Cronică: Protoje pentru prima dată în România la Creative Fest

Protoje a concertat pentru prima dată în România cu ocazia festivalului Creative Fest, care s-a desfășurat în București în perioada 27 – 29 iulie, la Romexpo.

Artistul a fost însoțit de către trupa sa, The Indiggnation, iar concertul face parte din turneul european de promovare a albumului A Matter Of Time, unul care are șanse reale să câștige anul viitor premiul Grammy.

Iată că într-o perioadă foarte scurtă de timp, scena muzicală din România găzduiește doi titani ai muzicii reggae, fiecare lider al generației sale: Damian Marley și Protoje. Iar veștile bune nu s-au terminat. Vineri, 3 august, îl puteți prinde pe Protoje și la Untold, iar în zilele următoare mai concertează la festivalul clujean și alți artiști reggae. Pluuuuus că îl vom asculta și pe legendarul Horace Andy în toamnă.

***

Orice s-ar întâmpla și în orice oraș am ajunge, se pare că evenimentele reggae importante de la noi sunt urmărite de ploaie. Cred că Dub Inc în 2011 au dat startul acestui trend. 🙂

După două zile cu vreme relativ ok, duminică seara în București plouă în averse. Dar nu contează pentru că plouă și cu muzică supranaturală concepută în Jamaica. Bucureștiul așteaptă de prea multă vreme un concert adevărat de reggae, susținut de către o trupă cu instrumentiști adevărați care au această muzică în ADN, așa că lumea se adună aproape de scenă gata să-și primească porția de irie vibe. Și sunt vreo 10000 de oameni care cântă alături de Protoje și The Indiggnation în ploaie. Nu o spunem noi, o spune chiar Oje Ken Ollivierre aka Diggy aka Proto:

Bucuresti, Romania

Membrii trupei The Indiggnation își iau locurile în primire și încep să exerseze câteva Riddim-uri cunoscute (numele instrumentiștilor sunt trecute în partea de jos a articolului). Apropo, înainte de momentul acesta, în pauza intermediară, s-a putut auzi din boxe ceva reggae, și nu chestii super cunoscute și mega comerciale, lucru de apreciat. 🙂

Nu e timp de reflectat prea mult pentru că sunt interpretate deja acordurile de început de la I&I, iar cele două backing vocals ale formației își iau și ele locul în primire, în cele două părți laterale ale scenei. Ca și restul membrilor trupei, ca și la Damian Marley, și în general ca la orice trupă de reggae care se respectă, tipele de pe backing vocals au roluri cheie în desfășurarea show-ului: sunt ca cireașa de pe tort, ca sarea în bucate, ca apartamentul cu balcon. 🙂 Pur și simplu fac diferența și oferă acel plus care transformă un spectacol bun într-o capodoperă. Orice om care cântă reggae îi e mai greu să facă un concert de zile mari dacă nu are pe nimeni la backing vocals. 🙂

Bucuresti, Romania
sursa foto: https://www.facebook.com/creativefestivalcool/

Kevin ‘Zuggu’ Patterson aka Zuggu Dan, unul dintre chitariștii trupei, începe să fredoneze intro-ul:

Selah
Know what they longing for
Know what they longing for
And I’ve got it, I’ve got it
We’ve got it, yeah

Pe acordurile acestuia, ușor timid și îmbrăcat aranjat din cap până în picioare, Protoje își face apariția în ritm lent pe scenă. Artistul poartă bineînțeles și una dintre pălăriile sale speciale care l-au făcut celebru, într-atât de celebru încât s-a scris și un articol pe această temă în vogue. Publicul aplaudă și chiuie, iar cei experimentați știu deja că acestei intrări maiestuoase îi va urma un concert de ținut minte peste ani.

Proto intră cu refrenul:

Ites I a gwaan hold, a love we living in
I and I a pass through, greetings I bring again
Ites I a gwaan hold, a love we living in
I and I a pass through, greetings I bring again
Ites I a gwaan hold, when I and I a pass through
Say ites I a gwaan hold, when I and I a pass through

după care își etalează calitățile de deejay, rivalizând la rapiditate și dicție cu cei mai buni mc hip-hop pe care-i apreciezi tu. Urmează Resist Not Evil, iar refrenul este cântat alături de fani:

Lord I pray, please never let me lose my way
In anything I do or say
Keep Jah in My Heart, Father shall carry I cross

Bucuresti, Romania
sursa foto: https://www.facebook.com/creativefestivalcool/

Se face trecerea super natural către Protection. Ador trecerea asta, pur și simplu nici nu simți că s-a terminat vreo piesă. Totul vine așa nonșalant. Protoje nu are nevoie de discursuri motivaționale agresive sau să țipe ca să-i facă pe cei din public să rezoneze cu el. Muzica sa și vibrațiile sale de iubire îi fac pe cei din public să danseze de nebuni prin ploaie. Este totodată și prima dată când artistul ni se adresează direct, cald și calm: If you feelin’ good tonight say: “Yeeeey”!

E o plăcere să aculți live refrenul ăsta cântat original de Mortimer, în care s-a pus mult suflet și care te atinge la coarda sensibilă și care sună cam așa:

A word unto the wise is enough
You can look but don’t touch
My reparation and such
Cause out here in this jungle we roar
Every king has his thrown
And if you enter my zone
I have to protect my own
Protect my own
I will protect my own
Protect my own

If you have at least one person that you think is worth fighting for let me see, let me see, let me see, spune Protoje și ne invită să ridicăm mâna și să creăm o mini-scenografie cu brațele fluturând la dreapta și la stânga. Urmează Criminal, o piesă cu dedicație pentru cei care ne conduc (prost). La intro, Protoje ne reamintește să nu uităm că în viață este vorba despre love versus hate, good versus evil, și că orice ar fi în final love always will conquer hate. Are you on the side of love?.

Bucharest say:
Them a criminal watch it them a criminal
Seh them a criminal the whole a dem a criminal
Them a criminal watch it them a criminal
Seh them a criminal the whole a dem a criminal

..

Them a criminal
Nah follow them
Take what them want then them gone back again
Them a criminal
Nah guh them feist
Tell em we nuh retreat we just gone to the east
Them a criminal
But a we follow jah law
Seet dem a gwaan with them tra la la la
Them a criminal
Them a criminal
Na nah na na

Bucuresti, Romania
sursa foto: https://www.facebook.com/creativefestivalcool/

Protoje, fiind impresionat de căldura publicului şi de modul în care a fost primit, ne transmite că îi pare rău deoarece din cauza ploii abundente nu poate veni mai aproape de public, pentru că adoră ca la concertele sale să fie în mijlocul oamenilor şi să rezoneze cu vibe-ul lor… Nu s-a putut însă abţine şi la câteva piese a ieşi în ploaie şi a cântat la unison cu publicul prezent.

It’s my first time in Romania and I’m really glad to be here. I’m honored to sing for you.

Și pentru că am stabilit deja că love will conquer hate, este timpul să trecem la pasajul romantic al concertului în care Protoje interpretează patru piese de dragoste, două fiind extrase de pe cel mai nou album al său (Like This, Bout Noon).

Începem cu Sudden Flight, unde una dintre tipe interpretează perfect partea lui Sevana. Dacă închizi ochii ai putea crede că chiar ea e acolo pe scenă. Pe Like This, Protoje insistă să ne învețe refrenul pentru a-l cânta împreună, iar acest lucru chiar are succes:

Well I’ma do my thing LIKE THIS
Rock to di riddim LIKE THIS
They love me when I sing LIKE THIS, LIKE THIS, LIKE THIS
Well I’ma roll my spliff LIKE THIS
They call me when I get LIKE THIS
And take a lickkle lift LIKE THIS, LIKE THIS, LIKE THIS

Urmează hitul Rasta Love, piesa de breakthrough a lui Protoje, unde același Kevin ‘Zuggu’ Patterson, cântă în stil propriu partea lui Ky-Mani. Îl ajută puțin și publicul, care cunoaște perfect refrenul. Interesant este faptul că melodia este interpretată în două bucăți, pe două Riddim-uri de intensități diferite, al doilea mult mai reggae. Pe final, suntem întrebați dacă există fani Buju Banton la Creative Fest, iar din boxe răsună un frumos omagiu pentru legenda jamaicană:

Me want to walk like a champion
Talk like a champion
What a piece of body gal
Tell me where you get it from

Bucuresti, Romania
sursa foto: https://www.facebook.com/creativefestivalcool/

Pe Bout Noon câteva cupluri se sărută romantic în ploaie, după care revenim la lucruri serioase odată cu piesa No Guarantee.

People got expectations (expectations)
Will they love you? No guarantee (no guarantee)
People all need salvation (need salvation)
Will they save you? No guarantee (no guarantee)

Urmează altă piesă cu dedicație, Blood Money, inspirată din realitatea crudă a Jamaicăi, dar ar putea oricând să fie inspirată și de vreo poveste de pe la noi.

So, police cancel operation
Cause no real badman a go station
Now if you check di situation
A Blood money run di nation
Come take a look inna Jamaica
Injustice in di place nuh
If wha you see nuh really phase you
Then you are the problem weh we face to

Protoje înlocuiește în versurile sale de câteva ori cuvintele originale cu Bucharest sau Romania, lucru pe care-l fac des în timpul concertelor artiștii reggae care se respectă, iar publicul este în extaz.

We may never see each other again, we don’t know what life may bring. So what we gonna do? We’ll give thanks for life, we’ll give thanks for this day, and for the rain. Because the rain is a blessing, spune Protoje după care livrează o piesă numai bună de dansat în ploaie, Hail Ras Tafari, dedicată lui King Selassie.

Spre finalul ei, avem parte și de câteva momente de dans special din partea celor de pe scenă cu Protoje în frunte. Şi Proto-Diggy se pune pe dans, întocmai ca un adolescent de 20 ani, iar publicul parcă levitează, picăturile de ploaie parcă nici nu ne mai ating şi contează doar conexiunea pe care o avem cu vibe-ul artiștilor. Nu are rost să spun din nou că backing vocals-urile sunt la înălțime. De fapt, ele au dansat în sincron tot concertul.. Momentul special este acela în care celebrul Lamont ‘Monty’ Savory vine în fața noastră și-și mănuiește chitara ca un adevărat star rock.

Bucuresti, Romania
Lamont ‘Monty’ Savory | sursa foto: https://www.facebook.com/creativefestivalcool/

După care, clăparul Paris Lamont împreună cu Protoje ne oferă un moment înflăcărat de dans scenografic, autentic jamaican. Cei doi stau față în față și încep să țopăie, astfel încât genunchii aproape le ating pieptul.

Aflați la cel de-al treilea concert în trei zile, după Upssala (Suedia) și Gignac En Quercy (Franța), The Indiggnation ne demonstrează că încă mai au energie.

We’ve just travelled three countries, Sweden, France and here we are in Romania. I still have a lot of energy, but I want to feel your energy. Romania are u ready?

Acest lucru ne motivează, ne reîncarcă și pe noi pozitiv și ridicăm din nou genunchii la piept și mâinile/umbrelele în aer. Fiecare cum poate. 🙂

Momentul se încheie cu un pasaj, făcut celebru de Black Uhuru:

I love King Selassie
I love King Selassie I
I love King Selassie
I love King Selassie I

Publicul aplaudă frenetic, dar nu are timp să-și tragă sufletul pentru că ușor înfundat răsună celebrul intro:

And this a Protoje
Chronixx a weh you say
Ok, (oh well)

Bucureștiul știe să se bucure de un concert reggae și știe să și cânte:

Who knows, who knows, who knows, who knows
I just go where the trade winds blows
Sending love to my friends and foes
And I suppose I’m pleased
To be chilling in the West Indies
Jah provide all my wants and needs
I got the sunshine rivers and trees
Green leaves oh yea

Ce mișto ar fi fost să fie și Chronixx aici.. Dar lasă, că vine și vremea lui îmi zice cineva. 🙂 Ultimele acorduri de la Who Knows, hitul care între timp a ajuns la 70+ de milioane de vizualizări pe youtube, fac tranziția către alt refren clasic al lui Protoje, în care-și declară dragostea pentru țara sa:

They never gonna love you JA like I love you JA-ay-ay
They never gonna need you like I need you
That’s why I’ll be stay-ay-ay-aying
And no me naa go leff you for another land

după care artistul livrează în stil dancehall prima strofă din piesă, făcând și pull-up spre deliciul publicului.

Bucuresti, Romania
sursa foto: https://www.facebook.com/creativefestivalcool/

Din nou se face trecerea super natural către Kingston Be Wise, inspirată de la iNi Kamoze, ultima piesă a show-ului:

Kingston, be wise
Kingston, free up your mind
Kingston, just be wise
Kingston, free up the I, yeah
When the city a go click-clack-blow

După ce spune click-clack-blow, sunetul care imită sunetul unei mitraliere, Protoje se oprește, la fel și magicienii din The Indiggnation. Publicul izbucnește în urale, Proto ne privește prin ploaie, la fel ca și cele două backing vocals care au mâinile încleștate spre noi imitând un mini pușcoci în poziție de tragere.

Protoje îndreaptă mâinile uneia mai spre noi, pentru o direcție mai bună, ia microfonul, vine în fața noastră și se pregătește de ultima sa bucată din concert, zâmbind învingător și plin de dragoste. În tot acest timp, care durează câteva secunde cu liniște completă venită dinspre scenă, publicul aplaudă și simte tensiunea pozitivă a momentului. Protoje se decide în cele din urmă să-și reia la intensitate maximă strofa, iar la fix o secundă după reîncep și băieții să livreze Riddim-ul, generând un adevărat orgasm auditiv:

..you bet
Government fingers and tic-tac-toes in it
And while they working on the X’s and O’s
I’m living I-N-I like I’m MISTER KAMOZE

AȘA SE FACE SHOW! Pur și simplu, momentul este genial. Toată lumea aplaudă și știe că momentul final e aproape.

My name is Protoje and they are the mighty Indiggnation. Now we play what we want to play, when we want to play and how we want to play. Now, we like it, do YOU like it???

Publicul răspunde bineînțeles DIN NOU mega pozitiv, pe acordurile de rock de top de ieșire din scenă cântate acum de Indiggnation. Protoje ne mulțumește prin trei plecăciuni și dispare agale de pe scenă, iar noi sperăm doar să-l revedem cât mai curând în concert.

Mulțumim Creative Fest, mulțumim Protoje & The Indiggnation și mulțumim celor prezenți, care au creat o atmosferă minunată. 💖💛💚

PS. Pentru o mai bună înțelegere a concertului, puteți vizualiza varianta live de mai jos, înregistrată la Summerjam în Germania în 2017. În linii mari a fost cam același show:

SETLIST:

I&I
Resist Not Evil
Protection
Criminal
Sudden Flight
Like This
Rasta Love
Bout Noon
No Guarantee
Blood Money
Hail Ras Tafari
Who Knows
Kingston Be Wise

**

BAND MEMBERS

Protoje - Lead Singer
Peter 'Kongz" Samaru - Drummer
Lamont 'Monty' Savory - Guitarist
Donald 'Danny' Dennis - Bassist
Kevin 'Zuggu' Patterson - Guitarist, vocals
Paris Dennis - Keyboardist, backing vocals
Keiko Smith - Backing vocals
Thamar - Backing vocals

sursa foto: Facebook Creative Fest

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *