Cronică: Dakini Festival 2018

Dakini Festival a fost o experienţă unică şi cu siguranţă de neuitat. Aflat la a doua ediţie, Dakini  s-a ţinut între 27 iunie – 1 iulie pe unul dintre malurile sălbatice de la Tuzla, judeţul Constanţa.

În cele 4 zile de festival am dansat pe plajă, în noroi şi pe iarbă, am legat prietenii sincere şi ne-am bucurat întocmai ca nişte copii de soare şi muzică.  Faptul că s-a ţinut la 250 – 300 metri de una dintre plajele Mării Negre i-a dat un farmec aparte, deoarece ori de câte ori îţi doreai o pauză puteai coborî pe plajă.

Încă din prima zi, cu toate că marea era destul de învolburată, iar valurile te loveau peste picioare cu pietricele şi nisip, ne-am încumetat să ne aruncăm şi la o primă baie. Ulterior am avut parte şi de după amieze senine, însă a şi plouat la greu, cel puţin 2 zile fără întrerupere.

Dakini 2018 by Ruxandra B Igna

Beautiful people and great music! An entire magical adventure that was captured in a short aftermovie made by our friend Ruxandra B Igna! Play it and relive the story that was written on the shores of the Black Sea.

Publicată de Dakini pe Vineri, 13 Iulie 2018

 

Dakini Festival a avut trei scene: Akasha Live – main stage, Ishtar – Psytrance Stage şi Molecule – Telekom Electronic Beats Stage. Scena Telekom, ca şi creaţie, a fost cea mai reuşită, având formă de corabie. Decorurile, formate din pânze lycra, de la cele 3 scene au avut mult de suferit din cauza vântului şi a ploii, iar decorul de la scena Psy, care arăta şi cel mai bine a fost doborât de furtună la pâmânt.

Cu toate acestea, oamenii veniţi din toată ţara şi din afara graniţelor, au arătat ce înseamnă să te bucuri de prezent şi de muzică, dansând aproape neîncetat, pe ploaie, soare sau vânt.

În campingul aflat în incinta festivalului, printre copaci sau ierburi înalte, întreaga zonă s-a transformat într-o oază de râsete, poveşti, muzică şi voie bună.

Pe timpul zilei, puteai lua parte la diferite ateliere de yoga ce au avut loc în Asana Tent sau The Dome, jamsession-uri sau la diferite workshop-uri şi activitaţi precum: body painting, workshop-uri de desenat mandale, olărit sau masaj şi healing session.

Faţă de reclama făcută înainte în social media, din punctul de vedere al organizării festivalul nu a arătat chiar cum îşi imaginase fiecare participant, însă trebuie să ţinem cont şi de condiţiile meteo care nu au fost deloc favorabile. La gestionarea deşeurilor se putea face o organizare mai bună, spre exemplu. Pe perioada festivalului am avut însă apa de băut gratis şi mâncarea a fost ok.

Pe partea muzicală şi artistică însă, la Dakini am avut parte de cel mai bun line-up din această vară. Deşi am dansat mult şi la scena psytrance, cea mai mare parte a timpului am petrecut-o la Akasha Live Stage. Doar acum încercând să conturez această recenzie realizez întradevăr ce artişti internaţionali am avut ocazia să ascultăm la Dakini şi cât de frumos s-au împletit stilurile muzicale din diferite părţi ale globului.

Credit Foto : Checigo

Prima zi, miercuri, 27 iunie:

Istvan Sky supranumit The Man Who heals with music a fost cel care a susţinut ceremonia de deschidere cu un concert plin de healing vibration.

Originar din Ungaria, Istvan Sky a început de mic să cânte învăţând acest lucru mai întâi din familia sa, apoi din natură şi ulterior de la maeştrii din India şi Tibet. Acum Istvan susţine concerte de-a lungul întregului glob iar la Dakini a susţinut şi workshop-uri despre modul său de a cânta.

În timpul ceremoniei, indiferent că şi-a folosit vocea sa cristalină, în acelaşi timp cu toba şamanică, sitarul, chitara, fluierul, bolurile tibetane sau alte instrumente, vibraţia muzicii sale s-a simţit până şi în ultima celulă din corp.

Istvan Sky ❤️

Publicată de Dakini pe Miercuri, 27 Iunie 2018

 

Hilight Tribe prin soundul lor complex care include o pleiadă de instrumente adunate de pe întreg globul pământesc:  chitară bass,  djembe, didgeridoo,  harpă evreiască, sitar, n’goni, berimbao, dun dun, vocals, djembe, congas, bongos ,fluier şi tobe ne-au introdus într-o transă din care nu ne mai doream să ne trezim.

A fost poate pentru prima dată când am prins live un concert de natural trance aşa cum își denumesc Highligh Tribe stilul şi a fost într-adevăr incredibil. Cei 6 membrii au împreună peste 10 ani vechime în muzică, 6 albume, 4 clipuri şi peste 500 de concerte la activ. Fuziunea instrumentelor şi modul în care erau mixate, toate acestea cu un trance accentuat pe fundal ne-au teleportat cel puţin pentru 45 de minute într-o altă dimensiune. Sper să mai am ocazia să îi prind live, iar când le voi vede numele pe afiş, clar voi face tot posibilul să fiu acolo.

Hilight Tribe

Publicată de Dakini pe Miercuri, 27 Iunie 2018

A doua zi, joi, 28 iunie

Începând cu ora 00:00 a fost rândul celor de la Onogana să dea ce au mai bun pe scenă. Cei 3 membri fac parte din trupele de top Electro – acustice din Israel. Doar cu un set de tobe şi două didgeridoo au ţinut un concert exploziv ducând publicul în extaz. Mi-a plăcut mult modul în care suflătorii în cele două didgeridoo se completau unul pe altul, rupeau ritmul şi ulterior reveneau cu o energie mult mai puternică asemeni unui vulcan nesecat.

Alien Lama & Poetrip au arătat că şi la noi în tară sunt artişti talentaţi ce îmbină  instrumente etnice din diferite colturi ale lumii creând un sunet natural, tradiţional si-n acelasi timp eclectic.

Repertoriul trupei conține boluri si gong tibetane, didgeridoo australian, kalimba africana, dramba, caval, tilincă combinate subtil în ideea de a creea o armonie şi o baie de frecvenţe tămăduitoare.

Pe Sistah Rastafairy nu am reuşit din păcate să o prind live fiind plecat la magazin. 🙂 Ulterior, mi-a fost ciudă căci nu am ştiut exact cât urma să facem pe drum, dus-întors. Astfel am ratat şi setul luiMad Professor, reuşind doar să prind câteva piese, de sus, de pe culmea dealului. Am aflat ulterior că acesta a fost însoţit de fiul său:  şi setul lor a inclus multe dubplate-uri din ani ’80, înregistrate unicat, pe vinil.

Credit Foto : Boaca Alex

Originari din Australia Kalya Scintilla & Eve Olution au reuşit să ne vrăjească atât prin soundul lor denumit alchemical audio dar şi prin dansurile şi costumele purtate de Eve Olution. Muzica lor reprezintă geometria sacră a  sunetelor pădurii, deşertului, muntelui, oceanului, norilor şi a tuturor creaturilor vii ce împart şi transmit mai departe aceaşi energie vie care curge neâncetat.

Ultimii  pe care i-am prins live la Akasha Live Stage au fost Operentzia din Ungaria. Mi-a plăcut şi soundul lor un mix foarte eclectic şi captivant deopotrivă  între Chill-out, Dub, Psy-chill, Trance şi Ethno.

A treia zi, vineri, 29 iunie

Planul a fost primul artist pe a cărui muzică am dansat vineri seara şi mi-a plăcut setul său de glitch asezonat cu trip-hop.

anna RF au fost cei care au cucerit publicul prin muzica lor, prin dans, prin energia debordană de pe scenă şi pofta de viaţă. Stilul acestora, un melanj între  Electro, Ethno şi Reggae au transformat aproape întreaga suprafaţă din faţa scenei într-un adevărat ring de dans. La un moment dat, solistul trupei (Monkey) a dedicat o piesă tuturor femeilor prezente, iar noi am creat un mare cerc şi acestea şi-au etalat cunoştinţele de dans şi de belly dance în interiorul cercului.

Doar frumoasa Yeliz a lipsit din ecuaţie, cea care îi însoţeşte de obicei pe cei trei membri în concerte.
Sintagma anna RF este o expresie în Arabic-Hebrew şi are două înţelesuri: ştiu şi nu ştiu. Trupa a fost formată într-un mic sat din deşert denumit Shaharut. 

Mult îndrăgitul Gaudi s-a întors şi el la Dakini si a susţinut două show-uri, primul a fost un live alături de All Star Orchestra şi al doilea a fost un live Dj set. În cadrul primului show s-a simţit că cel mai probabil a fost printre primele reprezentaţii care le-au susţinut în această formulă. Prestaţia lor a fost ok, dar nu au reuşit să strălucească.

Dj Setul de a doua zi a curs mult mai bine, Gaudi reuşind să pună publicul în mişcare şi să îl cucerească cu soundul său electronic, dub -experimental.

Din Pasiune şi dragostea pentru muzică, Gaudi a reuşit de-a lungul timpului să producă 14 albume solo, mai mult de 250 de producţii şi 110 remixuri, reuşind astfel să îşi creeze astfel o carieră internaţională.

A patra zi, sâmbătă, 30 iunie

Prem Joshua & The Band a fost un alt concert care mi-a mers la suflet. Încă de pe ziuă, pe când ploua torenţial, ne-am retras la scenă şi am avut şansa să îi ascultăm live de aproape. Întregul concert a fost o adevărată armonie, sunetul sitarului divin mânuit de către Prem Joshua, combinat cu chitara bass a maestrului coreano-japonez Satgyan Fukuda şi minunata voce şi percuţie oferită de către Raul Sengupta ne-au transpus de la Dakini în India.

Prem Joshua ne-a mărturisit că o parte din instrumente nu a reuşit să le aducă cu avionul din țara natală. Dar la Dakini, a reuşit să facă rost de acestea de la alţi colegi muzicieni , ceea ce demonstrează încă o dată că dacă ai voinţă şi vii cu cele mai bune intenţii, Divinitatea sau Universul conlucrează cu tine şi rezultatul va fi mereu unul pe măsura iubirii şi pasiunii pe care o pui în ceea ce faci.

Prem Joshua & The Band au devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai cunoscute trupe la nivel global, originare din India. Joshua s-a născut de mic într-o familie de muzicieni, fiind îndrăgostit de flaut încă de mic. La 18 ani, începe să călătorească în ţări precum recia, Turcia, Iran, Afghanistan şi Pakistan unde se integrează şi asimilează din folclorul fiecărei ţări. Ajungând  în India se simte ca acasă, fiind cucerit de muzica şi cultura specifică acestei ţări. Acolo studiază sitarul pentru mai mulţi ani, reuşind să simtă  şi să aprofundeze vibraţia acestui instrument fascinant.

Având 14 albume la activ, Prem Joshua & The Band au demonstrat şi încă continuă să arate lumii întregii că singurul limbaj universal comun al umanitaţii este muzica. Iar aceasta alături de meditaţie şi dragoste sunt medicamentele adevărate de care avem nevoie pentru a înflorii în această viaţă.

Cu origini din Danemarca, Bwoy de Bhajan a susţinut şi el un live set energic alcătuit din diferite sunete inspirate din natură.

***

Întrucât duminică pe ziuă am plecat înapoi spre casă nu i-am mai prins pe Kukan Dub Lagan şi pe Globular.

De asemenea, aproape fiecare noapte a fost luminată şi  vrăjită de acrobaţiile şi jongleriile cu focul susţinute de către Nomad Flames, iar la scenele Ishtar – Psytrance Stage şi Molecule – Telekom Electronic Beats Stage s-a dansat aproape încontinuu.

Jos pălăria pentru toţi artiştii prezenţi pe cele trei scene de la Dakini, respect şi multă dragoste tuturor participanţilor care indiferent de condiţiile meteo au trăit fiecare moment şi nu în ultimul rând mulţumim organizatorilor care deşi nu au avut o misiune uşoară au dus-o până la capăt cu brio.

Credit Photo : Alex Boaca

La anul suntem siguri că Dakini ne va cuceri şi ne va vindeca din nou prin culoare, muzică şi vibraţii pozitive.

Închei cu un mesaj preluat de pe pagina evenimetului, scris de Dana Nedelcu şi care reflectă exact spiritul Dakini:

Mulţumesc pentru spaţiul frumos în care am trăit  multe experienţe pe care le pot transforma ca să merg înaine în claritate şi iubire necondiţionată, pentru dans şi curcubee, pentru exercițiul de răbdare, încredere şi manifestare . Tot ce este frumos se creează în timp, cu răbdare şi ajustările necesare. Mulţumesc!

sursa foto copertă: Facebook Dakini

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *