Cronică: Damian Marley pentru prima dată în România la Electric Castle

11 decembrie 2017, cu câteva zile înainte de Crăciun, organizatorii Electric Castle s-au gândit să ne facă cel mai frumos cadou: confirmarea concertului Damian Marley în curtea castelului din Bonţida.

Atunci mi-am amintit că, la a doua ediţie de Electric am primit un formular pe care eram invitaţi să trecem numele artiştilor pe care ne doream să îi ascultăm pe viitor la Castel şi atunci fără să mai stau pe gânduri am scris Damian Marley. Deci, aștept mulțumirile voastre. 🙂

18 iulie 2018, după un mail de acreditare primit cu cele mai mari emoţii, iată că suntem şi anul acesta confirmaţi și putem lua astfel parte la primul concert al lui Junior Gong în România. Deja nu îmi mai încăpeam în piele de fericire!

Cu toate că mai reuşisem să îl mai prind live pe Damian în Budapesta, atunci când afli că cel mai mic şi mai talentat fiu al regelui muzicii reggae, Bob Marley, vine să concerteze la tine în ţară, nu ai voie să lipseşti. Chiar dacă Doamne Fereşte eram pe patul de spital, făceam cumva şi tot nu ratam concertul. 🙂

După concertul lui Julian Marley de la Arene, acesta era al doilea concert susţinut de către vreun Marley, la noi în ţară.

Electric Castle
sursa foto: https://www.facebook.com/ElectricCastle/

***

Drumul a fost destul de anevoios şi după o cursă aproape contra cronometru de la gara din Bonţida la Castel, am zăbovit un pic la cort şi pas alergător spre scenă. Noroc că mi-a luat-o Radu, un prieten mai descurcăreț, în faţă şi făcându-mi cărare prin mulţime, am înaintat mult mai uşor.

Woooow, când s-au adunat toţi aceşti oameni?  Ăsta e spiritul Electric Castle, de care trebuie să recunosc că mi-a fost dor!” au fost primele gânduri când am văzut mulțimea adunată deja la festival.. Deja din faţă de la Main Stage şi până în spate, în apropierea roţii curcubeu, unul dintre simbolurile EC, era plin ochi.

Concertul a avut o întârziere, anunțată și pe aplicația EC, datorată de ploaie, dar și de cozile de la intrare, unde mulți nu reușiseră să treacă de Entrance-Check-In. Ulterior am aflat că am avut şi prieteni care din cauza blocajului format la intare au reuşit să prindă doar câteva piese de la Damian. 🙁

Luminile se aprind în sfârşit, iar publicul delirează de fericire în momentul în care pe scenă intră primul personaj din filmul serii:  un jamaican autentic, prezentatorul concertului şi cel mai probabil unul dintre oamenii de bază din staff-ul lui Damian. Spun asta deoarece la conferinţa de presă, el a venit şi i-a zis reprezentatei de presă din partea Electric Castle că trebuie să se grăbească să plece.

–  Nu e ăsta Damian, aud din spate şi am deja un zâmbet până la urechi.

– Cmon, let me hear you! Romaaaaaaniaaaa are you reaaaady? […] Ladies and gentleman, I’m proud to present you, all the way from Kingstooooon Jamaica: Damiaaaan Junior Gooong Zilaaaaaa Maaaaaaarleeeeeyyyy!!! 

Cu luminile încă stinse, membrii trupei apar unul câte unul şi îşi preiau cuminţi instrumentele.

Spectacolul începe cu o secvenţă în care pe ecranele din spatele scenei apare Haile Sellassie, The First King of Ethiopia cu o parte din discursul său din faţa celorlalţi lideri ai lumii şi o parte din soldaţii etiopieni ce au luptat în al doilea război mondial.

–  Yeeeeeeeee se aude din backstage şi pe spate este proiectată uşa de pe coperta celui mai recent album semnat Damian Marley, Stony Hill. Aveai impresia că Jr Gong efectiv va deschide acea uşă şi va intra pe ea! Sau cel puțin așa credeam eu. 🙂

Între timp a început şi laitmotivul EC, obişnuita ploaie de la Bonţida. Însă tre’ să recunosc că la cât de înfierbântat am fost în timpul concertului a picat la fix. Cam multe lucruri în această seară magică s-au potrivit de minune, să fie doar din întâmplare sau e mai mult decât atât?

Gândurile îmi sunt spulberate căci pe scenă, cu dreadurile fluturând intră Damian Marley.

Vocea sa de raggamuffin interpretând piesa Here We Go, răsuna răspicat până în depărtare. În dreapta sa, era celebrul neobosit dreadlock care pe toată durata concertului a fluturat steagul Etiopiei, așa cum face la fiecare concert Damian Marley. Câţi nu ne-am dori să fim noi în locul acestuia… Chiar și pe pagina de facebook a evenimentului s-a iscat o polemică privind acest subiect.

Electric Castle
sursa foto: https://www.facebook.com/ElectricCastle/

În stânga sa s-au aflat cele două eroine ale trupei, tipele acelea mişto care au asigurat partea de backing  vocals şi care au dansat aproape neîncetat. Vreau să dau în scris un mare Big Up pentru ele. Rolul lor e unul foarte important în tot acest show, deşi de multe ori sunt trecute cu vederea.

De band-ul său ce să mai zic.. câte concerte şi pe câte scene au urcat împreună cu Damian,  fiecare dintre ei  cunosc intenţiile celuilalt coleg doar din priviri.

Make It Bun Dem, hitul planetar creat de Skrillex alături de Damian, aruncă scena Electric în aer.

Set Up Shop, More Justice, Beautiful şi Affairs of the Heart ne sunt cântate din suflet una după alta. Pentru Damian părea că totul e doar o joacă. Trecerea de la o piesă la alta se făcea atât de autentic şi natural, încât dacă nu erai un pic atent aveai impresia că timp de mai bine de cinci minute a fost un singur cântec.

Electric Castle
sursa foto: https://www.facebook.com/ElectricCastle/

– Hands Up, Hands Up exclamă Gongzilla şi o mare infinită de mâini sunt ridicate spre cer.

– Romania, do you like Dancehall music? Pauză, nici un răspuns satisfăcător din public… 🙁

– Romania, do you like Reggae Music? – Yeaaaaaaaaaaah! Şi zâmbetul apare şi pe faţa eroului nostru. 😀

Şi toată lumea se pune pe dans pe Hey Girl.

The MissionLove & Inity sau Move sunt lansate la foc automat pe Riddim-uri mai lente sau one drop și fac deliciul publicului.

Urmează momentul preferat al ganjamanilor. Medication răsună din difuzoare nu înainte ca Damian să ne vorbească despre efectele benefice ale acestei minunate plante.

Everybody Wants To Be Somebody şi Nail Pon Cross de pe cel mai recent album al său Stony Hill sunt cântate şi ele aproape la unison cu oamenii de la Castel. Publicul este în extaz. Aplaudă și cântă laolaltă cu Jr Gong și este foarte receptiv la vibe-ul transmis de pe scenă în ciuda reprizelor de ploaie. Câțiva oameni în jurul meu mărturisesc că nu știu vreo piesă de la Damian, dar sunt realmente impresionați de ce văd pe scenă.

O pace şi o linişte ce greu pot fi descrise în cuvinte, se aşterne peste ECWar şi No More Trouble ridică vibraţia concertului cu multe grade peste limita normală.

Electric Castle
sursa foto: https://www.facebook.com/ElectricCastle/

Închide ochii şi ascultă, ai impresia că Bob Marley e acolo pe scenă! auzeam spunând cineva din lateral…

Get Up, Stand Up au cântat miile de voci în cor, dorind parcă să fie auziţi de toţi ceilalţi români din ţară şi să plece apoi înfrăţiţi spre Piaţa Victoriei şi Casa Poporului, doar doar vor reuşi să repună ţara asta pe drumul ei normal…

Urmează Living It Up pe care mulţi dintre noi dansăm ca şi cum noi am fi acolo cu Damian, la petrecerea sa privată de acasă, organizată în conacul unde s-a şi filmat clipul piesei, mulțumindu-i lui Bob:

But daddy made it out – out of the ghetto
Believe in your dreams, believe you me, don’t let go
We’re living it up – we’re having a good time baby
I was born uptown of the ghetto dream, now ain’t life crazy?
Daddy made it out – out of the ghetto

Începe Could You be Loved şi pe scenă intră un puşti de 5-6 ani care cântă la unison cu Damian, însă la dans îl întrece.

Vă daţi seama că în acel moment mulţimea era în extaz şi preţ de câteva minute ovaţiile şi strigătele de admiraţie au curs neîncetat. Apoi micuţul ne-a şi cântat o mică parte din I Just Called To Say I Love You (Stevie Wonder). Cel mic este juniorul lui Damian, Elijah Marley. Deci nu trebuie să ne facem griji, moştenirea numelui Marley e pe mâini bune!

Faptul că e lung nu încape îndoială, însă chiar dacă de cele mai multe ori e naşpa, cu noroi şi spini deseori iese şi soarele şi zâmbetul apare din nou pe faţa celui care parcurge The Road To Zion, lucruri pe care ni le amintește și piesa cu același nume. Cântecul a fost precedat de un moment vizual de excepție, publicul fiind rugat să aprindă o brichetă sau măcar lanterna telefonului. A fost clipa în care Bonțida s-a luminat artificial.

De asemenea, finalul piesei a fost remarcabil cu una dintre tipele de pe backing vocals etalându-și veleitățile vocale.

Welcome to Jamrock, hitul care i-a adus celebritatea, a fost piesa care a încheiat memorabilul şi legendarul concert semnat Damian Marley. Deşi publicul a mai cerut un biss minute întregi şi cu multă patimă, acesta nu a mai avut loc.

***

Întregul show a fost într-adevăr unul de referință, păcat că pe timpul concertului proiecţiile de pe ecranele secundare au rămas stinse. Doar stâlpii cu leduri s-au aprins de câteva ori însă toate acestea cel mai probabil au fost alese ca măsuri de siguranţă pe timpul ploii.

Publicul de la Bonțida a fost de nota zece plus. Spre deosebire de alte locuri, oamenii de la EC știu să asculte și să se bucure de un concert, chiar dacă nu cunosc artistul de pe scenă, fiind foarte îngăduitori cu aplauzele. Oamenii aici nu vorbesc aiurea în timpul concertului, ci sunt atenți la muzică. În plus, lumea este super civilizată și nu dă peste tine pentru a ajunge în față. Fiecare îl respectă pe celălalt. Big op Cluj!

În timp ce mulţimea se dispersa mulţumită şi fericită, pentru mine şi Radu emoţiile acum începeau parcă să ne cuprindă. Cuminţi, cu badge-urile de presă la gât ne-am dus lângă gardul de lângă scenă şi răsuflând uşuraţi am trecut de parte cealaltă. Parcă mă teleportasem în Zion pentru câteva clipe, aşa mă simţeam.

Apoi am fost preluaţi de un reprezentant al Electric Castle şi am fost conduşi într-un mic container, foarte cosy şi cu stil aranjat unde am luat loc alături de ceilalţi jurnalişti pe unul dintre cele 3 rânduri de scaune. După vreo 20 de minute care mi s-au părut a fi cele mai lungi din viaţa mea, iată că a apărut şi Damian Marley. Să mă aflu doar la câţiva metri de el şi să îl ascult pentru mine a fost într-adevăr o binecuvântare. Nu m-aş fi gândit, acum câţiva ani, când am început să pun muzică reggae şi să iau parte activ la concerte că voi avea parte de aşa o bucurie.

Electric Castle
sursa foto: https://www.facebook.com/ElectricCastle/

Deşi preţ de mai bine de 20 de minute Damian a fost asaltat cu întrebări din toate părţile, el a rămas la fel de destins şi calm. De asemenea, nu a uitat să zâmbească atunci când a fost cazul.

Însă pe mine m-a cucerit prin faptul că a cântărit fiecare cuvânt din fiecare întrebare, s-a asigurat acolo unde a fost cazul că a înţeles exact sensul acestora şi a făcut corectările necesare.

Trebuie să recunosc că de acum încolo respectul meu faţă de el ca artist şi mai ales ca şi om a crescut considerabil. Nu vă divulg încă întrebările şi răspunsurile dar vă asigur că le-am filmat pe toate şi le vom urca pe youtube cât mai curând posibil. 🙂

***

A doua zi am aflat că la Damian Marley s-a atins un nou record de audienţă pentru prima zi a festivalului, undeva în jur de 33.000 de oameni au luat parte la această experiență.

Mulţumim Damian Marley şi mulţumim Electric Castle pentru această înălţătoare exeprienţă!

Acest concert a fost dovada că muzica reggae poate într-adevăr să unească oamenii, să le readucă zâmbetul pe faţă şi să îi ajute sa redescopere iubirea nemărginită ce porneşte dinăuntru şi se revarsă în valuri în afară.

Iar anul care vine sperăm ca scena Roots să revină la Castel. Sunt mulţi oameni ce m-au întrebat de ea și care au scris și în social media. Ne dorim de asemenea şi concerte de reggae live, cu trupă, pe scena mare!

Rămâneţi frumoşi şi sănătoşi în continuare şi da-ţi curs dragostei! Jah Bless! 

***

SETLIST:

01. Intro 
02. Here We Go 
03. Make It Bun Dem 
04. Set Up Shop 
05. More Justice 
06. Hey Girl 
07. Beautiful 
08. Affairs of the Heart 
09. Upholstery 
10. Medication 
11. The Mission 
12. Love & Inity 
13. War/No More Trouble 
14. Move! 
15. Everybody Wants To Be Somebody 
16. Nail Pon Cross 
17. Living It Up 
18. Could You Be Loved feat. Elijah 
19. Road To Zion 
20. Welcome To Jamrock
21. Caution

sursa foto: Facebook Electric Castle

2 Comments

  1. Frumoasa recenzie . Frumos concert . Chiar am zis si eu “nu e asta damian” :)). Lumea a confundat si bassistul(tot fiu de reggae man “steven cat core* din third world) cu damian dar nu a mai contat . Mai mult reggae pt la anu si back with roots sceen . Bless

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *