Muzica reggae devine patrimoniu UNESCO

29 noiembrie 2018 este data la care muzica reggae din Jamaica a fost inclusă de UNESCO, în Patrimoniul Cultural Intangibil al Umanităţii. Explicația comitetului care a luat această decizie istorică este următoarea:

Its contribution to international discourse on issues of injustice, resistance, love and humanity underscores the dynamics of the element as being at once cerebral, socio-political, sensual and spiritual. The basic social functions of the music – as a vehicle for social commentary, a cathartic practice, and a means of praising God – have not changed, and the music continues to act as a voice for all.

După ce a fost anunțată decizia, doamna Olivia Grange, ministrul Culturii, al Genului și al Divertismentului din Jamaica, a ținut un discurs de mulțumire, după care în sală s-a putut asculta One Love (Bob Marley), piesă care i-a făcut pe majoritatea celor din comitet să se ridice în picioare și să danseze.

Ce înseamnă concret acest lucru?

Pe lângă bucuria și mândria unui astfel de anunț și pe lângă faptul că orice individ implicat în dezvoltarea muzicii reggae este acum oficial respectat și apreciat la nivel internațional, Jamaica trebuie să asigure următoarele:

  • că va lua măsurile necesare pentru a asigura protejarea muzicii reggae pe teritoriul său;
  • să întocmească, într-o manieră adaptată la situația proprie, una sau mai multe metode de inventariere ale acestui gen muzical pe teritorul său;
  • asigure protejarea, dezvoltarea și promovarea muzicii reggae pe teritoriul său;
  •  asigure recunoașterea, respectarea și dezvoltarea muzicii reggae în societate;
  • să depună efortul pentru a asigura participarea cât mai largă a comunităților și indivizilor care crează reggae să mențină și să transmită acest patrimoniu și să se implice în mod activ în gestionarea lor.

Având în vedere acestea, guvernul Jamaicăi este obligat să recunoască și să onoreze efortul tuturor artiștilor care au contribuit la dezvoltarea muzicii reggae, dar să și asigure evoluția acestui gen în continuare.

***

Această minunată veste a fost întâmpinată cu bucurie atât pe social media, cât și în publicații importante din întreaga lume de la BBC la CNN și Al Jazeera și chiar și România.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *