PLAI Festival 2017: Faţă în față cu un Gentleman

articol scris de Băcilă Adrian Mihai

Muzica reggae are o însemnătate specială pentru mine şi la orice party sau festival merg, îmi doresc sa fie măcar un artist care abordează acest gen muzical; pentru că oricât de soft, loud, fast, slow sau heavy ar fi alte genuri muzicale pe care le diger, Reggae este cumva acel “melting-point” unde pot găsi oricând toate aceste trăsături.

Unul dintre primii artişti reggae cu care am intrat în contact pe calea undelor sonore (încă de pe vremea când eram abia ieşit din adolescenţă şi Youtube era doar un prunc în faşă), a avut o influenţă foarte mare asupra felului în care m-am format atât ca ascultător de muzică, dar şi ca artist la rândul meu.

Zona Reggae
Gentleman în public la PLAI Festival 2017 | photo credit: PLAI Festival

A fost unul dintre acei artişti care îţi ascut curiozitatea şi te fac să sapi nu după aur şi pietre preţioase ci după lucruri cum ar fi: adevărul, iubirea, dăruirea sau sinceritatea. Şi în prezent este unul dintre artiştii care nu s-au lăsat duşi de val şi au rezistat curentelor şi mai ales examenului timpului. Încă de prima dată a sunat fresh şi continuă să o facă; din piesele sale am invăţat despre Patois, Jah-Jah, Selassie, Chalice, Empress şi tot din piesele sale am învăţat puţin şi despre adevăr, sinceritate, dăruire şi iubire!

A fost o plăcere pentru mine să merg cu Zona Reggae la PLAI 2017 din două motive:

1. iubesc un festival outdoor oricât de mic sau mare ar fi.
2. iubesc în mod deosebit un festival unde pot asculta reggae live.

Şi PLAI asta a oferit: un outdoor cu muzică de calitate, multe surprize, activităţi diverse şi ca să fie şi mai bine din punctul meu de vedere, au pus la cale şi un concert reggae de zile mari cu nimeni altul decât cel despre care vorbeam mai sus: Gentleman.

Nerăbdarea şi sentimentul de anticipare a crescut tot mai mult; până în momentul în care trupa sa (The Evolution Band) cânta deja de vreo 8 minute…

Trebuie să recunosc că de o perioadă bună de timp nu mai ascultasem Gentleman şi când am auzit că vine la PLAI, m-am bucurat tare! Conduşi de frumoasa soţie a artistului, Empress Tamika, The Evolution Band au început în formă maximă cu două piese, recunosc noi pentru mine, dar care purtau amprenta inconfundabilă a artistului.

Gentleman & The Evolution Band | sursa foto: PLAI Festival

Apoi am ascultat live şi într-o interpretare dosebită, alături de oameni frumoşi şi voioşi, piese dragi mie cum ar fi: Different Places, Runaway sau Leave Us Alone. Fiind prima dată când îl vedeam, mi-a lăsat impresia unui om simplu care iubeşte foarte mult ceea ce face. Energia şi buna lui dispoziţie au fost molipsitoare, iar ca să se asigure că simte şi mai bine vibe-ul audienţei sale numeroase, a coborât chiar în mijlocul nostru pentru câteva minute.

Momente de omagiu pentru nume ca Burning Spear, Peter Tosh sau Bob Marley au fost din plin, iar în clipa în care am relizat că vor cânta şi Redemption Song am fost cuprins de un sentiment plăcut, nemaitrăit până atunci.

Atunci mi-aş fi dorit să îi mulţumesc şi să îi spun faţă în faţă: “Ai reuşit! Ceea ce faci este mai mult decât muzică; se simte!”

sursa foto: Facebook PLAI Festival 

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri reggae!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *