Cronică: IratioN Fest @ Pădurea Hoia, Cluj-Napoca

În weekendul 9 – 10 iunie, în pădurea fermecată de la Hoia, Baciu din Cluj Napoca a avut loc cel mai tânăr fest dedicat culturii Rasta, naturii, artei şi activitaţilor în aer liber: IratioN Fest.

Încă de la început vrem să salutăm această frumoasă iniţiativă, căci IratioN alături de One Love Gathering, rămân momentan  singurele festuri de reggae de la noi.

De cum am ajuns acolo am fost primiţi cu multe zâmbete şi căldură. Ne-a plăcut atenţia pe care organizatorii şi voluntarii au acordat-o detaliilor, majoritatea marcajelor informative fiind colorate în verde, galben şi roşu. Pe lângă acestea au existat o grămadă de semne cu mesaje pozitive, împrăştiate în perimetrul festivalului.

Foto Credit : Silviu Cristea

Pentru pasionaţii produselor şi accesorilor din materiale textile colectivul de la Adam’S Studio a susţinut ateliere de confecţionare ale acestora. De asemenea, tatuajele naturale cu hena au stârnit şi ele curiozitatea participanţilor.

Mandala Tales ne-au introdus în universul magic al acestor creaţii grafice create după modele bine calculate anterior. Diversitatea modelelor şi culorile vii ale acestora nu aveau cum să nu te facă să te opreşti în loc şi să le adimiri frumuseţea. IratioN a fost şi pet friendly, mulţi căţei plimbându-se liberi şi voioşi printre petrecăreţi.

Odată ajunşi  la Rasta Sculpture Area, am avut plăcerea să admirăm cum doar din daltă şi ciocan, un sculptor cioplea un chip de rastaman, care mai tarziu a ajuns pe scena, devenind astfel emblema întregului Fest.

Campingul la IratioN a fost liber, în padurea din apropiere, iar mâncarea a fost şi ea foarte gustoasă.

***

Revenind la muzică.. Atunci când la scena de live El Negro făceau probe de sunet, am dat o tură prin pădure unde printre copaci era amenajată o mică scenă. Acolo am avut bucuria să mă revăd cu Chuck Boris care punea dub şi bass music pe boxele celor de la Doamne Ajută Sound System, un sound mai mic, dar ideal pentru o scenă secundară.

Cercul Întreg de la Cluj au fost primii care au urcat pe scenă unde au tras un Jam Session energic iar pe noi ne-au invitat la o Botoşăneancă, de la mama ei din Moldova. Ne-am prins în horă şi zburând ca vântul şi ca gândul cu greu am mai putut fi opriţi.

A urmat Mistah White şi live bandul său, originari tot din Cluj-Napoca, pentru cei care încă nu îi cunosc.

Poliglotul care a uimit o întreagă ţară cu piesele sale interpretate în 12 limbi a cântat cu energie şi pasiune piese precum: Cali Weed, Alerta, Sub Soare, Viajero, Am Vibe sau noua sa creaţie piesa Muşcă. Despre stilul său, Radu a transmis publicului că se numeşte Rastafarock, care îmbină elemente din muzica rock, hip-hop punând accent pe valorile şi mesajul muzicii reggae.

Foto Credit : Silviu Cristea

Aplauzele primite au dovedit că a fost un concert reuşit, care a deschis seara pentru cea mai longevivă trupă de reggae de la noi: El Negro.

Ne era dor să îi reascultăm pe El Negro în formula de Live Band. Eu unul fără a-mi dori să ies în evidenţă, am dansat cât m-au ţinut balamalele, am aplaudat, am zâmbit şi m-am bucurat întocmai ca la 20 şi un pic de ani. Iar ca şi mine au fost mulţi.

La IratioN mi-a plăcut că nu a existat o limită de timp impusă artiştilor, El Negro au cântat aproape o oră şi jumătate, aşa de bine s-au simţit pe scenă şi alături de publicul care le-a fost alături la fiecare piesă. Dintre piesele cântate de aceştia îmi amintesc de Dansăm pe Iarbă, Liniştea, Lasă-mă, Mi-e dor de tine, Over The Line, Hai să colorăm blocurile gri şi bineînţeles arhicunoscutul hit al trupei, piesa Ploaia.

Un moment frumos şi aparte a fost acela în care Adeline Borșan a interpretat It’s a Pity, piesă care a facut-o celebră în întreaga lume pe Tanya Stephens.

2 Fire de Iarbă ne-a amintit că aceasta a fost cântată de El Negro alături de fratele Mistah Boogie, care alături de Robert Zaharia,vor rămâne mereu in inimile noastre.

Deşi a încercat să ocolească domeniul politicului, Bogdan Negroiu spre final a transmis un frumos mesaj de pace, iubire şi mai ales respect faţă de natură. Natura, fie că ne referim la copaci, sau celelalte plante sunt indispensabile vieţii iar acestea nu pot fi interzise prin lege. Si ajungând la cânepa sau marijuana care creşte singură de la Jah, este un paradox ca aceasta să fie încă interzisă.

De abia aşteptăm să ascultăm şi noile piese El Negro, care pe parcursul acestui an ne-au divulgat că pregătesc un nou material.

Photo : Silviu Cristea

Luându-şi la revedere de la fani, cu reverenţe şi în aplauzele acestora, eroii noştri şi-a încheiat concertul.

Însă distracţia de-abia era la început deoarece cu paşi lini ne-am îndreptat spre Genmaica Soundsystem, proaspăt upgradat.

Astfel ne-am putut bucura de selecţii roots, dub şi digital şi bass music  de pe vinil puse de către Sheba de la Dancehall TraditionIrie Daily, Lazio 45 şi membrii Genmaica Soundsystem: Selecta Droo, EuJah – mc şi ChuTheJhu.

Pe noapte, Digital Selekta a livrat o porţie energică de bass music, iar a doua zi, de dimineaţă ne-am putut revigora pe dubul melodic şi cu suflet pus de către Sistah Rastahfairy. 

Photo : Silviu Cristea

Deşi în total probabil au fost undeva la 300 de oameni, seara, la soundsystem, nu au mai rămas nici măcar un sfert din aceştia din păcate.

Mulţumim IratioN Fest, aveţi susţinerea noastră de acum încolo. Ne-am simţit minunat în pădurea Hoia şi sperăm să ne revedem cu zâmbete pe feţe şi  la ediţia cu numărul 2. Jah Bless!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *