lyrics, a conscious message, catchy Riddims, full of energy live performances, excellent communication with the audience. Nattali knows how to create a concert, knows how to communicate with her band, how to attract the public on her side, and how to transmit a message (she even read a manifest in Spanish). Nattali, besides her vocal qualities, knows how to play the guitar and the conga drums. She is born to be there, on stage, just as we were saying the same about Turbulence.

Benicassim, 2017-08-15. Nattali Rize (Lion Stage). Photo by: Dominique Pozzo © Rototom Sunsplash 2017.

But the most important is the feeling with which you leave a concert by Nattali Rize: the sense that you are a better person and that in your turn you can do positive things and change the world we are all living in. A true nourishment for the soul this show as I watch it or just as Nattali‘s lyrics say: Music’s the healer!

And the evening is not over yet. Even if was scheduled a little after 4 AM, we could not miss Keida, thinking only about the fact that one never knows when there would be another chance to see her in Europe.

The Jamaican origin artist, who became famous for hits like Ganja Tea, Informer, Jamaican Boy or Stand For Something, gave a solid performance, in which I noticed how quickly she could change the tonality of her voice, and the flow as well. The thing I liked the most though was the slight anxiety you could have perceived in Keida‘s voice and eyes every time she began a song. Her fear was probably generated by the fact that Fireman Crew accompanied her for the first time. In my opinion, this aspect humanized her performance, and there is nothing more beautiful in art than an artist who transpires emotion in front of his/her fans. Big up Keida, Hope to see you again soon!

Benicassim, 2017-08-15. Keida (Lion Stage). Photo by: Patrick Albertini © Rototom Sunsplash 2017.

WEDNESDAY – AUGUST 16

videos -> Beenie Man | Raging Fyah | Mungo’s Hi Fi feat YT, Charlie P & Eva Lazarus | Daba Makourejah feat Blackboard Jungle | Cali P & Fireman Crew | Mistah Godeh & The Growling Band 

The most beautiful surprise from a musical point of view at this years’ Rototom came from Christopher Martin. Ok, I saw this guy in the past, and I already knew what he is capable of, but simply and solely on August 16, Christopher exceeded himself and offered us a concert in which he was perfect from head to toe, so to speak. The voice of the artist sounded even better than the recorded version, and Chris knows how to improvise when needed. Even his pull-ups are made with class, and the fact that he disposes of an athletic body is helping him transmit significant levels of energy to his audience.

A lot of his tunes are addressed to a female audience or, as they say, for the ladies, but the last song performed in the concert, Mama, lit up emotions for everybody present. Also, we cannot forget to mention the moments in which he invited Beenie Man and D Major on stage.

Benicassim, 2017-08-16. Christopher Martin (Main Stage). Photo by: Carlo Crippa © Rototom Sunsplash 2017.

Before this impressive show, on the same Main Stage, the program showcased Beenie Man (who we missed, unfortunately) and Raging Fyah, a band about which I have been telling you is better and better from one year to another and in the same time the most promising one for a band coming from Jamaica. The Raging Fyah 2017 performance was genuine too, these ingenious musicians playing songs like Dash WataMilk And Honey, Jah Glory or Barriers.

A little after midnight we moved to Lion Stage where we saw another novel show with Mungo’s Hi Fi featuring YTCharlie P & Eva Lazarus.  I liked it so much that if I had the necessary funds, I would have taken back home with me, just to watch them live one more time. The classic Riddims carefully chosen by the Scottish had been bombarded with three different flows, offered by the three MCs, the qualitative level having been so raised that it would have been difficult to figure out which one of them you would have liked the most. Eventually, I have concluded that the three MCs are completing each other perfectly and that one needs to love them like a team.

Benicassim, 2017-08-16. Mungos Hi Fi live (Lion Stage). Photo by: Erika Ghezzi © Rototom Sunsplash 2017.

THURSDAY – AUGUST 17

videos -> Black Roots | Maclick | Hempress Sativa | Mellow Mood | Roberto Sanchez feat Echo Ranks | The Wailers | Bugle | Aba Shanti I | Lutan Fyah 

You could have felt in the air a slight heaviness given the terrorist attacks that had taken place in Barcelona the same day. It was a favorable moment for the organizers to remind us the first step we could take for defeating terrorism is to show we are not afraid. Hence, a banner containing the words NOT AFRAID was flown at the Main Stage in between concerts, generating a superb image of tens of thousands of people gathered together to deliver a robust global message.

Musically speaking, Thursday at Rototom, we took part to another premiere: the first concert ever performed by Hempress Sativa within this festival, and, from what we gathered, the first time the young talented artist came to Europe.

And Hempress Sativa did not disappoint, singing her hits, Ooh LaLaLa The Weed Thing, Rock It Ina DanceFight For Your Rights, but also a new piece, freshly released, No Retreat, created using a sample from Junior Murvin. The concert, interspersed with a lot of flow borrowed from hip-hop, but with super conscious reggae lyrics, ended of course with a Boom (Wahdadadeng), preparing, therefore, Mellow Mood‘s entrance on stage.

Mellow Mood always felt at home when performing at Rototom. Every time they have been here they delivered anthological concerts. The same happened in 2017 when they held a flawless performance, often displaying intercommunion with their fans. And of course, they invited Hempress Sativa and Forelock on stage to sing together Inna Jamaica Pt 2. Furthermore, the guys from Mellow Mood did not forget about their martial arts idol, Conor McGregor and dedicated him the Take Over tune, wishing him luck in the century’s fight against Mayweather. Damn, son! It seems I couldn’t escape this match even at Rototom. I am afraid to even to open the fridge for I might bump into news about it. 🙂

Benicassim, 2017-08-17. Mellow Mood (Main Stage). Photo by: Lorenzo Scaldaferro © Rototom Sunsplash 2017.

Going back to the festival, we woke up a bit later at Dancehall Stage to watch Bugle perform live. He is one of the most unusual voices in reggae/dancehall.

One thing must be mentioned about the speakers on this particular stage: they were not as powerful as the others, and it was a little bit tricky for live performing artists to offer a perfect show, in the absence of bands in the background. It happened in Bugle‘s case, who acted more as an entertainer, rarely singing a piece from beginning to end and abusing the pull-up, Jamaican style. It was though nice, a 100% Jamaican party experience, rather than a concert one, but I would like to watch Bugle perform live on a bigger stage with a backing band soon. It’s my dream eventually!

Benicassim, 2017-08-17. Bugle (Dancehall). Photo by: Tato Richieri © Rototom Sunsplash 2017.

The evening ended perfectly on roots rhythms delivered at Dub Academy by Aba-Shanti I. The tough ones could have remained in the audience to enjoy Lutan Fyah concert at Lion Stage, scheduled somewhere after 4 AM. It was not our case, and we regretted it since after seeing the recordings now, I realize that was a not to be missed moment. Well, the fatigue defeated us that night, but we were back on track the following days.

FRIDAY – AUGUST 18

videos -> Iseo & Dodosound with The Mouse Hunters | Chronixx & ZincFence Redemption | Million Stylez & The Island Defenders | Dub Files | Sr Wilson & The Island Defenders

Here we are, getting onto talking about the day before the last of the festival. This day focused around Chronixx‘s concert, performed aside his band, Zincfence Redemption.

Chronixx played the most familiar tunes on Chronology. Ghetto Paradise  caught on dearly, but also classics such as Alpha & OmegaWho KnowsSpirulina (spiced up with his and Hector Lewis’s magic dance moments—percussionist Zincfence Redemption), Blaze Up The FireSmile Jamaica or, of course, Here Comes Trouble, to name just six of them.

The last song in the concert playlist was Champion, a lesser-known tune, which is in turn very optimistic and fit for closing. Big up Chronixx, see you soon!

Benicassim, 2017-08-18. Chronixx (Main Stage). Photo by: Luca Valenta © Rototom Sunsplash 2017.

We can say that the prize for the festivals’ controversy belongs to Alpha Blondy, who left the stage before ending his program and never came back. The reason for his aggravation is still unknown; the only sure thing was that the organizers had communicated on Facebook a disclaimer: the halting of the concert was a decision belonging solely to the Ivorian artist, without any connection to them.

The festival went on though, and we went to see Million Stylez at Lion Stage for a five-star show. The majority of the Spanish reggae fans present at this concert were eagerly awaiting to hear in the speakers the Miss Fatty hit, but Million Stylez placed a strain on them and delivered only conscious songs. Naturally, the popular hit came in the end and what a riot was then unleashed.

Just as Christopher Martin‘s sound, Million Stylez‘s sound was accurate, except for some small faults by The Island Defenders, a backing band alongside which Stylez was performing for the first time. Nothing distressing, just a little funny.

Million Stylez was full of energy and made the public dance and stream the flags. We all felt like being at a whole reggae concert. That was one of the top gigs of the festival, so let’s bring Million Stylez on the Main Stage next year, alright! 🙂 Among the songs blasted in the speakers were Fade AwayWorld CrisisConquering LionEqual Rights & Justice and Revelation Time .

Benicassim, 2017-08-18. Million Stylez (Lion Stage). Photo by: Dominique Pozzo © Rototom Sunsplash 2017.

SATURDAY – AUGUST 19

videos -> Mad Professor & The Robotiks feat U-Roy, Big Youth & Nadine Sutherland | Amparanoia | Luciano feat Mafia & Fluxy | Sugar Cane feat Lion D, Raphael, Piero Dread & Jah Sun

Can you believe it what we made it until the last day of the festival? We can’t either! Everything was perfect for us until now, and we would continue with this reggae spread to infinity. But haven’t we already spoken about that on other occasions and even in the lines above? We believe so.

During the last day at Rototom 2017, we had to catch the legendary Nadine Sutherland performing aside Mad Professor, Nadine confessing about his stage fright for he came in front of a European audience and at this festival for the first time in his life. In our view, although it was a lovely show, it was a little too short.

Benicassim, 2017-08-19. U Roy Meets Big Youth, Nadine Sutherland & The Robotiks FT Mad Professor (Main Stage). Photo by: Luca Valenta © Rototom Sunsplash 2017.

We then moved to Dub Academy where for the first time in eight days of events there was a new soundsystem. In all other days, music streamed from the Blackboard Jungle monster, but now we were witnessing a Green Light vs O.B.F. session, both crews there with their sound plus some matching MCs. O.B.F. teamed up with Charlie P and Shanti D, , while Green Light with Macky Banton, Sr Wilson și pe Morodo. Yes, Morodo himself, a Spanish idol and artist much more used to other music styles, but who did great in soundsystem mode as well.

Ough, I forgot to mention that the session at Dub Academy lasted the whole night, every time we went back there at O.B.F. meets Green Light all was sprinkled with manifold musical surprises.

When we weren’t present there, we caught Luciano in the act, as the closing event at Main Stage, accompanied by the legendary Mafia & Fluxy. The event was split between the artist’s tunes, his speeches, which promoted peace and unity and athletic displays by the one dubbed The Messenjah, who showed us he could compete in a gymnastics contest. At the end of the same concert, we found out that the 2018 edition of the Rototom festival is going to take place in the same Benicassim. Yeee!

Also this day, we linked up with Alex Bass and The Same Song Band at Lion Stage, which it was our last show at the event. Alex is a very talented artist, which has a bright future ahead. Totally recommending. 🙂

photo source: rototomsunsplash.com

Zona Reggae
Benicassim, 2017-08-19. Luciano ft Mafia & Fluxy (Main Stage). Photo by: Luca d’Agostino © Rototom Sunsplash 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *