Cronică: Pannonia Allstars Ska Orchestra @ Form Space, Cluj-Napoca

12 noiembrie 2017 a fost o zi frumoasă de toamnă în care paşii şi BlablaCar-ul m-au purtat din nou spre megalopolisul vieţii studenţeşti de la noi: oraşul Cluj Napoca.

De îndată ce s-a anunţat că Pannonia Allstars Ska Orchestra urmau să susţină un concert de zile mari în Form Space, mi-am zis fără doar şi poate, mort sau viu, trebuie să fiu acolo.

La multe piese din repertoriul acestora le-am dat şi eu play la diferite petreceri prin ţară, deci ştiam unde urma să ajung, însă Orchestra de Ska a fraţilor noştri maghiari m-a stors de energie mai ceva ca o maşină de spălat!
Doamne, fain o mai fost! 😀

Dar hai să nu mă grăbesc cu concluziile ca fata mare la măritat, sau cel puţin aşa cum era pe vremea bunicilor…

Fiind prima oară când ajungeam în Form Space, alături de alţi prieteni dragi, eram curios şi cum arăta clubul în sine, deoarece auzisem doar de bine până acum despre acesta.

Şi într-adevăr, Form Space e un club cum puţine sunt din păcate la noi în ţară: foarte frumos amenajat, cu aerisire deasupra scenei şi mai ales sunet de top. Mi-a plăcut că are şi un spaţiu amenajat pentru fumători în aer liber şi lămpi pe gaz la care te puteai încălzi dacă temperatura scădea în termometre. Dacă ar exista şi la noi în ţară mai multe cluburi de genul acesta sunt sigur că şi nivelul scenei şi al industriei muzicale ar creşte considerabil.

Zona Reggae
Funkorporation

Funkorporation din Cluj-Napoca au fost cei care au deschis seara, reuşind să adune un număr considerabil de persoane in faţa scenei. Fiind prima oară când i-am ascultat mi-au plăcut ca şi concert. Dacă mi se permite, aș adresa o sugestie celor două soliste însă: un strop mai mult de încredere în forţele proprii le-ar ajuta mult şi de asemenea mai era nevoie să se apese un pic mai mult pe pedala ”interacţiunii” cu publicul. În rest, jos pălăria!

Şi că tot ziceam de pălărie, după o scurtă pauză de ţigare, iată că pe scenă îşi făceau încălzirea, eroi serii: Pannonia Allstars Ska Orchestra,  cu KRSA, solistul trupei purtând o frumoasă pălărie albă. Mi-a plăcut că şi-au păstrat ţinuta elegantă, din ultimul clip Star Wars – Imperial Reggae.

Astfel, dacă Kristóf Tóth aka Lord Panamo / KRSA era îmbrăcat cu un costum alb şi cămaşă neagră, ceilalţi membri P.A.S.O purtau sacouri albastre.

Încet, dar sigur, aproape s-a umplut Form Space-ul şi P.A.S.O, uşor, cu câteva trompete şi skank-uri de chitară, au dat tonul freneziei: Ska – ska-ska-ska-ska-skaaaaaaaa….

Zona Reggae
KRSA

Mâini în aer, chiote de bucurie, mişcări din şolduri şi mai ales joc energic de glezne au fost elementele ce au conturat o noapte ce nu ne mai doream să se termine…
Ca la orice concert de ska, dacă alegi un loc în primele rânduri, trebuie să te ţină genunchii şi pantofii, altfel mai bine rămâi un pic mai în spate.

Între piese, solistul se adresa în maghiară publicului predominant maghiar, cum era şi firesc de altfel, însă muzica oricum trece peste orice bariere lingvistice.

Am avut parte şi de versiunea Star Wars pe ska, de refrene catchy, dar şi de o reală interacţiune cu publicul care a trăit fiecare piesă a concertului. S-a simţit din plin şi experienţa pe care membri P.A.S.O o au pe scenă.

La un moment dat, KRSA ne-a oferit şi un frestyle raggamuffin dovedindu-si calitatile vocale, însă din păcate acesta a fost destul de scurt şi unic.

Zona Reggae
Pannonia Allstars Ska Orchestra

Funkorporation au revenit şi ei pe scenă pentru a cânta o piesă alături de P.A.S.O şi astfel s-a încheiat în ropote de aplauze un alt concert memorabil.

Pentru cei care şi-au dorit să mai continue petrecerea de afterparty s-au ocupat Rammon şi Socol de la Funkadelic Moods.

Mulţumim şi felicitări P.A.S.O, Funkorporation, Form Space şi Cluj Napoca Rock n’ Roll pentru că cel puţin pentru o perioadă ne-au dat şansa de a ne lua doza de ska de care aveam nevoie!

Poze Pannonia Allstars Ska Orchestra, Funkorporation @ Form Space

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *