Cronică: Ky-Mani Marley pentru prima dată în România la Bucharest GreenSounds Festival

Vineri, pe 24 august, la Bucharest GreenSounds Festival am avut ocazia să-l vedem live pe Ky-Mani Marley, cel de-al treilea Marley care concertează în țara noastră după Julian (2013) și Damian Jr Gong (2018). Anul trecut, acest eveniment l-a avut printre headlineri pe Alborosie și ne bucurăm mult că organizatorii au respectat tradiția de a aduce un nume uriaș al muzicii reggae și pentru 2018.

Vineri seara mii de oameni s-au strâns la intrarea Charles de Gaulle a parcului Herăstrău pentru a lua parte la Bucharest GreenSounds Festival, eveniment cu intrare liberă. După ce i-am văzut pe Subcarpați pe scena mare și pe Basska pe cea mică, a urmat momentul de maximă intensitate a serii cu Ky-Mani Marley și The Redemption Band în prim-plan.

Personal, nu știam la ce să mă aștept de la acest concert. L-am mai văzut live pe Ky-Mani dar în alte combinații: cu Gentleman prezentându-și albumul comun (Conversations) sau cu Marcia Griffiths și Andrew Tosh în 2012 la Rototom Sunsplash într-un show special dedicat The Wailers. În plus, nici nu am căutat pe youtube concerte complete ale artistului, preferând să fiu surprins de ceea ce aveam să văd. 🙂

Ky-Mani îmbină în muzica sa elemente reggae, dancehall, hip-hop sau r&b și a lansat până în prezent 6 albume solo (Like Father Like Son, The JourneyMany More RoadsMilestoneRadio și Maestro), din care însă doar unul 100% reggae. Având în vedere acestea, mare mi-a fost supriza și satisfacția atunci când am ascultat concertul de vineri, unul aproape complet reggae. 😉

Bucharest GreenSounds Festival
sursa foto: Best-Event Ro

***

După ce s-au încălzit puțin cei de la The Redemption Band (încă o dată doresc să remarc importanța unui live band în economia unui spectacol reggae) interpretând bucăți din câteva Riddim-uri cunoscute, intră pe scenă Ky-Mani Marley însoțit de către cele două backing vocals. Încă de la debut, Ky-Mani ne fascinează cu vocea sa unică, una dintre cele mai bune și speciale ever. 😉

Începutul îi este dedicat lui Jah, artistul interpretând o odă Rastafari, urmată de un cover după Zion Train al lui Bob Marley (Uprising, 1980).

Zion train is coming our way
The Zion train is coming our way
Oh, people, get on board (you better get on board)
Thank the Lord (praise fari)
I gotta catch a train, ’cause there is no other station
Then you going in the same direction (ooh-ooh)

Ritmul rămâne lent și pe Love Over All, o piesă care ne aduce aminte că în final tot ce avem nevoie în lumea asta este reprezentat de puțină dragoste, dar crește pe Be Smart, un cântec ce ne învață cum să nu cădem în capcanele babiloniene.

We gotta be smart
Nuh mek dem trick you
Neva for a minute neva think dem with you
Cause if you leave it to dem alone
Hungry dawgs nuh get nuh bone
So be smart nuh mek dem trick you
Neva for a minute neva think dem with you
Cause if you leave it to dem alone yeah
Hungry dawgs nuh get nuh bone

Potrivire perfectă! E vineri seara, iar Ky-Mani tocmai se pregătește să cânte super-hitul New Heights, o odă dedicată marijuanei și introdusă publicului prin câteva cuvinte legate de acest subiect.

Publicul cunoaște refrenul și-l cântă alături de artist:

I’ve been working all day and a this me a wait for
Pass me the blunt and the rolling paper
Me a go get high like a bird, high like sky scraper
Me tell you this! Friday evening and this me a pray for
Pass me the blunt and the rolling paper!
Me a go get high like a plane, high like a sky scraper!

Urmează o piesă cu mesaj puternic (Brave Ones) și un scurt moment hip-hop (One Time), unde Ky-Mani își demonstrează polivalența și calitățile de MC. Spre deliciul publicului, artistul își omagiază tatăl, iar Iron Lion Zion și Is This Love sunt cântate din mii de piepturi în parcul Herăstrău. La fel se întâmplă și pe Rasta Love, o piesă pe care avem norocul să o ascultăm live a doua oară într-o lună în București!

Bucharest GreenSounds Festival
sursa foto: Best-Event Ro

Se revine la ceva hip-hop pe The March (celebrul soundtrack Shottas) și chiar pe Warriors, un cântec care se ascultă în cluburile underground din România încă de pe la începutul anilor 2000.

One time for my warriors, my last smugglers and all my buffalo soldiers
One time for my warriors, my heat carriers and all my buffalo, yo
One time for my warriors, my last smugglers and all my buffalo soldiers
One time for my warriors, my heat carriers and all my buffalo, hey

Concertul revine la un ritm mai lent, odată cu balada Hey Hey, încadrată de influențe country. Și pentru a vă demonstra încă o dată că poate cânta aproape orice, Ky-Mani ne întreabă dacă iubim muzica ska și dă drumul la un astfel de Riddim, iar cei din public încep să danseze vesel. Nu ai cum să nu dansezi pe ska, oricum. 😉 După această voioșie, concertul se termină cu Redemption Song în uralele celor prezenți.

Ky-Mani și trupa sa pleacă de pe scenă, dar publicul bucureștean nu este așa ușor de păcălit. Determinați să mai asculte niște reggae de top cei din public strigă BIS din toți plămânii, iar artistul răspunde pozitiv provocării și se întoarce pe scenă, nu doar pentru un cântec, ci chiar pentru patru bucăți. 🙂

Trei dintre aceste piese sunt cover-uri după Bob (One Love, Could You Be Loved și Three Little Birds), și doamne cât de bine știe Ky-Mani  să interpreteze aceste cântece. Din punctul meu de vedere, dintre toți frații, Ky-Mani realizează cel mai bine aceste coveruri după Bob. Dacă închizi ochii în timpul acestora, ai putea crede că te-ai teleportat undeva în mijlocul anilor ’70.

***

Mulțumim Bucharest GreenSounds Festival, mulțumim Ky-Mani Marley & The Redemption Band și mulțumim celor prezenți, care au creat o atmosferă excelentă. 💖💛💚 Sperăm ca și în 2019 să avem măcar un artist reggae în line-up-ul acestui festival. 🙂

PS. Din ce am observat sonorizarea a fost o idee mai bună pe lateral decât în centru.

PS2. Pentru că tot a existat vara aceasta o polemică legată de organizarea unor evenimente cu intrare liberă din banii primăriei București, dorim să ne spunem și noi pe scurt părerea (vom scrie un articol mai detaliat pe tema asta curând).

Suntem de acord cu organizarea acestor evenimente, atât timp cât se respectă un minim de condiții. Cele mai importante și urgente de realizat ar fi următoarele:

– obținerea acordului cetățenilor orașului privind organizarea acestui tip de evenimente (trăim în epoca digitalizării, chiar este posibil dacă se vrea să se afle opinia cetățenilor rapid);
– stabilirea împreună cu contribuabilii a unui buget anual maxim dedicat pentru “instituţii publice de spectacole şi concerte” (176 de milioane de lei cheltuite în 2017!!!);
– transparență totală privind cheltuielile pentru acest tip de festivaluri;
– transparență totală și licitație privind furnizorii de mâncare, băutură, echipamente de sunet, etc care iau parte la evenimente.

Bucureștenii au dreptul să știe pe ce le sunt cheltuiți banii! Este necesar ca cei de la Creart și primăria București să ia în considerare cele scrise mai sus pentru 2019. 😉

sursa foto: Best-Event Ro

SETLIST:

01. Praise Jah
02. Zion Train
03. Love Over All
04. Be Smart
05. New Heights
06. Brave Ones
07. One Time
08. Iron Lion Zion
09. Is This Love
10. Rasta Love
11. The March
12. Warriors
13. Hey Hey
14. Love Ska
15. Redemption Song
16. One Love
17. Armed And Dangerous
18. Could You Be Loved
19. Three Little Birds

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *